Terug naar boven

Playlist Koningsliederen

Ons koningshuis viert in april traditiegetrouw feest. Maar welke liedjes passen daar nou bij? Deze Playlist geeft royaal antwoord!

 1. Sacré Charlemagne France Gall
 2. Royals Lorde
 3. I love king Selassie Black Uhuru
 4. It's good to be king Tom Petty
 5. Snow queen Carole King
 6. Victoria The Kinks
 7. Dschinghis Khan Dschinghis Khan
 8. Als ik de koning was van Nederland Herman van Veen & The Rosenberg Trio
 9. Boqoroda meskin Saba Anglana
 10. Catherine Parr [single edit] Rick Wakeman
 11. The ballad of king Zog I Saunawest
 12. Her majesty The Beatles
lees meer
Koningsdag heeft zo zijn eigen traditionele liedjes. Daar komen niet zo makkelijk nieuwe nummers bij. Het speciaal gecomponeerde Koningslied van 2013 werd weggelachen. Zijn andere koninklijke liedjes misschien beter?

Sacré Charlemagne – France Gall
We beginnen met dit vrolijke liedje over Karel de Grote (ca. 747-814). De tekst is rebelser dan de muziek doet vermoeden. De koning der Franken, die in 800 ook keizer van het Westen werd, maakte van onderwijs een speerpunt. ‘Wat een stom idee, Kareltje’, zingen France Gall en haar kinderkoor.

Royals – Lorde
Lorde mag vanwege haar naam al niet ontbreken in deze Playlist. En haar doorbraaknummer Royals natuurlijk ook niet. De Nieuw-Zeelandse zangeres zingt over het luxe leventje van machthebbers, waarvan zij alleen maar kan dromen.

I love king Selassie – Black Uhuru
Haile Selassie (1892-1975) was keizer van Ethiopië, het enige Afrikaanse land dat nooit is gekoloniseerd. Rastafari zien Selassie daarnaast als de Messias. De Jamaicaanse reggaeband Black Uhuru bewijst hem alle eer op dit nummer.

It’s good to be king – Tom Petty
Hoe zou het zijn om koning te zijn? Waarschijnlijk heel prettig, zo fantaseert Tom Petty. Een koning leeft toch een beetje in een eigen wereld en heeft alles mee, aldus de Amerikaanse zanger. Petty lijkt hier het koningschap vooral te zien als een mogelijkheid om te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Snow queen – Carole King
Carole King schreef in de jaren 60 samen met Gary Goffin een enorm aantal hits voor anderen. Nadat dit koningskoppel uit elkaar ging, groeide King zelf uit tot een popster. Samen schreven ze ook de ballade Snow Queen, hier in een soloversie uit 1980.

Victoria – The Kinks
De Engelse koningin Victoria (1819-1901) was 63 jaar aan de macht. In die periode was het Britse Rijk een sterke internationale grootmacht. The Kinks noemen in dit liedje diverse plekken op waar ze geliefd was: ‘Canada to India, Australia to Cornwall’.

Dschinghis Khan – Dschinghis Khan
Een typische Songfestival-act, zo zou je Dschinghis Khan kunnen noemen. Het campy Duitse discogezelschap behaalde in 1979 de vierde plaats op het festival, met dit nummer over de beroemde (en beruchte) Mongoolse leider Dzjengis Khan (ca. 1162-1227), die met zijn ruiters een enorm rijk veroverde.

Als ik de koning was van Nederland – Herman van Veen & Rosenberg Trio
Ooit willen weten wat Herman van Veen zou doen als koning? Als hij het voor het zeggen had dan zouden ‘gewone mensen’ op een voetstuk worden geplaatst.

Boqorada Meskin – Saba Anglana
Saba Anglana zal het vast eens zijn met Herman van Veen. De Italiaans-Somalische zangeres eert op het nummer Boqorada Meskin haar oma, een vroedvrouw uit Mogadishu. Boqorada is Somalisch voor koningin.

Catherine Parr – Rick Wakeman
Toetsenist Rick Wakeman maakt graag muziek over koningen. Of over hun vrouwen. Dit progrocknummer is opgedragen aan koningin Catherine Parr (1512-1548). Zij was de laatste uit een rij van zes vrouwen van koning Henry VIII van Engeland.

The ballad of king Zog I – Saunawest
Sommige koningen maken er een potje van. Neem koning Zog I van Albanië (1895-1961), een rebellenleider die de schatkist plunderde, tweehonderd sigaretten per dag rookte en nachtenlang pokerde. De Rotterdamse band Saunawest schreef er een liedje over.

Her Majesty – The Beatles
Her Majesty, de afsluiter van het Beatles-album Abbey Road (1969), was niet meer dan een grapje. In eerste instantie haalde het zelfs niet de hoes. Het nummer duurt slechts 23 seconden en gaat over Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk en het langst regerende staatshoofd allertijden.