Terug naar boven

Playlist Moeders

Vier Moederdag met deze playlist over de vrouw die je ter wereld bracht.

 1. Mama Connie Francis
 2. Celebrate your mother The Eighties Matchbox B-Line Disaster
 3. A baby changes everything Faith Hill
 4. Sam Jessie Ware
 5. I think I'm a mother PJ Harvey
 6. Mother John Lennon & The Plastic Ono Band
 7. Matilda mother [mono] Pink Floyd
 8. Mama said Metallica
 9. Dear mama 2Pac
 10. Breathing Kate Bush
 11. Death disco Public Image Limited (P.I.L.)
 12. Mother; Oh mein papa Siouxsie & The Banshees
 13. Dat ik je mis Maaike Ouboter
 14. Mother's song Gregory Porter
 15. Harde smart Drs. P
lees meer
In deze playlist laten we mannen en vrouwen aan het woord over moeders, moederliefde en moederschap. Ook de mama's van stoere rappers en rockers, schreeuwende punks en swingende jazzartiesten passeren de revue. Van de heilige en liefdevolle, tot de dominante of juist afwezige moeder: om de vrouw die je ter wereld bracht kan niemand heen.

MamaConnie Francis
Een onvoorwaardelijke liefdesverklaring en jubelend eerbetoon aan de moeder is dit van oorsprong Italiaanse lied. Het werd in vele talen gezongen. Zo had kindster en ideale zoon Heintje in 1967 grote hits met Nederlandse en Duitse vertolkingen. De Amerikaanse zangeres Connie Francis combineert de Engelse met de Italiaanse versie.

Celebrate Your MotherThe Eighties Matchbox B-Line Disaster
De wilde en jonge Britse groep The Eighties Matchbox B-Line Disaster heeft begin jaren nul een hit met dit puberale eerbetoon aan moeders. Denk altijd aan je moeder, zelfs als je aan het feesten ten onder gaat, lijkt de boodschap. Maar zanger Guy McKnight ziet ook de vrouw achter de moeder en heeft onkuise fantasieën over de jouwe.

A Baby Changes EverythingFaith Hill
De religieuze moederverering gaat terug tot de oudste culturen. De beroemdste moeder in de westerse beschaving is natuurlijk Maria, de moeder van Jezus. De Amerikaanse countryzangeres Faith Hill portretteert de Heilige Moeder als een jonge zwangere vrouw van vlees en bloed die weet dat met de komst van de baby haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

SamJessie Ware
Het gevoel dat een kind alles gaat veranderen verwoordt Jessie Ware openhartig vanuit het ik-perspectief in Sam. De Britse singer-songwriter schreef het lied vol liefdevolle, maar ook onzekere mijmeringen tijdens haar eerste zwangerschap en vernoemde het naar de aanstaande vader Sam Burrows.

I Think I'm A MotherPJ Harvey
Op haar onvolprezen album To Bring You My Love (1995) geeft de Britse artieste PJ Harvey op intense wijze gestalte aan vrouwelijke archetypes. Ze is de feeks, de minnares, de godin en de moeder. Hoewel I Think I'm A Mother vooral lijkt te gaan over de lust tot het verwekken van een kind: 'roll over, roll over'.

MotherJohn Lennon / Plastic Ono Band
John Lennon verloor op jonge leeftijd zijn moeder. Hij zong reeds op indringende wijze over haar in het Beatles-nummer Julia. Op het eerste album dat hij na The Beatles maakte, laat hij de poëzie varen en schreeuwt hij onverbloemd om zijn moeder.

Matilda MotherPink Floyd
Syd Barrett, de eerste frontman van Pink Floyd, baseerde zijn psychedelische songs op het surrealisme dat in een kinderwereld nog zo vanzelfsprekend is. In Matilda Mother vraagt hij gretig aan zijn moeder om hem meer sprookjes te vertellen. Wanneer Barrett het leven als rockster niet aan kan, verdwijnt hij uit de muziek en trekt hij weer in bij zijn zorgzame moeder.

Mama SaidMetallica
Metallica's zanger en gitarist James Hetfield is uiterlijk een stoere rocker die in zijn vrije tijd graag op wild jaagt. In Mamma Said toont hij zich echter Freudiaans breekbaar wanneer hij zijn moeder smeekt hem los te laten zodat hij kan groeien tot man. Een autobiografisch nummer van Hetfield die zijn moeder verloor op zijn 16de.

Dear Mama2Pac
Voor de jong overleden gangsterrapper 2Pac was mama altijd een heldin. In deze liefdevolle rap spreekt hij zijn bewondering uit voor de vrouw die er alleen voor stond en het flink te stellen had met haar criminele zoon. Maar zelfs toen hij aan de crack zat liet zij hem niet in de steek: 'You always was a black queen, mama'.

BreathingKate Bush
De relatie tussen moeder en ongeboren kind is complex en intens op deze single van Kate Bush uit 1980. In die tijd woedde de nucleaire dreiging tussen oost en west nog hevig. Een foetus ademt mee met haar moeder en voelt hierin geborgenheid en moederliefde, maar krijgt onvermijdelijk ook vervuilde lucht (nicotine, radioactiviteit) binnen.

Death DiscoPublic Image Limited (P.I.L.)
Punk- en post-punkzanger John Lydon (alias Johnny Rotten) had een excentrieke moeder. Op haar sterfbed stelde zij voor dat hij maar een disconummer moest schrijven voor op haar begrafenis. Lydon schreef Death Disco (a.k.a. Swan Lake), een indringende klaagzang over hun laatste momenten samen, vertolkt op een duistere discobeat.

Mother / Oh Mein Papa - Siouxsie & The Banshees
Het meest verknipte lied over moeders komt van de new waveband Siouxie & The Banshees. Op de tonen van een speeldoos die Oh Mein Papa speelt, zingt zangeres Siouxsie Sioux een loflied over moeders en synchroon een negatief commentaar hierop: 'The love you won't forget' versus 'The thing you grow to hate'.

Dat Ik Je MisMaaike Ouboter
Wat Siouxie Sioux wellicht niet weet is hoe het is om op jonge leeftijd je ouders te moeten missen. De Nederlandse singer-songwriter Maaike Ouboter verloor haar vader en moeder toen zij nog op de middelbare school zat. Tijdens de uitzending van De beste singer-songwriter van Nederland waarin zij het lied Dat Ik Je Mis zong, hielden zowel de juryleden als televisiekijkend Nederland het niet droog.

Mother's SongGregory Porter
Nog even terug naar de onvoorwaardelijke moederliefde met de feelgood-jazz van de Amerikaanse zanger Gregory Porter. Zijn ode aan moeders is warm, luchtig en heerlijk swingend. Zou zijn moeder hem vroeger opgedragen hebben om zijn onafscheidelijke pet goed over zijn oren te trekken? 'Anders vat je nog nog kou jongen.'

Harde SmartDrs. P.
Het laatste woord is aan Drs. P.. Deze humorist en taalkunstenaar stelt in Harde Smart het moederhart zwaar op de proef, met ook nog eens een fatale afloop. Maar wat is er mooier dan een hartverscheurende smartlap over een onfortuinlijke moeder? Zo'n nummer wordt geheid een hit, dus 'Hoezee!', aldus Drs. P..

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond
Foto: Leandro Cesar Santana via Unsplash