Terug naar boven

Playlist Nederlandse liefdesliedjes

Denk aan je grote liefde en zwijmel weg met deze Liefdesliedjes Playlist!

 1. Liefdesliedjes De Jazzpolitie
 2. Daarom noem ik je m'n liefste in een lied Cornelis Vreeswijk
 3. Angst voor geluk Wieteke van Dort
 4. Zet een kaars voor je raam vannacht Rob de Nijs
 5. Smoor Maaike Ouboter
 6. Liefste Typhoon [NL]
 7. Avond Boudewijn de Groot
 8. Mag ik dan bij jou Claudia de Breij
 9. Jij breekt mijn hart het mooist Glennis Grace
 10. Voor haar Frans Halsema
 11. Jij doet iets met mij Ruth Jacott
 12. Zoutelande Geike & Bløf
 13. Blijf nou hier Volumia!
 14. Onder invloed Roosbeef
 15. Ai lof joe so Robert Long
lees meer
Liefdesliedjes - De Jazzpolitie
Een liefdesliedje over liefdesliedjes! Dit is natuurlijk het ideale nummer om deze playlist mee af te trappen. Zanger Peter Groot Kormelink schreef het als cadeau aan zijn vriendin en scoorde er met de Jazzpolitie een gigantische hit mee in 1993.

Daarom noem ik je mijn liefste in een lied - Cornelis Vreeswijk
Als jongen van 13 emigreerde Cornelis Vreeswijk naar Zweden. Daar bouwde hij vanaf de jaren 60 een stevige reputatie op als liedjesschrijver. Nog altijd is zijn faam in Zweden een stuk groter dan in zijn vaderland. Toch zong hij ook een aantal prachtige Nederlandstalige liedjes, waaronder dit mooie voorbeeld.

Angst voor geluk - Wieteke van Dort
Liefde kan zo overheersend zijn dat je er angstig van wordt. Tegelijkertijd kunnen andere emoties de liefde weer verdringen. Wieteke van Dort bezong al deze complexe gevoelens in Angst Voor Geluk, dat werd geschreven door Willem Wilmink en Harry Bannink. Haar debuutalbum Een Fraai Stuk Burengerucht (1975) werd vernoemd naar een regel uit dit liedje.

Zet een kaars voor je raam vannacht - Rob de Nijs
Rob de Nijs scoorde in 1976 flink met dit liefdesliedje dat Lennaert Nijgh voor hem uit het Engels vertaalde. Het origineel Can I Get There by Candlelight? was een grote hit van David McWilliams uit 1969.

Smoor - Maaike Ouboter
Singer-songwriter Maaike Ouboter bezit de gave om heel persoonlijke teksten te schrijven waarin veel mensen zich herkennen. Smoor gaat over, hoe kan het anders, een hevige verliefdheid.

Liefste - Typhoon
Rapper Typhoon duikt in Liefste in alle mooie, tegenstrijdige en nare emoties rondom een relatie. Het liedje is het slotnummer van zijn alom geprezen album Lobi Da Basi. Liefde is de baas!

Avond - Boudewijn de Groot
Het duurde tientallen jaren voordat Avond een van de bekendste liedjes van Boudewijn de Groot werd. De singer-songwriter schreef het al in 1973, samen met de bekende tekstschrijver Lennaert Nijgh. Het nummer werd aanvankelijk uitgebracht door Rob de Nijs. De versie van De Groot kwam pas in 1996 uit en stond in 2011 bovenaan de Top 2000.

Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
Dat sommige liedjes enige tijd nodig hebben om uit te groeien tot hits, bewees Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij. De bekende presentatrice en cabaretier verwerkte het liedje al in 2009 in een theaterprogramma. In de jaren hierna groeide het uit tot een moderne klassieker. In 2011 stond het hoog in de Top 40.

Jij breekt mijn hart het mooist - Glennis Grace
De carrière van Glennis Grace kwam in stroomversnelling toen zij de overstap maakte naar Nederlandstalig repertoire. De Soundmix Show-winnares brak al in 1994 door, maar scoorde haar grootste hits pas ruim 25 jaar later.

Voor haar - Frans Halsema
Cabaretier en zanger Frans Halsema heeft diverse evergreens op zijn naam staan. Voor Haar (1977) werd populair na Halsema's dood in 1984. Het lied is een vertaling van Her Song van Jake Holmes.

Jij doet iets met mij - Ruth Jacott
Ook Ruth Jacott is hofleverancier van bezielde liefdesliedjes. Dit is een van haar mooiste. Door het spaarzame arrangement hoor je haar fluwelen stem extra goed.

Zoutelande - Bløf & Geike
Een duet mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. De Belgische zangeres Geike Arnaert en Paskal Jakobsen van Bløf zingen niet over een zwijmelende kalverliefde. Eerder het tegenovergestelde: het is koud, de omgeving is niet spetterend, maar ze zijn wél samen!

Blijf nou hier - Volumia!
Zanger Xander de Buisonjé heeft Nederland verrijkt met een reeks liefdesliedjes. Dit liedje is afkomstig van het debuut van de Heerlense band Volumia! waarmee de zanger in 1998 doorbrak.

Onder invloed - Roosbeef
De vorige twee artiesten worden even genoemd in dit broeierige nummer van Roosbeef. Roos Rebergen geeft op haar eigen wijze verslag van een verliefdheid.

Ai Lof Joe So - Robert Long
We sluiten af met een klein grapje. Robert Long heeft veel liefdesliedjes gezongen, maar Ai Lof Joe So is het juist niet! De zanger klaagt in dit nummer over de geringe interesse voor Nederlandstalige muziek bij radiostations. Het werd in 1988 echter wel een hit!

Samenstelling: Ingmar Vroomen en Jop Euwijk
Illustratie: Judith de Rond