Terug naar boven

Playlist Wintertijd

Warm lekker op met deze winterse playlist!

 1. Blizzard of '77 Nada Surf
 2. The fox in the snow Belle & Sebastian
 3. Snow angel Ron Sexsmith
 4. Winter in America Dough Ashdown
 5. Schaatsen Harrie Jekkers
 6. White winter hymnal Fleet Foxes
 7. Winter and theme for indoor sports Ray Charles Singers
 8. A glimpse of light Terje Isungset
 9. Winterreise D.911 ; Der Lindenbaum Franz Schubert
 10. Concert voor orkest en tape, "Cantus arcticus", 1972 deel II Einojuhani Rautavaara
 11. And winter came Enya
lees meer
Blizzard of '77 - Nada Surf
Denk aan winter en je denkt aan sneeuw. Begin 1977 werd de staat New York opgeschrikt door een sneeuwstorm. Sommige plekken waren volledig ondergedompeld in metershoge sneeuw. Indieband Nada Surf, uit New York inderdaad, schreef een liedje over de gebeurtenis.

The fox in the snow - Belle & Sebastian
Weer of geen weer, een vos moet op jacht. Zelfs in de sneeuw. De Schotse band Belle & Sebastian gebruikt het als een metafoor voor eenzaamheid en het najagen van geluk.

Snow Angel - Ron Sexsmith
Een sneeuwengel maak je door op je rug in de sneeuw je armen en handen te bewegen. Een mooi effect, maar niet blijvend. Ron Sexsmith weet wel raad met dit gegeven. De Canadese songsmid zingt in Snow Angel hoe de warme lente winterse taferelen laat verdwijnen. Net als in de vorige liedjes wordt de winter vooral gebruikt als sfeervol decor.

Winter in America - Doug Ashdown
Veel mensen zullen dit nummer kennen van René Froger, die er in 1988 een grote hit mee had. Ook Gerard Cox en The Kik hebben dit nummer op het repertoire gehad. Het origineel is overigens niet van een Amerikaan, maar van de Australische zanger Doug Ashdown.

Schaatsen - Harrie Jekkers
Sommige mensen worden juist heel vrolijk van winters weer. Harrie Jekkers beschrijft in zijn lied Schaatsen taferelen die vrijwel elke Nederlander herkent. Muts op, sjaal om, naar het dichtstbijzijnde slootje en: genieten op de schaats.

White winter hymnal - Fleet Foxes
Als de kou invalt, kun je maar beter gezelschap opzoeken. Samen zingen kan hartverwarmend zijn. De harmoniën van Fleet Foxes zijn dat in ieder geval zeker.

Winter and theme for indoor sports - Ray Charles Singers
Naast lekker spelen, kun je natuurlijk ook sporten op ijs of in de sneeuw. Op het hoogste niveau gebeurt dat tegenwoordig in sporthallen. Ray Charles Singers zongen in 1956 een nummer over wintersporten.

A glimpse of light - Terje Isungset
De meeste muziekinstrumenten zijn van hout of van metaal. Materialen die in de natuur te vinden zijn en een lange houdbaarheidsdatum hebben. De Noorse drummer Terje Isungset kiest voor heel ander materiaal: ijs. Op dit nummer horen we naast de stem van Lena Nymark een heleboel instrumenten van Isungset: de ijsharp, de ijsofoon en... de ijshoorn.

Winterreise - Franz Schubert
Winterreise van Franz Schuberts is een verzameling liederen, maar zou je ook als één lange, deprimerende monoloog kunnen beschouwen. Een jongeman wordt afgewezen en begint een wandeltocht door een koud, vijandig winterlandschap waar hij geconfronteerd wordt met emoties van desillusie, eenzaamheid en doodsverlangen.

Cantus Arcticus - Einojuhani Rautavaara
De Finse componist Einojuhani Rautavaara maakte zijn Cantus Arcticus voor een symfonieorkest dat met een tape moest meespelen. Op de band stonden vogelgeluiden die hij had opgenomen in de buurt van de poolcirkel.

And winter came... - Enya
De Keltische new age van Enya is zeer geschikt om te beluisteren in de donkere wintermaanden. Haar zevende studioalbum And Winter Came uit 2008 verwees zelfs expliciet naar de winterperiode.

Samenstelling: Jop Euwijk en Ingmar Vroomen
Illustatie: Judith de Rond