Terug naar boven

Playlist Letters en Lezen

In het kader van de Week van de Alfabetisering maakte Muziekweb deze playlist met liedjes over letters, woorden en lezen.

 1. ABC Michael Jackson & The Jackson 5
 2. Love is just a four letter word Joan Baez
 3. Divorce Tammy Wynette
 4. Code het alfabet De Kift
 5. I can't read David Bowie
 6. Untitled Mecano [NL]
 7. Woorden Bertolf & Kasper van Kooten
 8. Paperback writer The Beatles
 9. Jack and Neal; California here I come Tom Waits
 10. Your song Elton John
 11. Love Mos Def
 12. Everyday I write the book Elvis Costello
 13. Read all about it [part 3] Emeli Sandé
 14. The letter The Box Tops
 15. The book I read Talking Heads
lees meer
Op 9 september begint de Week van de Alfabetisering. Tijdens deze dagen zet Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met andere organisaties en bedrijven zich in voor 'een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen '. Dat is nodig want Nederland kent zo'n tweeënhalf miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Het gaat hier om laaggeletterde mensen die daardoor ook niet meekomen in een steeds digitaler wordende wereld en problemen hebben met bijvoorbeeld computers en smartphones. Bij wijze van hart onder de riem stelde Muziekweb een playlist samen met liedjes die als onderwerp letters, woorden en lezen hebben.

ABCThe Jackson 5
Michael Jackson was 11 jaar toen hij in 1969 ABC zong, bijgestaan door zijn vier broers. De jonge zanger had dus nog een hoop te leren, maar pocht in deze grote hit al dat liefde net zo makkelijk aan te leren is als het alfabet en vice versa.

Love Is Just A Four Letter WordJoan Baez
Met letters wordt de liefde of love gespeld, nog altijd de grootste inspiratie voor menig lied, gedicht en boek. De Amerikaanse folkzangeres Joan Baez heeft hier even genoeg van de liefde en beschouwt het als niet meer dan een betekenisloos woord.

DivorceTammy Wynette
Wanneer woorden een akelige betekenis hebben dan krijgen we soms de neiging om ze te spellen in plaats van uit te spreken. De Amerikaanse countryzangeres Tammy Wynette durft niet alleen het woord s.c.h.e.i.d.i.n.g. niet uit te spreken, maar noemt haar ex ook liever J.o.e..

Code Het AlfabetDe Kift
De Nederlandse theatrale folk- en punkband De Kift debuteerde in 1996 met het album Yverzucht dat opent met Code Het Alfabet. 'Alles is al gezegd of geschreven, maar nooit begrepen', is het credo van dit misantropische liedje. Kunnen lezen en begrijpen wat je leest zijn twee verschillende begrippen.

I Can't ReadDavid Bowie
Maar er is ook zoiets als woorden niet meer wíllen begrijpen. Dat is de strekking van deze single uit 1996 van David Bowie. Hij beschrijft hierin een teleurgesteld en lethargisch bestaan van geen onderdeel meer willen zijn van de wereld en geen krant meer willen lezen.

UntitledMecano
'Ik ken de kracht van het woord' is de openingszin van het gedicht Onvoltooid V van de grote Russische dichter Majakovski. Deze woordkunstenaar kende als geen ander de rijkdom van het beheersen van taal. De Amsterdamse groep Mecano schreef in 1980 muziek bij de Engelse vertaling van het gedicht.

WoordenBertolf & Kasper van Kooten
In Woorden beschrijft dit gelegenheidsduo het proces van dichten of een liedtekst schrijven. Ondanks vele pogingen en mooie, opborrelende woorden en zinnen, blijft het papier in het liedje leeg: 'Maar misschien zocht ik woorden die gewoon niet bestaan'.

Paperback WriterThe Beatles
Ook de schrijver uit dit nummer van The Beatles is onfortuinlijk. Hij heeft een roman geschreven gebaseerd op (Shakespeares) Lear: 'It's a dirty story of a dirty man'. Hij wil vooral beroemd en rijk worden met zijn boek (Engelse paperbacks worden gemaakt voor grote oplages), maar niemand lijkt het vooralsnog te willen lezen.

Jack And NealTom Waits
Wie even geen eigen ideeën heeft heeft kan natuurlijk altijd putten uit de literatuur. In de popmuziek zijn daar vele voorbeelden van. Zoals Wuthering Heights van Kate Bush dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Emily Bronte. Of Jack And Neal van Tom Waits dat vertelt over de hoofdpersonen uit de roman On The Road van Jack Kerouac.

Your SongElton John
We keren terug naar de liefde. In Your Song doet Elton John uiterst gevoelige en openhartig uit de doeken hoe, langzaam en met zorgvuldig gekozen woorden een lied tot stand komt voor zijn geliefde. De aangesprokene mag het uiteindelijk helemaal zijn of haar lied noemen.

LoveMos Def
Rappers zitten natuurlijk nooit verlegen om woorden. Spelen met taal is immers hun vak. In Love vertelt Mos Def over het schrijven van raps en de voldoening die hem dit geeft: 'I start to think and then I sink into the paper, like I was ink'.

Everyday I Write The BookElvis Costello
Het boek dat singer-songwriter Elvis Costello hier iedere dag schrijft is die van de relatie. Iedere fase hiervan heeft een eigen hoofdstuk. Voor het stuklopen heeft hij er minstens drie nodig: But you were up to your old tricks in Chapters Four, Five and Six.

Read All About It (Part 3)Emeli Sandé
In dit uitbundige liefdeslied wil de Britse singer-songwriter Emeli Sandé haar liefde van de daken schreeuwen. Geheimen of keerzijden kent deze niet. Het mag zelfs in de krant zodat iedereen er over kan lezen.

The LetterThe Box Tops
Wie kan lezen en schrijven hoeft natuurlijk niet meteen universele liefdesliederen en gedichten te maken. Je kunt ook gewoon iemand blij maken met een mooie brief (of mail of app). Zoals zanger Alex Chilton van de Amerikaanse groep The Box Tops die niet meer te houden is na het ontvangen van een boodschap van zijn geliefde.

The Book I ReadTalking Heads
David Byrne staat niet alleen bekend als een belezen man, hij schreef zelf ook boeken over fietsen en muziek. Hij was vooral bekend als frontman van de New Yorkse kunstzinnige band Talking Heads. Op hun eerste album zingt hij verrukt over het mooiste boek dat dat hij ooit las, in de ogen van zijn geliefde. Een mooie afsluiter van een playlist over letters en lezen waarin onvermijdelijk de liefde aan bod kwam. Wat heb je immers aan woorden zonder inhoud?

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, foto van Oleg Ivanov via Unsplash