Terug naar boven

Playlist Spannende muziek

Griezel mee met deze playlist vol angstaanjagende muziek!

 1. L'exorciste : Tubular bells [original theme from the exorcist] Mike Oldfield
 2. Valeria's burial (Under the fort) Broadcast
 3. The murder Bernard Herrmann
 4. L'alba dei morti viventi Goblin
 5. Stranger things Kyle Dixon & Michael Stein [US]
 6. A psychopath Lisa Germano
 7. Night life in Twin Peaks Angelo Badalamenti
 8. The fog John Carpenter
 9. Een nacht op de kale berg Modest Moessorgski
 10. Voice-over session from Thriller Michael Jackson
 11. Pandaemon Mayhem
lees meer
Een avondje lekker griezelen, veel mensen zijn er dol op. Met een goed boek of enge film kom je dan een heel eind. Maar er is ook muziek om je in die stemming te brengen! Muziekweb selecteerde 11 nummers die je de rillingen over de rug doen lopen.

Tubular bells – Mike Oldfield
Op zijn 19e maakte Mike Oldfield de klassieker Tubular Bells. Hoewel het instrumentale album vele sferen kent, is de zenuwachtige intro het meest bekend. Het werd onder andere gebruikt in de angstaanjagende film The Exorcist.

Valeria’s burial – Broadcast
Enge Italiaanse soundtracks vormden de inspiratie voor de film Berberian Sound Studio, die gaat over het maken van lugubere muziek. Het Britse duo Broadcast maakte zijn eigen bloedstollende eerbetoon.

The murder [Psycho] – Bernard Herrmann
Dit stukje uit Psycho (1960) bevat misschien wel de bekendste noten uit de filmgeschiedenis. De thriller van Alfred Hitchcock werd een stuk enger dankzij de vlijmscherpe cello’s en violen op dit fragment.

The awakening – Goblin
Sommige Italiaanse horrorfilms zijn nauwelijks het aankijken waard, maar hebben toch fantastische soundtracks. Luister maar naar de huiveringwekkende muziek die de band Goblin schreef voor de horrorfilm Zombi (1978).

Stranger things – Kyle Dixon, Michael Stein
De themamuziek van Stranger Things is minstens zo geliefd als de horrorserie zelf. De opgestapelde synthesizers zetten uitstekend de mysterieuze sfeer neer.

A psychopath – Lisa Germano
Multi-instrumentaliste Lisa Germano koppelt mooie, romantische muziek vaak aan gitzwarte thema’s. A Psychopath gaat over de beklemmende angst en machteloosheid van slachtoffers van (seksuele) agressie.

Night life in Twin Peaks – Angelo Badalamenti
De absurde misdaadserie Twin Peaks van regisseur David Lynch draait vooral om mysterieuze sfeer. Componist Angelo Badalamenti, lange tijd vaste medewerker van Lynch, wist als geen ander om die sfeer ook muzikaal op te roepen.

The fog – John Carpenter
Regisseur John Carpenter is een echte ‘master of suspense’. Wat niet iedereen weet is dat hij ook zijn eigen soundtracks componeerde. Met bijzonder weinig middelen, voor een groot deel afkomstig uit analoge synthesizers, weet hij de nagelbijtende spanning van zijn films op een volstrekt originele manier te versterken.

Moessorgski: Nacht op de kale berg – Concertgebouworkest
Nacht op de kale berg is een van de bekendste werken van de Russische componist Modest Moessorgski. Het verscheen in 1886, vijf jaar na zijn dood, in een flink bewerkte versie van zijn vriend Nikolaj Rimski-Korsakov. De krachtige pauken en blazers zijn ideaal voor spannende scènes in films. Het engste gedeelte van de befaamde Disney-film Fantasia (1940) is erop gebaseerd.

Thriller – Vincent Price
Acteur Vincent Price sprak voor Thriller, de megahit van Michael Jackson, een angstaanjagende monoloog in. Zijn betoog eindigde met een bulderende en onheilspellende lach.

Pandaemon – Mayhem
Het begin van Pandaemon is doodeng. Het nummer van de Noorse blackmetalgroep Mayhem valt regelmatig stil, om na griezelige fluisterstemmen weer te ontaarden in het betere gitaargeweld.