Terug naar boven

Playlist Nederlandse Antillen

Trek je dansschoenen aan voor deze zonnige en swingende playlist met Antilliaanse muziek!

 1. Aruba dushi tera Trupialen
 2. Wals voor piano, "Porqué sufres?" Jan Gerard Palm
 3. Plegaria Oswin Chin Behilia
 4. Subi ser'i damaro Augustin Kroon
 5. Both sides now Euson
 6. Tonight Tony Sherman
 7. Kandela Edsel Juliet
 8. Nenita (Arr.) Emilio Prudencia
 9. Armonia Randal Corsen & Roy Hargrove & Pernell Saturnino & António Sanchez & Scott Colley & Paquito D'Rivera
 10. Fiesta di piskado Izaline Calister
 11. De ,"Boem Boem" dans Orquesta Pegasaya
 12. Kwantu mas Fresku & Michael Reymound
 13. Drop it Giovanca
 14. Masquerade Ziggi Recado
 15. Viben K-Liber 4 Life
lees meer
De Nederlandse Antillen is alleen nog de verzamelnaam voor de Caribische eilanden die ooit door Nederland gekoloniseerd werden. Aruba maakte zich als eerste los en werd in 1986 een afzonderlijk land binnen het Nederlandse Koninkrijk, in 2010 gevolgd door Curaçao en Sint Maarten. De BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) gingen datzelfde jaar verder als Caribisch Nederland. De Nederlandse Antillen dragen de erfenis van de roemruchte kolonisatiedrang en wrede slavenhandel die Nederland in vroegere eeuwen bedreef. Door de huidige bevolking stroomt het bloed van de oorspronkelijke indianenbevolking, de Afrikaanse slaven die er gebracht werden en de Europese overheerser zelf. Invloeden die allemaal terug te vinden zijn in de Antilliaanse cultuur. Hun muziek is een mengeling van Afrikaanse ritmes vermengd met Europese stijlen en die van omringende landen als Cuba en de Dominicaanse Republiek. Ter ere van Arubadag op 18 maart, selecteert Muziekweb een keur van muziek van de eilanden en van Nederlanders met een Antilliaanse achtergrond. Een veelal swingende, zonnige en uitbundige playlist, dus trek er je soepelste dansschoenen bij aan.

Aruba Dushi TeraTrupialen
Arubadag is de Arubaanse Dag van het Volkslied en de Vlag. Het werd voor het eerst gevierd in 1976 ter herdenking van het recht dat Aruba in 1948 werd toegekend om zelfstandig te worden. Tijdens die eerste feestdag werd de eigen vlag en het volkslied Aruba Dushi Tera gepresenteerd.

Porqué Sufres?Jan Gerard Palm
De 19de eeuwse componist Jan Gerard Palm schreef klassieke muziek en dansmuziek. Zijn invloed op het culturele leven op Curaçao was groot. Zijn nageslacht kent vele componisten waarvan Robert Rojer de laatste levende telg is.

PlegariaOswin Chin Behilia
Het nummer Plegaria van de de singer-songwriter Oswin Chin Behilia wordt wel gezien als het alternatieve volkslied van Curaçao. Zijn elegant wiegende, in Papiamento gezongen folksongs gaan veelal over de liefde, maar laten ook maatschappijkritiek horen.

Subi Ser'i DamaroAugustin Kroon
Bonaire met als voornaamste stad de voormalige Spaanse nederzetting Rincon, kent veel eigen tradities, feesten en dansen. Augustin Kroon is er een lokale held die al meer dan 40 jaar liedjes schrijft die veelal tot het erfgoed van het eiland zijn gaan behoren.

Both Sides NowEuson
De Arubaanse zanger Julio Bernardo Euson maakt begin jaren 60 de oversteek naar Nederland. Hij gaat zingen in de rauwe Rotterdamse soulband Kreole Kats, maar kent zijn grootste hits als de solo-artiest Euson, met zijn warme soulballads.

TonightTony Sherman / The Sherman Brothers
Antilliaanse artiesten voelen zich in de jaren 60 en 70 thuis in de soul en disco. Zoals de Curaçaos/Nederlandse zanger Tony Sherman die met zijn band The Sherman Brothers in 1974 een grote hit heeft met het Al Green-achtige Tonight.

KandelaEdsel Juliet
Percussionist en zanger Edsel Juliet is al een kindster op Curaçao. In Nederland maakt hij furore met zijn orkest Saljuco dat Antilliaanse tradities aanvult met flinke scheuten salsa. Een fusie die zeer feestelijk uitpakt.

Nenita (Arr.)Tania Kross
De op Curaçao geboren operazangers Tania Kross studeert af aan het Utrechts Conservatorium. Zij blijft altijd belang hechten aan het behoud van de Antilliaanse cultuur. Zo eert zij op haar album Corazón onder andere de Curaçaose componist Emilio Prudencia met zijn lied Nenita.

ArmoniaRandal Corsen
Armonia is Papiaments voor harmonie. Het woord kenmerkt niet alleen het sterk ritmische en vloeiende spel van de Curaçaos/Nederlandse pianist Randal Corsen, maar ook zijn bloeiende carrière in de internationale jazzmuziek. Zo neemt hij het album Armonia op in New York (2007) met een top bezetting.

Fiesta Di PiaskadoIzaline Calister
De wijze waarop de zangeres Izaline Calister haar Curaçaose afkomst verbindt aan jazz en popmuziek wordt alom geprezen. Daarnaast zingt zij in belangrijke wereldmuziekbands als Pili Pili en het Duitse Dissidenten.

De “Boem Boem” DansOrquesta Pegasaya
Aangevoerd door de Curaçaose zanger en songwriter Gibi Emelina, groeit de Tilburgse studentenband Orquesta Pegasaya uit tot begenadigd dansgezelschap. Een feestelijke mengeling van Caribische dansstijlen levert de groep grote bekendheid op in de Antillen.

1 Kwantu MasFresku
Fresku is Papiaments voor brutaal en de alias van de Eindhovense rapper Roy Michael Reymound. Hij wordt geboren in Nederland maar brengt een deel van zijn jeugd door bij zijn vader op Curaçao. Zijn Antilliaanse bloed kruipt waar het niet gaan kan in zijn grofgebekte raps.

Drop ItGiovanca
Warm Antilliaans bloed stroomt door de zwoele neo soul van Giovanca, de succesvolle Amstelveense artieste en presentatrice die ooit begon als model. Zij ontving in 2010 een Gouden Harp.

Masquerade - Ziggi Recado
Na zijn eerste zangervaringen in de kerk, ontwikkelde Ziggi Recado zich tot begenadigd reggae-artiest. Hij werd geboren in Rotterdam maar groeide op bij zijn grootouders op Sint Eustatius.

VibenK-Liber 4 Life
De Curaçaos/Nederlandse crew K-Liber 4 Life is Nederlands bekendste leverancier van opwindende reggaetron en dancehall reggae. De omstreden bubbling-rage die dit in gang bracht moedigden zij alleen maar aan, onder het motto: trillen met die billen!

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, foto door Catherine Sophie via Unsplash