Terug naar boven

Playlist 30 Jaar Metropolis Festival

Het Rotterdamse Metropolis Festival staat al sinds 1988 garant voor vernieuwende muziek van vaak onbekende bands. Deze Playlist blikt terug!

 1. Love rears it's ugly head Living Colour
 2. King Kong V Mano Negra
 3. I am one Smashing Pumpkins
 4. Wu-tang clan ain't nuthing ta f' wit Wu-Tang Clan
 5. Saturday Soulwax
 6. The modern age The Strokes
 7. March of the fire ants Mastodon
 8. Bones The Killers
 9. Do for love Sabrina Starke
 10. Basic space The xx
 11. Hafer gabrak bidi Omar Souleyman
 12. Stressed out Twenty One Pilots
 13. Habibi Tamino
lees meer
Het jaarlijkse Rotterdamse zomerfestival Metropolis biedt een podium aan veelbelovende artiesten die op punt van doorbreken staan. Op 8 juli 2018 viert het gratis toegankelijke festival zijn derigste verjaardag traditioneel in het Zuiderpark.

Love Rears Its Ugly HeadLiving Colour (1988)
De eerste twee edities vinden plaats onder de naam Poppark. Naast concerten van Nederlandse bands als Urban Dance Squad en Claw Boys Claw, is een van de hoogtepunten de Amerikaanse crossoverband Fishbone. Ook de crossover-rock van de nog onbekende Amerikaanse band Living Colour pakt goed uit. Twee jaar later breken zij door met het album Time’s Up.

King Kong FiveMano Negra (1989)
In het tweede jaar wordt uitgepakt met een divers programma. Groepen als 24-7 Spyz en The Stereo MC's vertegenwoordigen de crossover. Ook in de wereldmuziek wordt gezocht naar nieuwe mengvormen. Zoals bij het Franse Les Négresses Vertes of het Spaans/Franse Mano Negra. Deze band rond frontman Manu Chao brengt het festivalveld in extase met vrolijke nummers zoals hun latere hit King Kong Five.

I Am OneSmashing Pumpkins (1992)
De vierde editie biedt onder andere concerten van de Britse shoegazeband Ride en de New Yorkse performance-kunstenares en componiste Laurie Anderson. Spraakmakend is echter het concert van de jonge Amerikaanse band Smashing Pumpkins. Zij groeien daarna uit tot boegbeeld van de post-grunge en alternative rock.

Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' WitWu-Tang Clan (1994)
Een spraakmakende editie waarop de opkomende Britse dancegroep The Prodigy het festivalveld aan het raven brengt. Minstens zo wild gaat het eraan toe bij de Amerikaanse punkband The Offspring. Maar Metropolis signaleert ook Wu-Tang Clan, de New Yorkse groep die voor een grote en blijvende opleving zorgt in de hiphop met hun net verschenen album Enter the Wu-Tang (36 Chambers).

SaturdaySoulwax (1996)
Uitgekeken wordt naar opkomende acts als de Britse alternative rockband Kula Shaker en de Amerikaanse live-hiphopgroep The Roots. Beide stellen niet teleur en met name The Roots groeit uit tot een begrip in de muziekwereld. Opvallen doet ook het Gentse Soulwax. Deze groep rond de broers Stephen en David Dewaele (ook bekend als 2 Many DJ's) breekt twee jaar later door met het album Much Against Everyone’s Advice.

The Modern AgeThe Strokes (2001)
Rond de eeuwwisseling wordt het festivalterrein opgedeeld in tenten. Deze worden gehost door Nederlandse clubs als Rotown (Rotterdam) en Vera (Groningen). Admiral Freebee, Danko Jones en Brainpower geven spetterende optredens. The Strokes maken de buzz die rond deze New Yorkse band hangt, helemaal waar met hun debuutoptreden in Nederland.

March Of The Fire Ants - Mastodon (2003)
In 2002 slaat Metropolis een jaar over om in 2003 terug te keren met een gevarieerde line up. Spraakmakend zijn optredens van de Amerikaanse pioniers van de postpunkrevival Interpol en het onstuimige garagerockduo The Black Keys. Metal, het ondergeschoven kindje van de Nederlandse festivals, wordt vertegenwoordigd door het Amerikaanse Mastodon, vier jaar voordat zij op Lowlands spelen.

Bones - The Killers (2004)
Hoge verwachtingen zijn er van het avant-hipstercollectief TV On The Radio en de door de Nederlandse pers gehypte Utrechtse indie-band Gem. The Killers uit Las Vegas hebben net hun eerste album Hot Fuss uitgebracht en laten zien dat zij met hun mix van postpunk en glam moeiteloos een festivalpubliek naar hun hand kunnen zetten.

Do For Love - Sabrina Starke (2007)
Metropolis houdt altijd oog voor Rotterdams talent. Dit jaar goed vertegenwoordigd in het Zuiderpark met optredens van de pionierende Nederhoppers van DuvelDuvel en The Madd, de eerste band van The Kik-frontman Dave von Raven. Zangeres Sabrina Starke tekent nog geen jaar na haar optreden op Metropolis bij het internationale label Blue Note.

Basic SpaceThe xx (2009)
Het gezicht van deze editie is de Deense zangeres Mette Lindberg die een energiek en vrolijk concert geeft met haar groep The Asteroids Galaxy Tour. Gedreven zijn de optredens van de Nederlandse hard- en emocorebands Textures en Face Tomorrow. Maar de kennismaking met de introverte muziek van het Britse The xx (hun debuut moet nog verschijnen) maakt misschien wel de meeste indruk.

Hafer Gabrak Bidi - Omar Souleyman (2010)
Voor de Hoornse singer-songwriter Tim Knol begint zijn zegetocht langs de Nederlandse podia met een optreden op Metropolis. Een jaar later speelt hij op Pinkpop. Opvallend is het optreden van Jack Parow met zijn ranzige Zuid-Afrikaanse raps. De Syrische muzikant Omar Souleyman was al een hit in de clubs. Metropolis gaat vervolgens moeiteloos overstag voor zijn opzwepende Arabische feestmuziek.

Stressed OutTwenty One Pilots (2014)
De Rotterdamse rapgroep De Likt laat zich van zijn meest energieke kant zien en krijgt tijdens deze thuiswedstrijd het publiek moeiteloos mee. Het nog nauwelijks bekende Amerikaanse duo Twenty One Pilots geeft een mooi optreden. Een jaar later breken zij door met de singles Stressed Out en Ride.

HabibiTamino (2018)
Met aanstormend Nederhop-talent en internationale debutanten op het gebied van pop en rock, valt er opnieuw veel te ontdekken tijdens Metropolis 2018. Met mooi weer en een goede sfeer is het vooral ook een festival om je in onder te dompelen. Koffiedik kijken kan dan altijd nog erna.

Samenstelling: Mark Ritsema
Illustratie: Judith de Rond