Terug naar boven

Muziek voor baby's playlist

Baby’s kunnen al genieten van muziek voordat ze zijn geboren. Geef je kroost een goed begin met deze speciale baby-playlist!

  1. Voor kinderen deel 1, BB.53, Sz.42 deel I Béla Bartók
  2. Schuitje varen Do
  3. In de maneschijn Dirk Scheele
  4. Sweet child o' mine Rockabye Baby
  5. Images boek 1-2 deel V Claude Debussy
  6. Dansende baby's Raimond Lap
  7. Balletje 4 Tik Tak
  8. Om ma nye bhe mae hum Kelsang Chukie Tethong
  9. Thula mama Sibongile Khumalo
  10. Sleepy time Raymond Scott
lees meer
Baby’s zijn een vaak vergeten doelgroep onder muzikanten. En dat terwijl baby’s zo veel plezier aan muziek kunnen beleven. Het is soms een heel gepuzzel om de juiste muziek voor kinderen te vinden. Muziekweb zet daarom een paar mooie stukken voor baby’s op een rijtje.

Voor kinderen deel 1 – Béla Bártok
De Hongaarse componist baseerde zijn Für Kinder-composities op volksmuziek uit zijn eigen land. De eenvoudige thema’s zijn eigenlijk bedoeld als pianoles, maar liggen ook heel prettig in het gehoor.

Schuitje varen – Do
Veel kindermuziek doet het ook goed als wiegeliedje voor de allerkleinsten. Dankzij Schuitje Varen, hier in een intieme uitvoering van Do, vallen baby’s al meer dan 150 jaar makkelijker in slaap.

Balletje 1 – Al Van Dam
Baby’s smullen al sinds 1981 van het Vlaamse televisieprogramma Tik Tak. In 2006 verdween het van de Belgische buis, maar Tik Tak is nog altijd een hit op internet!

In de maneschijn – Dirk Scheele
Onder kleuters is Dirk Scheele een echte bekende Nederlander. Ook baby’s zullen zijn versie van het traditionele kinderlied In De Maneschijn vast kunnen waarderen.

Sweet child o’ mine – Rockabye Baby!
Een beproefd concept is het vertalen van muziek voor ‘grote mensen’ naar muziek voor kleine mensen. Dit nummer van Guns-n’-Roses bevat dus geen rockgitaren maar belletjes en xylofoons.

Children’s corner deel 5 – Claude Debussy
De Franse componist Claude Debussy schreef de Children’s Corner voor zijn dochtertje. Deel 5 wordt ook wel ‘De kleine herder’ genoemd.

Dansende baby’s – Raimond Lap
Raimond Lap is waarschijnlijk de bekendste babycomponist van Nederland. Vanaf de jaren 90 maakte deze vader van vier kinderen stapels succesvolle cd’s. Dit nummer komt van zijn eerste baby-cd.

Balletje 4 – Al Van Dam
De kracht van Tik Tak lag vaak in de herhaling. Daarom nu weer een stuk muziek uit dat tv-programma, met deels dezelfde muziek. Wederom gecomponeerd door Al Van Dam.

Om ma nye bhe mae hum – Kelsang Chukie Tethong
Zangeres Kelsang Chukie Tethong is een geliefde zangeres in Tibet. De titel van het liedje betekent ‘juweel van het land van sneeuw’. Het is gebaseerd op een mantra van boeddhistische monniken.

Thula mama – Sibongile Khumalo
Als kind droomde Sibongile Khumalo over een carrière als operazangeres. Uiteindelijk richtte ze zich op het zingen van liederen uit haar eigen land. Thula Mama betekent ‘Stil moeder, huil niet’ in het Xhosa, de tweede taal van Zuid-Afrika.

Sleepy Time – Raymond Scott
Begin jaren 60 maakte componist Raymond Scott muziek om baby’s rustig te krijgen. Hij werkte hiervoor samen met een instituut voor kinderontwikkeling. Scott, ook een vooruitstrevend uitvinder, maakte de muziek met eigengemaakte elektronische instrumenten.