Terug naar boven

Playlist Vaderdag

Het is weer tijd om onze vaders in het zonnetje te zetten! Deze playlist is speciaal voor Vaderdag, maar natuurlijk ook voor alle andere dagen.

 1. Father and friend Alain Clark
 2. Silver haired daddy of mine Billie Joe Armstrong & Norah Jones
 3. Father and son Cat Stevens
 4. Song for my father Carmen Souza
 5. Papa Stef Bos
 6. Daddy lessons Beyoncé
 7. JCB Nizlopi
 8. My father's daughter Jewel [US] & Dolly Parton
 9. Cats in the cradle Harry Chapin
 10. Papa don't preach Madonna
 11. Pa Doe Maar
 12. A boy named Sue Johnny Cash
 13. Song for my father Sarah McLachlan
lees meer
Father and friend - Alain Clark
Over de relatie tussen een vader en zijn kinderen zijn veel liedjes gemaakt. Maar dat ze worden gezongen door vader en kind komt minder vaak voor. Alain Clark deed het wel. Father And Friend is een duet met zijn vader, soulzanger Dane Clark.

Silver haired daddy of mine - Billie Joe Armstrong & Norah Jones
Billie Joe Armstrong, zanger/gitarist van poppunkband Green Day, is groot bewonderaar van The Everly Brothers. Deze broers brachten in 1958 het album Songs Our Daddy Taught Us uit. Samen met Norah Jones maakte Armstrong een remake van die plaat, met daarop onder andere dit nummer.

Father and son - Cat Stevens
Father And Son is een van de populairste nummers van singer-songerwriter Cat Stevens (ook bekend als Yusuf Islam). Het was te vinden op het album Tea For The Tillerman (1970). In het nummer zingt Stevens zowel vanuit het perspectief van een vader als dat van een zoon, waarbij de vader de zoon die zich van hem wil losmaken probeert te overtuigen te blijven.

Song for my father - Carmen Souza
De Portugees-Kaapverdische zangeres Carmen Souza geeft in dit nummer haar eigen draai aan Song For My Father van jazzpianist Horace Silver (zelf ook van Kaapverdische afkomst). Het gaat over haar vader, die, als zoveel Kaapverdianen, zijn geld verdiende op zee en vaak van huis was. Maar hij kwam ook altijd weer terug, tot vreugde van zijn dochter.

Papa - Stef Bos
Een Nederlandse klassieker in de liedjes over vaders: Papa van Stef Bos. De single uit 1991 gaat over een zoon die zich met het verstrijken der jaren realiseert dat hij ondanks de verschillen toch veel op zijn vader lijkt. Het is een van Bos’ grootste hits.

Daddy lessons - Beyoncé
Superster Beyoncé heeft veel van haar succes te danken aan haar vader, Matthew Knowles. Als eigenaar van een platenmaatschappij en manager was hij lang verantwoordelijk voor Destiny’s Child en de carrières van de verschillende groepsleden. Ook voor Beyoncé’s zus Solange deed hij het management. In 2011 verbrak Beyoncé de professionele banden met haar vader.

JCB - Nizlopi
Het Britse duo Nizlopi zingt in dit lieve liedje over een vader als beschermer en object van bewondering. Op de JCB-graafmachine van zijn vader, die net zo sterk is als Bruce Lee, kan de vijfjarige Luke ontsnappen aan de leraren en pestkoppen van school.

My father’s daughter - Jewel & Dolly Parton
In My Father’s Daughter zingt Jewel over haar (voor)ouders, hoe hun dromen en verhalen voortleven in de volgende generaties, en het belang van haar vader voor haar muzikale vorming. Ze nam het nummer op met countrygrootheid Dolly Parton.

Cat's in the cradle - Harry Chapin
Met Cat's In The Cradle scoorde folkzanger Harry Chapin in 1974 zijn eerste en enige nummer 1-hit. Het was gebaseerd op een gedicht van zijn vrouw Sandra Gaston en gaat over de moeizame verhouding tussen een vader en zijn zoon. In 1993 nam rockband Ugly Kid Joe een coverversie op van het nummer, ook voor die groep hun grootste hit.

Papa don’t preach - Madonna
Madonna’s Papa Don’t Preach (1986) ging zoals vaak bij de zangeres gepaard met de nodige controverse. Het nummer, over een zwanger meisje dat haar vader vertelt haar baby te willen houden, zorgde voor veel discussie onder zowel de vrouwenbeweging als antiabortusactivisten. Volgens Madonna zelf gaat het nummer over opstaan tegen mannelijke autoriteiten.

Pa - Doe Maar
Conflicten tussen vader en zoon: menig boek, film of lied is er door geïnspireerd. Zo ook Pa van Doe Maar, afkomstig van hun album 4Us (1983). De zoon heeft uiteindelijk zijn eigen richting gekozen en de regels van zijn vader (‘Knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen’) gelaten voor wat ze zijn.

A boy named Sue - Johnny Cash
Hoe je naam je leven kan verpesten, daarover gaat het door Shel Silverstein geschreven A Boy Named Sue. Een jongeman lijdt al zijn hele leven onder de naam die zijn vader hem ooit gaf: Sue, een meisjesnaam. Nu is hij uit op wraak en op zoek naar zijn vader. Johnny Cash nam het nummer in 1969 op tijdens een concert in de San Quentin-gevangenis. Het werd de grootste hit uit zijn carrière.

Song for my father - Sarah McLachlan
Sarah McLachlans in 2014 verschenen album Shine On stond in het teken van het overlijden van haar vader. Song For My Father neemt een centrale plek in op die plaat. Het gaat over verlies en verdriet, maar is ook een eerbetoon aan de onvoorwaardelijke liefde die ouders voor hun kind kunnen hebben.

Samenstelling: Ingmar Vroomen
Illustratie: Judith de Rond