Terug naar boven

Playlist Natuur

Hoe kun je nog meer van de Nederlandse natuur genieten? Met muziek natuurlijk!

  1. Het regende zon Ellen ten Damme
  2. Almere Jasperina de Jong
  3. Wondermooie planeet Armand
  4. Borstvogel Frans van Deursen
  5. De untdekker Nynke Laverman
  6. Als je begrijpt wat ik bedoel [deel 2] Fred Benavente & Luc Lutz & Trudy Libosan
  7. Moby Dick deel III Bernard Herrmann
  8. De storm geef niet op Bløf
  9. Herinnering aan Holland / De binnenring van Holland Joop Visser
  10. Nee, nee, nee nooit meer water Farce Majeure
  11. En toen Harry Bannink & Annie M.G. Schmidt & Conny Stuart & Joan Remmelts & Willem Nijholt & John Koch
lees meer
Het regende zon - Ellen ten Damme
Voor het schrijven van haar tweede Nederlandstalige album deed Ellen ten Damme in 2012 wederom een beroep op dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Het leverde de mooie beschouwing Het Regende Zon op.

Almere - Jasperina de Jong
Echt ongerepte natuur bestaat niet in Nederland. De Flevopolder is zelfs geheel bedacht en ontworpen. Nieuwe natuur, waarvan Jasperina de Jong in 1977 nog niet kon weten hoe deze zou worden.

Wondermooie planeet - Armand
Als er iemand van natuur hield was het Armand wel. De Nederlandse singer-songwriter was zo vol liefde voor alles om hem heen dat hij deze ode schreef.

Borstvogel - Frans van Deursen
Wat is natuur en wat niet? Een oude dichtregel van Leo Vroman biedt uitkomst: ‘En toch is alles wat we doen natuur’. Zanger/acteur Frans van Deursen bracht in 2015 het album De Vogel In Mijn Borst uit waarop hij gedichten van Vroman zong. Borstvogel kan beschouwd worden als het titelnummer van dit werk

De untdekker - Nynke Laverman
De rusteloze dichter Jan Jacob Slauerhoff reisde de hele wereld af, maar werd geboren in Leeuwarden. Reden genoeg voor fadozangeres Nynke Laverman om de poëzie van de schrijvende scheepsarts in het Fries te vertalen. Eenzaamheid, de drang om te reizen en verre havens zijn thema’s die telkens terugkeren in het werk van Slauerhoff.

In met de natuur - Fred Benavente
Dit korte lied uit de eerste avondvullende tekenfilm van Nederlandse origine bulkt ook van het enthousiasme om het normale leven vaarwel te zeggen. Ollie B. Bommel (ingesproken én gezongen door Fred Benavente) wil de natuur intrekken. Zijn luxueuze bestaan als kastheelheer geeft hij zelfs op.

Moby Dick - Bernard Herrmann
De natuur is niet alleen mooi, maar ook een bedreiging. De nietige mens moet soms het onderspit delven tegen natuurgeweld. Moby Dick van schrijver Herman Melville heeft dit als centraal thema. Filmcomponist Bernard Herrmann baseerde een cantate op het bekende boek.

De storm (geef niet op) - Bløf
Onze nationale geschiedenis is verweven met de strijd tegen het water. De Watersnoodramp van 1953 is een trauma dat zich diep in ons collectieve geheugen heeft gevestigd. Het is daarom van grote invloed geweest op de Nederlandse kunstenaars, waaronder de makers van de bekende speelfilm De Storm. De Zeeuwse band Bløf schreef Geef Niet Op voor de soundtrack.

Herinnering aan Holland - Joop Visser
Een van de bekendste beschrijvingen van het Nederlandse landschap is Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman. Het gedicht uit 1936 is ook vaak geparodieerd. Zanger Joop Visser zingt hier twee versies, het origineel en de spottende variatie van dichter Gerrit Komrij uit 1981.

Nee, nee, nooit meer water - Farce Majeure
Lucht-, water- en bodemverontreiniging bedreigen de natuur en ons bestaan. De mannen van Farce Majeure waarschuwden er vaak tegen in hun NCRV-programma en liedjes.

En toen - Willem Nijholt
Zo mooi en positief als de natuur regelmatig wordt bezongen, zo moedeloos zijn schrijvers vaak over de teloorgang ervan. Natuurvervuiling was een van de centrale thema's in de musical Wat Een Planeet (1974) van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Willem Nijholt zong hierin de mistroostige afsluiter En Toen.

Samenstelling: Jop Euwijk
Illustatie: Judith de Rond