Schumann: Fröhlicher Landmann – Simon Groot, Hemony Ensemble
Veel pianisten zijn ooit begonnen met muziek van Robert Schumann. De componist schreef het lesmateriaal, bij gebrek aan beter, voor zijn eigen kinderen. Het stuk Fröhlicher Landmann uit 1848 kent iedereen tegenwoordig als Sinterklaas-melodie.
Hij komt, hij komt – Rockband Poppenkast
De melodie van Schumann kan je in allerlei vormen gieten. Rockband Poppenkast brengt Hij Komt, Hij Komt met een bossanova-ritme en laidback instrumenten. Je hart mag dan vol verwachting kloppen, je hoeft het niet te laten merken.
Sinterklaas is weer in het land – Mathilde Santing
De goedheiligman heeft al enkele jaren stevige concurrentie van de kerstman. Maar Mathilde Santing bewijst dat Sinterklaas en kerst heel goed samen kunnen gaan: dit vrolijke Sintlied is een bewerking van het Amerikaanse kerstnummer Santa Claus Is Coming To Town.
De zak van Sinterklaas – Ben Segers
Ook onze zuiderburen vieren het sinterklaasfeest, en zingen even enthousiast sinterklaasliedjes. Zoals acteur Ben Segers, met zijn versie van De Zak Van Sinterklaas.
Hop, hop, hop – Siska Schoeters & Tomas De Soete
De Vlaamse tv- en radiopresentatoren Siska Schoeters en Tomas De Soete wagen zich aan Hop, Hop, Hop. Heel gezellig zo samen, maar je moet wel een beetje je best doen voor Sinterklaas, zo merken ze zelf. Melodie houden en zuiver zingen, hop!
Olé olé olé – Dirk Scheele
Dirk Scheele heeft zich gespecialiseerd in kindermuziek, en natuurlijk heeft hij ook een album gemaakt met sinterklaasliedjes. Olé Olé Olé gaat over de problemen en ongemakken die de Sint kan tegenkomen op de stoomboot onderweg naar Nederland.
Sinterklaas wie kent hem niet – Henk & Henk
De meest bekende sinterklaasliedjes gaan terug tot de 19e eeuw. Henk (Westbroek) & Henk (Temming) van het Goede Doel wisten met Sinterklaas Wie Kent Hem Niet in 1982 echter een nieuwe klassieker aan de canon toe te voegen. Pepernoten, pepernoten, pepernoten, pepernoten!
Ik ben toch zeker Sinterklaas niet – Kinderen voor Kinderen, Edwin Rutten
Ook Nederlands beroemdste kinderkoor Kinderen voor Kinderen maakte meerdere liedjes rond het feest op 5 december. Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet is de bekendste hiervan, hoewel het als je goed luistert eigenlijk helemaal geen sinterklaasliedje is.
De hoofdpiet – Edwin Rutten
Wat is Sinterklaas zonder zijn Pieten? Ze strooien pepernoten, klauteren over daken om cadeautjes te bezorgen en dragen het boek van Sinterklaas. Edwin Rutten maakte daarom een cd vol Pietenliedjes, waarop de oh zo belangrijke Hoofdpiet ook een eigen nummer kreeg.
Ik wil mijn schoen terug – VOF de Kunst
Je schoen zetten. Bij de open haard, de verwarming of het raam. Met een suikerklontje of een wortel erin voor het paard. En dan maar hopen dat er ‘s ochtends een mooi cadeautje inzit. Maar wat nu als Sinterklaas je schoen meeneemt? VOF de Kunst maakte er een liedje over.
Hoor de wind waait door de bomen – Esther Hart, Trapperdetrap
TrapperdeTrap maakt volwassen muziek voor kinderen, of oudervriendelijke kindermuziek. Samen met zangeres Esther Hart werden diverse sinterklaasnummers van een nieuw jasje voorzien. Een jasje dat de Sint zo goed staat als zijn beste tabberd.
Zie de maan schijnt door de bomen – Koperensemble Tell-Brass, Kinderkoor Jehuda
Deze mooie versie van Zie De Maan Schijnt Door De Bomen door het Koperensemble Tell-Brass bewijst dat de overbekende sinterklaasliedjes niks van hun kracht verloren hebben, en nog generaties meekunnen.
Wie komt er alle jaren – Jochem Braat, Stijn de Wit, Willem van der Krabben
Dat sinterklaasliedjes al lang niet meer het domein zijn van kinderkoren zijn bewijzen Jochem Braat, Willem van der Krabben en Stijn de Wit. Hun jazzversies van aloude klassiekers laten de Sint flink swingen.
Sinterklaas – Jules de Corte
Op pakjesavond kijken veel mensen terug op het afgelopen jaar, bijvoorbeeld door een gedicht bij een cadeau te stoppen. Die zijn vaak humoristisch, maar soms ook kritisch. Het mag een beetje schuren. Jules de Corte schreef in 1963 een Sinterklaaslied dat spitsvondig, gezellig én kritisch klinkt.
Schumann: Fröhlicher Landmann – Simon Groot, Hemony Ensemble
We sluiten af met de bekende sinterklaasmelodie die de playlist opende. Hier wordt de ‘Hij komt, hij komt’-frase gevolgd door een ander deel van Schumanns Album für die Jugend uit 1848.
Samenstellers: Sint en Piet
Graphic design: Judith de Rond, foto van Joop van Bilsen via Nationaal Archief