Terug naar boven

Playlist Voertuigen & Reizen

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2019 reist Muziekweb met diverse vervoersmiddelen af naar talloze bestemmingen in deze playlist vol liedjes voor reizigers en bestuurders.

 1. Go The Chemical Brothers
 2. Auto vliegtuug Rowwen Hèze
 3. Bloot in de boot VOF de Kunst
 4. Neem de metro mama Gerard Cox & Joke Bruijs
 5. Tram 7 Jurk!
 6. Wij gaan naar de maan Samson & Gert
 7. Autobahn Kraftwerk
 8. Bicycle race Queen
 9. Veilig achterop bij vader op de fiets Paul van Vliet
 10. Trains and boats and planes Burt Bacharach
 11. Drive my car The Beatles
 12. Per spoor kedeng kedeng Guus Meeuwis & Vagant
 13. Surfin' U.S.A. The Beach Boys
 14. Le voyage de penelope Air [FR]
lees meer
In 2019 staat De Kinderboekenweek in het teken van voertuigen en reizen. Daarom heeft Muziekweb zelf ook een reisje ondernomen en maakte een selectie van liedjes over vervoersmiddelen en vormen van transport. Maak je gordel maar goed vast en ga met ons mee op reis!

GoThe Chemical Brothers
Gaan met die banaan! Dat is het motto van The Chemical Brothers. Zij nodigen iedereen dan ook uit om met hen mee te gaan op deze wilde rit. Rapper Q-Tip rapt over ontdekkingsreizen, vliegen door de lucht en navigeren aan de hand van de sterren.

Auto VliegtuugRowwen Hèze
In dit nummer overlappen twee vervoersmiddelen elkaar. De Limburgse band Rowwen Hèze neemt zowel de auto als het vliegtuig en zingt dit nummer in Limburgs dialect.

Bloot In De BootVOF de Kunst
Dit nummer komt uit Sesamstraat. VOF de Kunst zingt over een gezelschap dat met een boot op zee vaart. Het weer is zo lekker dat ze steeds meer kledingstukken uittrekken totdat ze poedelnaakt zijn!

Neem De Metro MamaGerard Cox & Joke Bruijs
Dit nummer werd in 1985 uitgebracht ter viering van de opening van de metrolijn tussen Coolhaven en Marconiplein in Rotterdam. Het werd gezongen door de geboren en getogen Rotterdammers Gerard Cox en Joke Bruijs, die ook samen te zien waren in de tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon.

Tram 7Jurk!
In tegenstelling tot een metro rijdt een tram boven de grond. De band Jurk!, met komiek en acteur Jeroen van Koningsbrugge, schreef dit nummer over een trampassagier die overdonderd is als een mooie dame de tram instapt.

Wij Gaan Naar De Maan - Samson & Gert
Voor een reisje hoef je natuurlijk niet per se op de aarde te blijven. Zo zoeken Samson en Gert het hogerop en ondernemen een heuse ruimtereis. Zij gaan namelijk naar de maan!

AutobahnKraftwerk
De Duitse groep Kraftwerk maakte het perfecte nummer voor tijdens een lange rit op de snelweg. Hun lied Autobahn (Duits voor ‘snelweg’) duurt namelijk 22 minuten! We hebben hem voor deze playlist een beetje ingekort.

Bicycle RaceQueen
In Nederland zijn we dol op fietsen. Net als Queen, want die maakten een lied waarin zij hun onbedwingbare liefde voor fietsen bespreken. ‘I want to ride my bicycle, I want to ride my bike!’

Veilig Achterop Bij Vader Op De FietsPaul van Vliet
Als je zelf nog niet kan fietsen, dan is de kans groot dat je bij je vader of moeder achterop mag. Dit nummer van Paul van Vliet gaat over hoe hij graag weer kind zou willen zijn en zorgeloos bij zijn vader achterop de fiets zit.

Trains and Boats and PlanesBurt Bacharach
Nog een lied waarin meerdere voertuigen elkaar passeren. Dit lied komt uit de jaren 60 en wordt gezongen door Burt Bacharach. Het is een droevig nummer, want hij vertelt dat zijn vriendin van hem is weggegaan. Elke keer als hij een trein, boot of vliegtuig ziet, hoopt hij dat zijn geliefde daar in zit en naar hem terugkomt.

Drive My CarThe Beatles
‘Beep beep beep’m beep beep yeah.’ The Beatles komen in dit nummer meisje tegen die op zoek is naar een chauffeur voor wanneer zij later beroemd is.

Per Spoor (Kedeng Kedeng)Guus Meeuwis & Vagant
‘Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng oe oe’, zingt Guus Meeuwis in zijn lied Per Spoor. Hij bootst daarmee het geluid van een trein na. In deze hit van de Brabantse zanger is hij met de trein onderweg naar zijn vriendin.

Surfin’ USAThe Beach Boys
Deze strandgangers kiezen voor een iets minder gangbaar vervoersmiddel. Zij trotseren de zee met een surfplank. Deze hit van The Beach Boys vertelt hoe zij het liefst iedereen op zo’n surfplank zouden willen zien staan.

Le Voyage De PénélopeAir
Net als Samson en Gert zocht het Franse duo Air het hogerop in de ruimte. Hun debuutalbum heet namelijk Moon Safari. We sluiten deze playlist af met het laatste nummer van dat album: Le Voyage De Pénélope (‘de reis van Penelope’). Het lijkt hierbij wel alsof je wegdrijft in het heelal!

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Graphic design: Judith de Rond, foto van NeONBRAND via Unsplash