Terug naar boven

Playlist Romantische muziek

Muziek uit de Romantiek voor een romantische tijd.

  1. Thaïs ; Méditation Jules Massenet
  2. Rusalka B.203, op.114 ; Aria aan de maan Antonín Dvořák
  3. Concert voor piano en orkest nr.21, KV.467 in C gr.t. deel II Wolfgang Amadeus Mozart
  4. Spartacus ; Adagio van Spartacus en Phrygia Aram Katsjatoerjan
  5. Turandot ; Nessun dorma Giacomo Puccini
  6. Nocturnes voor piano, op.9, nr.1-3 deel II Frédéric Chopin
  7. Madama Butterfly ; Coro a bocca chiusa Giacomo Puccini
  8. Symfonie nr.5 in cis kl.t. ; Adagietto Gustav Mahler
lees meer
Wat is Romantische muziek? De Romantiek is een tijdperk in muziek die loopt van eind 18e tot begin 20ste eeuw. In deze periode komen emotie en drama centraal te staan. Het accent komt te liggen op de melodie. Het symfonieorkest wordt groter en de verschillende kleuren van het orkest worden gebruikt om sfeer te creëren. Door middel van harmonische trucjes kunnen componisten de melodie omhoog stuwen naar die ene hoge noot waar u tranen van in uw ogen krijgt. Luistert u bijvoorbeeld naar het beroemde Adagio uit Spartacus.

Dit alles maakt muziek uit de Romantiek bij uitstek geschikt als romantische muziek. Romantisch in de zin van een diner bij kaarslicht of samen met de geliefde kijken naar een zonsondergang. Maar ook het verlangen naar liefde en de wanhoop van een gebroken hart…

De Méditation uit Thaïs (Massenet)Renaud Capuçon (viool)
Massenets opera Thaïs wordt bijna nooit meer opgevoerd. Maar het meditatieve, gepassioneerde stuk voor viool en orkest dat bekend staat als de Méditation wordt vaak in de concertzaal gespeeld als encore-stuk.

De Aria aan de Maan uit Rusalka (Dvorák)Renée Fleming (sopraan)
Het verhaal van Dvoráks opera is een variatie op het sprookje van De Kleine Zeemeermin. In de bekendste aria uit de opera vraagt de waternymf Rusalka aan de maan om de Prins te vertellen dat zij van hem houdt.

Andante uit Pianoconcert nr.21 (Mozart)Jan Lisiecki (piano)
Het dromerige langzame deel uit Mozarts 21ste Pianoconcert werd gebruikt in de film Elvira Madigan. De film vertelt een tragische liefdesgeschiedenis die op historische feiten gebaseerd is. Choreograaf Jirí Kylián gebruikte het stuk voor zijn ballet Petite Mort.

Adagio uit Spartacus (Katsjatoerjan)St.Petersburg Filharmonisch Orkest o.l.v. Yuri Temirkanov
Deze muziek werd gebruikt in de televisieserie Onedin Line, maar komt oorspronkelijk uit het ballet Spartacus. In het stuk lukt het de opstandige gladiator Spartacus om zijn vrouw te bevrijden van een ellendig bestaan als slavin. Samen vieren ze hun vrijheid en geluk.

Nessun Dorma uit Turandot (Puccini)José Cura (tenor)
Prins Kalaf zal sterven als de koelbloedige prinses Turandot voor zonsopgang zijn naam raadt. Zo niet dan zal zij hem als echtgenoot moeten accepteren. In de aria Nessun Dorma is Kalaf overtuigd dat hij zal winnen: met een kus zal hij Turandot zijn naam vertellen.

Nocturne op.9, nr.2 (Chopin)Maria Joao Pires (piano)
Nocturnes zijn stukken die de sfeer van de nacht oproepen. Chopin heeft 21 nocturnes geschreven. Deze nocturne is een van de bekendste.

Coro a Bocca Chiusa uit Madama Butterfly (Puccini)Wiener Staatsopernchor o.l.v. Herbert von Karajan
Na drie jaar is de geliefde van Butterfly eindelijk terug in haar land. Op deze muziek wacht Butterfly geduldig de hele nacht op hem, de vader van haar kind. Het publiek weet inmiddels dat haar hoop tevergeefs is. Het verhaal van een gebroken hart…

Adagietto uit Symfonie nr.5 (Mahler)Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Georg Solti
Dit is de beroemdste liefdesbrief in de klassieke muziek. Gustav Mahler zou het Adagietto uit zijn Vijfde Symfonie als liefdesverklaring gestuurd hebben naar Alma, de vrouw die hij later zou trouwen. Mahlers Adagietto is ook te horen in de film Death In Venice.

Samenstelling: Corien Pull
Graphic design: Judith de Rond