Terug naar boven

Playlist vakantie

Inspiratie opdoen voor de vakantie? Met deze playlist raak je helemaal in de juiste sfeer!

  1. Good for you Nive Nielsen & The Deer Children
  2. De storm, op.109 ; Sel. deel III Jean Sibelius
  3. Een kleine zomermuziek deel III Peteris Vasks
  4. Ich wollte wie Orpheus singen Reinhard Mey
  5. La vie en rose Édith Piaf
  6. Espinita Banda Ionica
  7. Música callada deel 1-4 deel III Federico Mompou
  8. Voltaste Gisela João
  9. Imtinan Driss el Maloumi
  10. Comme s'il en pleuvait Mayra Andrade
lees meer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. En in de vakantie wil je misschien ook wel goed voorbereid op reis. Deze playlist geeft je leuke muziek voor diverse reisbestemmingen.

Good for you – Nive Nielsen & The Deer Children (Groenland)
Groenland is niet echt een vakantieland bij uitstek. Je kunt er bijvoorbeeld niet met de caravan naar toe. Toch beginnen we hier met onze reis van noord naar zuid. De Groenlandse singer/songwriter Nive Nielsen weet ook als geen ander het onbezorgde vakantiegevoel op te roepen met haar muziek.

Sibelius: The tempest – Jukka-Pekka Saraste (Finland)
Steeds meer Nederlanders reizen in de zomer naar het noorden van Europa, bijvoorbeeld naar Finland. Een van de bekendste Finse componisten is Jean Sibelius (1865-1957), die wel wordt gezien als de verpersoonlijking van de Finse nationaliteit.

Vasks: Een kleine zomermuziek – Ursula Schoch & Marcel Worms (Letland)
Peteris Vasks is een van de bekendste componisten uit Letland. Zijn Een Kleine Zomermuziek mag natuurlijk niet ontbreken in deze playlist.

Ich wollte wie Orpheus singen – Reinhard Mey (Duitsland)
Duitsland als vakantieland is meer dan het Zwarte Woud. Vooral steden als Hamburg en Berlijn zijn de laatste jaren populaire bestemmingen. Uit die laatste stad komt Reinhard Mey, een singer/songwriter die sinds 1967 hoge ogen gooit in ons land.

La vie en rose – Édith Piaf (Frankrijk)
Frankrijk voert sinds jaar en dag bij Nederlanders de lijst van favoriete vakantiebestemming aan. Chansonniers als Charles Aznavour en Julien Clerc en de zangeressen Édith Piaf, Francoise Hardy en Vanessa Paradis groeiden ook in Nederland uit tot sterren.

Espinita – Banda Ionica (Italië)
Italiaanse muziek is enorm populair in Nederland. Niet alleen gedurende de zomermaanden, al is dit nummer van Banda Ionica wel perfect voor de zonnigste periode. Het twintigkoppige ensemble houdt de traditie van Siciliaanse blaaskapellen levend.

Musica Callada – Federico Mompou (Spanje)
De componist Federico Mompou (1893-1987) is in Catalonië geboren, maar zijn muziek doet je makkelijk denken aan een willekeurig Spaans terras, aan het einde van een lome middag. Met het glas in de hand dan maar wat voor je uit starend: die sfeer ademt de muziek van Mompou.

Voltaste – Gisela João (Portugal)
Portugal is een onderschatte Europese reisbestemming. Vrijwel iedereen die er ooit is geweest heeft heimwee naar het land. En dat past eigenlijk heel goed bij fado, de prachtige Portugese volksmuziek. Gisela João is een jonge vertolkster van de oude zangstijl.

Imtinan – Driss el Maloumi (Marokko)
Wie buiten de zomermaanden nog een zonnetje wil pakken kan terecht in Agadir in Marokko. Zelfs in de winter kun je in deze badplaats nog op het strand liggen. Driss El Maloumi is geboren en getogen in Agadir en wordt wel ‘de magiër van de ud’ genoemd, vanwege zijn virtuoze en inventieve spel op de Arabische luit.

Comme s’il en pleuvait – Mayra Andrade (Kaapverdië)
We eindigen onze playlist op de Kaapverdische Eilanden, de thuishaven van zangeres Mayra Andrade. Hoewel, als dochter van een diplomaat woonde ze overal op de wereld. Haar muziek is al even werelds en staat bol van de verschillende invloeden.