Aruba Dushi Tera – Trupialen
Arubadag is de Arubaanse Dag van het Volkslied en de Vlag. Het werd voor het eerst gevierd in 1976 ter herdenking van het recht dat Aruba in 1948 werd toegekend om zelfstandig te worden. Tijdens die eerste feestdag werd de eigen vlag en het volkslied Aruba Dushi Tera gepresenteerd.
Porqué Sufres? – Jan Gerard Palm
De 19de eeuwse componist Jan Gerard Palm schreef klassieke muziek en dansmuziek. Zijn invloed op het culturele leven op Curaçao was groot. Zijn nageslacht kent vele componisten waarvan Robert Rojer de laatste levende telg is.
Plegaria – Oswin Chin Behilia
Het nummer Plegaria van de de singer-songwriter Oswin Chin Behilia wordt wel gezien als het alternatieve volkslied van Curaçao. Zijn elegant wiegende, in Papiamento gezongen folksongs gaan veelal over de liefde, maar laten ook maatschappijkritiek horen.
Subi Ser'i Damaro – Augustin Kroon
Bonaire met als voornaamste stad de voormalige Spaanse nederzetting Rincon, kent veel eigen tradities, feesten en dansen. Augustin Kroon is er een lokale held die al meer dan 40 jaar liedjes schrijft die veelal tot het erfgoed van het eiland zijn gaan behoren.
Both Sides Now – Euson
De Arubaanse zanger Julio Bernardo Euson maakt begin jaren 60 de oversteek naar Nederland. Hij gaat zingen in de rauwe Rotterdamse soulband Kreole Kats, maar kent zijn grootste hits als de solo-artiest Euson, met zijn warme soulballads.
Tonight – Tony Sherman / The Sherman Brothers
Antilliaanse artiesten voelen zich in de jaren 60 en 70 thuis in de soul en disco. Zoals de Curaçaos/Nederlandse zanger Tony Sherman die met zijn band The Sherman Brothers in 1974 een grote hit heeft met het Al Green-achtige Tonight.
Kandela – Edsel Juliet
Percussionist en zanger Edsel Juliet is al een kindster op Curaçao. In Nederland maakt hij furore met zijn orkest Saljuco dat Antilliaanse tradities aanvult met flinke scheuten salsa. Een fusie die zeer feestelijk uitpakt.
Nenita (Arr.) – Tania Kross
De op Curaçao geboren operazangers Tania Kross studeert af aan het Utrechts Conservatorium. Zij blijft altijd belang hechten aan het behoud van de Antilliaanse cultuur. Zo eert zij op haar album Corazón onder andere de Curaçaose componist Emilio Prudencia met zijn lied Nenita.
Armonia – Randal Corsen
Armonia is Papiaments voor harmonie. Het woord kenmerkt niet alleen het sterk ritmische en vloeiende spel van de Curaçaos/Nederlandse pianist Randal Corsen, maar ook zijn bloeiende carrière in de internationale jazzmuziek. Zo neemt hij het album Armonia op in New York (2007) met een top bezetting.
Fiesta Di Piaskado – Izaline Calister
De wijze waarop de zangeres Izaline Calister haar Curaçaose afkomst verbindt aan jazz en popmuziek wordt alom geprezen. Daarnaast zingt zij in belangrijke wereldmuziekbands als Pili Pili en het Duitse Dissidenten.
De “Boem Boem” Dans – Orquesta Pegasaya
Aangevoerd door de Curaçaose zanger en songwriter Gibi Emelina, groeit de Tilburgse studentenband Orquesta Pegasaya uit tot begenadigd dansgezelschap. Een feestelijke mengeling van Caribische dansstijlen levert de groep grote bekendheid op in de Antillen.
1 Kwantu Mas – Fresku
Fresku is Papiaments voor brutaal en de alias van de Eindhovense rapper Roy Michael Reymound. Hij wordt geboren in Nederland maar brengt een deel van zijn jeugd door bij zijn vader op Curaçao. Zijn Antilliaanse bloed kruipt waar het niet gaan kan in zijn grofgebekte raps.
Drop It – Giovanca
Warm Antilliaans bloed stroomt door de zwoele neo soul van Giovanca, de succesvolle Amstelveense artieste en presentatrice die ooit begon als model. Zij ontving in 2010 een Gouden Harp.
Masquerade - Ziggi Recado
Na zijn eerste zangervaringen in de kerk, ontwikkelde Ziggi Recado zich tot begenadigd reggae-artiest. Hij werd geboren in Rotterdam maar groeide op bij zijn grootouders op Sint Eustatius.
Viben – K-Liber 4 Life
De Curaçaos/Nederlandse crew K-Liber 4 Life is Nederlands bekendste leverancier van opwindende reggaetron en dancehall reggae. De omstreden bubbling-rage die dit in gang bracht moedigden zij alleen maar aan, onder het motto: trillen met die billen!
Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, foto door Catherine Sophie via Unsplash