Terug naar boven

Playlist Pasen

Ieder jaar gedenken christenen de opstanding van Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel muziek gecomponeerd voor de tijd rondom Pasen. In deze Playlist vindt u de mooiste stukken.

  1. Matthäuspassion BWV.244 ; Erbarme dich Johann Sebastian Bach
  2. Responsoria et alia ad Officium Hebdomadae Sanctae spectantia deel XVI Carlo Gesualdo
  3. Stabat mater deel I Giovanni Battista Pergolesi
  4. Koraalbewerking voor orgel BWV.622, "O Mensch, bewein' dein' Sünde gross" Johann Sebastian Bach
  5. Messiah HWV.56 deel XLI Georg Friedrich Händel
  6. When He returns Bob Dylan
lees meer
Ieder jaar weer gedenken gelovigen de kruisdood en opstanding van Jezus Christus. Op de Witte Donderdag staat men stil bij het avondmaal dat Jezus met zijn leerlingen hield. Op de Goede Vrijdag herdenkt men de kruisdood. Na de Stille Zaterdag volgt Pasen, het feest van Christus’ opstanding. Door de eeuwen heen hebben ontelbaar veel componisten muziek gecomponeerd voor al deze gelegenheden.

Bach: Erbarme dich – Magdalena Kozená
Erbarme dich is Bachs meest geliefde aria. Voor velen is dit het hoogtepunt van de Matthäuspassion.

Gesualdo: Responsoria et alia ad Officium Hebdomadae Sanctae spectantia – Hilliard Ensemble
De Stille Week is de week voor Pasen en draait om het lijden en de kruisdood van Jezus. Gesualdo’s muziek voor de Stille Week behoort tot de meest droevige muziek ooit.

Pergolesi: Stabat Mater – Julia Lezhneva, Philippe Jaroussky
De moeder van Jezus, treurend bij haar gekruisigde zoon. Het is een van de beroemdste scènes uit de West-Europese cultuurgeschiedenis. De muziek die Pergolesi bij deze scène schreef is onvergetelijk.

Bach: O Mensch, bewein’ dein’ Sünde gross – Jacques van Oortmerssen
Een saaie, kale melodie kon Bach omvormen tot een eindeloze cantilene, vol ontroerende expressie. Deze intieme koraalbewerking behoort tot de hoogtepunten uit de orgelmuziek.

Händel: Messiah – Gabrieli Consort & Players
Na het lijden komt de overwinning. Nergens is die jubel zo triomfantelijk als in het beroemde Halleluja-koor uit de Messiah van Händel.

When He returns – Bob Dylan
Christenen kijken uit naar het moment dat Jezus terugkomt om zijn rijk van vrede te stichten. Bob Dylans song over dit verlangen is even hartverscheurend als ijzingwekkend. Waren alle preken over hel en verdoemenis maar zo muzikaal...

Samenstelling: Hans Jacobi
Illustratie: Judith de Rond