Terug naar boven

Playlist Geld

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel? Deze artiesten zingen erover.

 1. Poen Wim Sonneveld
 2. Get money Hef
 3. Harde munt De Kift
 4. Just got paid ZZ Top
 5. First I look at the purse The Contours
 6. Bills bills bills Destiny's Child
 7. A nickel and a nail O.V. Wright
 8. Down to my last dime Johnny Paycheck
 9. Dire gelt Zupfgeigenhansel
 10. Zonder bagage Ramses Shaffy
 11. I need a dollar Aloe Blacc
 12. Ain't no fun waiting around to be a millionaire AC/DC
 13. Paper planes M.I.A.
 14. How to be a millionaire ABC
 15. Geld is niet alles Kleine Viezerik
 16. Geld maakt niet gelukkig Huub van der Lubbe
lees meer
‘Money makes the world go around’. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met geld. Niet zo verbazingwekkend, dat er zoveel liedjes over geld zijn geschreven. Zowel ABBA als The Beatles en Pink Floyd zongen over 'money' en werden daarvoor vorstelijk uitbetaald. Ter gelegenheid van Prinsjesdag selecteerde Muziekweb zestien liedjes over geld die tezamen onze bijzondere relatie met de financiën beschrijven.

PoenWim Sonneveld
Wim Sonneveld zingt dit lied als zijn typetje Willem Parel, een volkse Amsterdamse orgeldraaier. De film waarin het lied zit flopte, maar Poen nestelt zich wel in het collectieve geheugen van de Nederlander. Ook omdat de overheid het lied begin jaren 90 inzet om het pinnen te bevorderen. Uiteraard met de tekst ‘Pin pin pin’ in plaats van ‘Poen poen poen’.

Get moneyHef
In een playlist over geld mag hiphop natuurlijk niet ontbreken. Mo’ money, mo’ problems? Niet voor Hef. ‘Zo lang je money pakt is het okee’ rapt hij in het nummer Get Money. Hij kan niet anders dan money maken. ‘Dat is alles wat ik weet, mama’, aldus de rapper uit Hoogvliet.

Harde muntDe Kift
De Kift wijdt hun complete album Bidonville aan geld. Het hoesje bestaat uit een dikke stapel bankbiljetten uit een land waar de inflatie welig lijkt te tieren. Harde Munt is een fraaie ode aan de vrije markt waar het sarcasme vanaf druipt.

Just got paidZZ Top
Toch kent iedereen dat voldane gevoel wanneer je geld in je zak hebt. Zeker wanneer je er hard voor hebt gewerkt. De drie heren van ZZ Top bezingen dat gevoel in Just Got Paid.

First I look at the purseThe Contours
Wanneer je zelf je geld niet kan of wil verdienen kan je ook altijd nog op zoek gaan naar een rijke partner. De mannen van The Contours kijken niet naar het haar, de kleding of het uiterlijk van een meisje. Het enige wat telt is de inhoud van haar portemonnee.

Bills bills billsDestiny’s Child
Kom niet met dat soort fratsen bij de drie dames van Destiny’s Child. Een vent die op hun kosten de gebraden haan uithangt en vervolgens háár durft te vragen om de rekeningen te betalen? Weg ermee! Mocht het lied waargebeurd zijn, dan overleefde Destiny’s Child-zangeres Beyoncé die financiële tegenvaller glorieus. Met een geschat vermogen van $ 355 miljoen is zij de rijkste artiest in deze playlist.

A nickel and a nailO.V. Wright
Het muzikantenbestaan kan hard zijn. Veel muzikanten moeten sappelen. Dat geldt ook voor soulzanger O.V. Wright. Aanvankelijk lijkt hij de troonopvolger van Otis Redding en werkt hij in dezelfde studio als Al Green, maar het grote succes blijft uit. Mede door zijn drugsverslaving raakt Wright aan lagerwal. Dit nummer, waarin hij toegeeft dat hij niets meer dan een stuiver en een spijker in zijn zak heeft, klinkt alsof het uit zijn leven is gegrepen.

