Terug naar boven

Playlist The Rolling Stones cover songs

Wie waren de muzikale helden van The Rolling Stones? Luister in deze playlist naar de bluesartiesten die ‘the greatest rock & roll band on earth’ inspireerden.

 1. Everybody needs somebody to love Solomon Burke
 2. Get your kicks on Route 66 Nat King Cole
 3. Carol Chuck Berry
 4. It's all over now Bobby Womack
 5. Hoodoo blues Lightnin' Slim
 6. Just like I treat you Howlin' Wolf
 7. Mona Bo Diddley
 8. Under the boardwalk The Drifters
 9. That's how strong my love is O.V. Wright & The Keys
 10. Blue and lonesome Little Walter
 11. I can't quit you baby Willie Dixon
 12. Little rain Jimmy Reed
 13. Ride 'em on down Eddie Taylor
 14. Mannish boy Muddy Waters
lees meer
The Rolling Stones mogen dan de bekendste rockband ter wereld zijn, zonder hun muzikale helden waren ze niet ver gekomen. Dat beseffen de Stones maar al te goed. Met Blue & Lonesome (2016) brachten ze een album uit waarop ze hun favoriete bluesnummers coverden. Deze playlist brengt de muzikale helden van de Stones weer eens samen.

Everybody needs somebody to love - Solomon Burke
Solomon Burke geldt als een van de uitvinders van de soulmuziek. Everybody Needs Somebody To Love is zijn bekendste nummer, dat de Stones al in 1965 onder handen namen.

(Get your kicks on) Route 66 - Nat King Cole
Route 66 is een van de bekendste ‘road songs’. Het lied werd al in 1946 geschreven door Bobby Troup. De gedistingeerde crooner Nat King Cole was de eerste die het nummer opnam. De versie van The Stones was vooral geënt op die van Chuck Berry.

Carol - Chuck Berry
Het verhaal gaat dat Mick Jagger een lp van Chuck Berry onder zijn arm had toen hij Keith Richards voor het eerst ontmoette. Rock-‘n-rollpionier Berry is misschien wel de belangrijkste invloed op het werk van The Stones.

It’s all over now - Bobby Womack
De allereerste hit van The Stones in Nederland was ook geen Jagger/Richards-compositie. It’s All Over Now was geschreven door Bobby Womack, hier vooral bekend als begenadigd soulzanger.

Hoo doo blues – Lightnin’ Slim
In de jaren 50 was er in Chicago geld te verdienen met het spelen van de blues. Dat veranderde in de jaren 60 toen rock en soul aan populariteit wonnen. Bluesmuzikant Lightnin’ Slim hing zijn gitaar aan de wilgen en werkte noodgedwongen in een metaalfabriek. Hij werd daar in 1970 herontdekt door een jonge bluesfan en toerde daarna nog een aantal maal door Europa.

Just like I treat you – Howlin’ Wolf
Howlin’ Wolf was een bluesgigant, ook in letterlijke zin. Met zijn 1,93 meter torende hij boven alle concurrenten uit. Chester Burnett, zoals hij eigenlijk heette, was ook een van de weinige bluesartiesten die bij leven al mocht genieten van rijkdom en succes.

Mona - Bo Diddley
‘Elvis was the king, but Bo Diddley was daddy’ zei Tom Petty ooit over Bo Diddley. Diddley viel op vanwege zijn grote bril, vierkante gitaar, liedjes met zijn eigen naam in de songtitel en een onmiskenbaar ritme. The Stones coverden Mona al op hun debuutalbum uit 1964.

Under the boardwalk - The Drifters
The Rolling Stones hielden niet alleen van rock-‘n-roll- en bluesartiesten. Zo namen ze ook Under The Boardwalk op, in 1964 een hit voor de doowopgroep The Drifters. Meer dan vijftig verschillende zangers maakten ooit deel uit van The Drifters en ook nu nog zijn er verschillende groepen die onder deze naam optreden.

That’s how strong my love is - O.V. Wright
Dit nummer is vooral bekend in de versie van Otis Redding die het nummer in 1965 opnam voor zijn album Otis Sings Soul Ballads. The Rolling Stones namen het nummer in hetzelfde jaar op, maar ere wie ere toekomt: de uitstekende maar helaas vergeten soulzanger O.V. Wright was de allereerste die het lied op plaat zong.

Blue and lonesome - Little Walter
Wat Jimi Hendrix deed voor de gitaar, dat deed Little Walter Jacobs voor de mondharmonica. Net als veel andere bluesmuzikanten trok Walter van het diepe zuiden van de VS naar Chicago waar hij onder meer samen speelde met Muddy Waters.

I can’t quit you baby - Willie Dixon
The Rolling Stones, Cream, Led Zeppelin, The Doors, Jimi Hendrix… Het is een indrukwekkende lijst aan artiesten die nummers opnamen van Willie Dixon. Dixon was een van de pijlers waarop het legendarische Chess-label rustte. Dit platenlabel bracht de Chicago blues naar Engeland waar ze ontdekt werd door de jonge Stones.

Little rain – Jimmy Reed
Jimmy Reed heeft niet de reputatie bereikt van Muddy Waters of Howlin’ Wolf, maar The Rolling Stones noemden hem altijd een van hun belangrijkste invloeden. Zijn alcoholverslaving speelde Reed parten en dat was ook de reden dat hij niet ouder werd dan 51 jaar.

Ride ‘em on down – Eddie Taylor
Bluessongs worden ook van generatie op generatie doorgegeven. The Stones kenden dit nummer van Eddie Taylor, die het op zijn beurt weer leende van Bukka White. Die nam het lied voor het eerst op toen hij in 1937 in de gevangenis zat.

Mannish boy - Muddy Waters
The Rolling Stones haalden hun bandnaam ook uit een bluessong en wel Mannish Boy van Muddy Waters, waarin hij zingt “Said I’m a rolling stone, baby”. Een rolling stone is een rusteloze man die nooit lang op dezelfde plek blijft. Een perfecte bandnaam voor een groep die altijd op tournee lijkt te zijn.

Samenstelling: Peter de Koning