Terug naar boven

Playlist Drs. P 100 Jaar

Muziekweb geeft een overzicht van de meest grappige, mooie, grillige en morbide liedjes van Drs. P. Hij zou in 2019 honderd jaar zijn geworden.

 1. Dijklied Drs. P
 2. Het trapportaal Drs. P
 3. De zusters Karamazov Drs. P
 4. De meisjes van de suikerwerkfabriek Adèle Bloemendaal
 5. Uitroepteken! Drs. P
 6. Veerpont Drs. P
 7. Hallelujah kameraden Adèle Bloemendaal
 8. Dodenrit Drs. P
 9. Strammer dames Drs. P
 10. Demonstreren Drs. P
 11. Het land is moe Drs. P
 12. Knolraap en lof, schorseneren en prei Drs. P
 13. Het kelderlied Drs. P
 14. Almanak Mike Boddé
 15. Orgaan Drs. P
lees meer
Op 24 augustus 2019 zou Heinz Polzer 100 jaar zijn geworden. Hij overleed vier jaar eerder op een respectabele leeftijd van 95 jaar. Polzer was bedrijfseconoom en copywriter tot hij in de vroege jaren 60 als Drs. P naam begon te maken. Drs. P bracht humoristische liedjes die hij met krassende stem achter de piano zong. Hij was ook een taalvirtuoos, een schrijver en een dichter van lichte verzen die zelf diverse nieuwe rijmschema's uitvond. Drs. P was veel meer dan een pseudoniem, maar een kleurrijk figuur, studentikoos en jeugdig tot op oude leeftijd en een even keurig als excentriek heerschap met eeuwige sigaar. Heinz Polzer was kortom in alles de unieke Drs. P. Muziekweb maakte een keuze uit zijn mooiste, grappigste, grilligste en meest morbide liedjes.

DijkliedDrs. P
In de jaren veertig studeert Heinz Polzer economie in Rotterdam. Hij wordt lid van het studentencorps en amuseert op de sociëteit zijn medestudenten met eigen teksten op bestaande liedjes. Qua humor en voorkomen blijft hij misschien wel de eeuwige corpsbal, maar zoals hij zelf zou zeggen: 'niet gespeend van talent'.

Het TrapportaalDrs. P
Polzer debuteert in 1964 op televisie bij de talkshow van Willem Duys (die ook de naam Drs. P voor hem bedenkt). Hij toont Duys zijn collectie bijzondere prentbriefkaarten en sluit af met De Commensaal dat op zijn eerste lp verschijnt als Het Trapportaal.

De Zusters KaramazovDrs. P
Zijn eerste lp genaamd Drs. LP verschijnt in 1966. Het bevat alle ingrediënten die Drs P zo bijzonder maken, zoals zijn krassende zangstem en de onberispelijke rijm en bloemrijke taal waarmee hij droog en onverstoorbaar verhalen met vaak morbide wendingen vertelt.

De Meisjes Van De SuikerwerkfabriekAdèle Bloemendaal
In de jaren 50 werkt Polzer voor reclamebureau's in Schiedam en Jakarta. Zijn gevoel voor sterke leuzen komt later tot uiting in onder andere het lied De Meisjes Van De Suikerwerkfabriek, hier in de versie van kleinkunstenares en actrice Adèle Bloemendaal: 'De snoepjes van Jamin, die pak je uit en pik je in'.

Uitroepteken!Drs. P
Begin jaren 70 schrijft Polzer veel in opdracht. Voor themaradioprogramma's van de NCRV schudt hij wekelijks vaak hilarische liedjes uit de mouw over onderwerpen als groente of leestekens.

VeerpontDrs. P
In 1973 heeft hij een onverwachte hit (zijn eerste) met Veerpont, de filosofische bedenkingen van de schipper van een veerboot over het oeverloos heen en weer varen tussen twee oevers.

Hallelujah KameradenAdèle Bloemendaal
Bloemendaal heeft datzelfde jaar een grote carnavalshit met Polzers Hallelujah Kameraden. Vooraf moet de originele tekst wat worden bijgeschaafd wegens vermeende godslasterlijke passages.

DodenritDrs. P
Dodenrit is de opvolger van Veerpont. Het wordt zijn grootste hit en het nummer waarmee hij altijd zal worden herinnerd. Het brengt Drs. P naar populaire muziekprogramma's als Toppop en Op Losse Groeven waar hij onverstoorbaar dit bloederige Russische drama vertolkt.

Strammer DamesDrs. P
Hoewel student Polzer het tijdens de oorlog aan de stok krijgt met de Duitse bezetter wegens een satirisch verhaal over Hitler, toont hij later zelden echt engagement in zijn teksten. Hooguit geeft hij luchtig de Amsterdammers er van langs in een lied met de anagram-titel Strammer Dames.

DemonstrerenDrs. P
Rijm- en taalvorm staan ook boven de inhoud in dit lied over demonstreren. De protesteerder mag zich aangesproken voelen, maar hoeft ook weer niet te vrezen dat hij te kijk wordt gezet door de immer aardige en hoffelijke Drs. P. Hij houdt zich vrij van een stelling.

Het Land Is MoeDrs. P
Nog mooier komt dit tot uiting in Het Land Is Moe. Ellende en dichterlijke platitudes worden op een rij (en op rijm) gezet om een even donker als hilarisch beeld te schetsen. Hiermee wordt Drs. P ook in de literaire wereld steeds serieuzer genomen. Bloemlezingen van zowel zijn liedteksten als zijn verzen verschijnen en hij ontvangt gedurende zijn carrière meerdere (literaire) prijzen.

Knolraap En Lof, Schorseneren En PreiDrs. P
In 1987 dreigt Drs. P een nieuwe hit te verwerven met deze gospel-pastiche die nog stamt uit de periode toen hij voor de NCRV themaliedjes over groente schreef.

KelderliedDrs. P
Drs. P speelt door het hele land, in theaters, studentensociëteiten en jongerencentra en vermaakt aan de piano een steeds breder publiek met zijn hits en liedjes als het cabareteske Kelderlied. Pas in 1996 stopt hij definitief met optreden.

AlmanakMike Boddé
Polzer blijft na zijn 'pensioen' actief als schrijver en dichter en neemt in 2012 nog het eerste exemplaar in ontvangst van het 8 cd’s tellende muzikale overzichtswerk Drs. P Compilé Complé. Na zijn overlijden wordt de Stichting Auteursrechten H.H. Polzer/Drs. P of Het Heen- en Weerschap opgericht dat zijn naam levend houdt met nieuwe boeken en cd's, zoals Het Rotterdams Passé Van Drs. P met zijn liedjes over de Maasstad, uitgevoerd door hemzelf en andere artiesten.

OrgaanDrs. P
Na een periode van afnemende gezondheid sterft Polzer op 13 juni 2015. Een luchtig handgeschreven afscheidsversje van zijn hand siert de rouwadvertentie. Zo blijft Drs. P de altijd goed geluimde, humoristische en voorkomende dichter tot in de dood. Te uniek om opgevolgd te kunnen worden.

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, afbeelding van Rob Bogaerts via Nationaal Archief