Down to my last dimeJohnny Paycheck
Wat doe je met je laatste kwartje? Het is de vraag die Johnny Paycheck zichzelf stelt in dit countrynummer. Belt hij zijn ex of gooit hij dat kwartje in de jukebox? Grappig feitje: De zanger werd geboren als Donald Lytle, maar liet zijn naam in 1964 officieel veranderen in Johnny Paycheck (‘Jantje Salaris’).

Dire geltZupfgeigenhansel
Tja, en hoe zeer je ook aan de grond zit, de rekeningen blijven binnen komen. Zo ook in dit lied, een evergreen binnen de klezmermuziek. Dire Gelt (‘Huurgeld’) vertelt dat de huur altijd betaald moet worden. En zo niet, pas dan maar op voor de politie. Het lied ontstond aan het begin van de 20e eeuw toen veel Oost-Europese Joden gedwongen waren om voor te veel geld in te krappe en slecht onderhouden huizen te wonen.

Zonder bagageRamses Shaffy
Nadat hij jarenlang op veel te grote voet leeft, wordt Ramses Shaffy in 1971 failliet verklaard. Het is typisch voor Shaffy dat hij deze tegenslag als een groot geschenk ziet. Hij ziet het als een nieuwe start en schrijft het prachtig-optimistische lied Zonder Bagage over deze gebeurtenis.

I need a dollar Aloe Blacc
Shaffy vertelt hoe zijn faillissement hem dwingt om weer te ‘werken, zingen, spelen, geven en beleven’. Aloe Blacc worstelt in 2009 ook met geldgebrek. Om het tobben te stoppen, besluit hij te zingen: ‘I need a dollar, that’s what I need!’. De zanger scoort er een grote hit mee, die hem verlost van zijn financiële zorgen.

Ain’t no fun (waiting around to be a millionaire)AC/DC
De meeste artiesten worden niet bij toverslag rijk. Ze moeten er jarenlang voor knokken. AC/DC toert al jarenlang, maar de verdiensten komen niet altijd bij de band terecht. In dit lied klaagt AC/DC-zanger Bon Scott dat hij nog steeds gaten in zijn sokken, schoenen en tanden heeft. Pas met het album Highway To Hell haalt AC/DC de jackpot binnen. Helaas overleed Scott een jaar nadat dat album het licht zag.

Paper planesM.I.A.
Mocht het niet op reguliere wijze lukken om rijk te worden, dan lonkt altijd nog de criminaliteit. ‘All I wanna do is take your money’ zingt M.I.A. op Paper Planes. Om haar woorden kracht bij te zetten hoor je geweerschoten. Dit lied bereikt een groot publiek wanneer het te horen is in de film Slumdog Millionaire, over een straatarme jongen die plots miljonair wordt.

How to be a millionaireABC
In de jaren 80 verkondigen politici als Reagan en Thatcher dat er niets mis is met veel geld verdienen. In tegenstelling tot de hippies en punks eerder, omarmen synthesizergroepen als Spandau Ballet en ABC die mentaliteit. Hoewel, in de videoclip bij dit nummer zien we dat de bandleden van ABC als tekenfilmfiguren worden bedolven onder luxe artikelen.

Geld is niet allesKleine Viezerik
Nee, geld is ook niet alles. Vraag het maar aan de Amsterdamse rapper Kleine Viezerik. Hoewel hij graag veel geld verdient, is dat toch niet het belangrijkste in het leven. Familie en echte vrienden, daar draait het om.

Geld maakt niet gelukkigHuub van der Lubbe
Geld maakt niet gelukkig? Voor een half miljoen wil Huub van der Lubbe het wel proberen. Hij fantaseert er op los wat hij met al dat geld zou doen: ‘Ze lachen om al mijn grappen terwijl ik zwaai met al mijn flappen’. Maar ook met al dat geld zou hij bij zijn geliefde blijven. ‘Al mijn centen en juwelen kunnen ze bij me komen stelen als ik jou maar heb, mijn allerliefste schat’.

Samenstelling: Peter de Koning
Illustratie: Judith de Rond