Terug naar boven

Playlist Opera in december: hoop, vreugde en geloof

Muziekweb ging op zoek naar operamuziek die past bij het gevoel van december. Aria's, koorstukken en orkestmuziek over hoop, liefde, vreugde en geloof.

  1. Carmen ; Entr'acte 2 Georges Bizet
  2. L'amico Fritz ; Ed anche Beppe amò... O amore, o bella luce Pietro Mascagni
  3. Samson et Dalila deel I Camille Saint-Saëns
  4. Schoppenvrouw, op.68 ; Ik hou van je, onmetelijk veel Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
  5. Il trovatore ; Vedi, le fosche notturne spoglie Giuseppe Verdi
  6. Hänsel und Gretel ; Vorspiel Engelbert Humperdinck
  7. Die Zauberflöte KV.620 ; O Isis und Osiris schenket der Weisheit Wolfgang Amadeus Mozart
  8. Lakmé ; Viens, Mallika... Dôme épais le jasmin Léo Delibes
  9. Mefistofele deel VI Arrigo Boito
lees meer
Opera is bij uitstek een muziekgenre waarin de emoties hoog oplopen. Meestal zijn die emoties niet erg deugdzaam: (seksuele) hartstocht, woede, jaloezie, wraakzucht... Deze playlist staat echter gepland voor de maand december. Een maand waarin veel mensen zich het liefst in huis terugtrekken om vreugde te vinden in de kleine dingen; waarin we hopen op een betere wereld en waarin we soms – ook als is het maar voor de tweede keer in het jaar – naar de kerk gaan om God te eren.

Bij Muziekweb gingen we dus op zoek naar operamuziek die paste bij het gevoel van december. Naast een aantal populaire operahits vonden we ook een paar minder bekende juweeltjes. Aria's, koorstukken en orkestmuziek over hoop, liefde, vreugde en geloof. We wensen u veel luisterplezier.

Entr’acte 2 uit Carmen (Bizet)Musiciens du Louvre o.l.v Marc Minkowski
Deze lyrische orkestmuziek voor fluit en klarinet wordt gespeeld vlak voor de derde akte van Carmen. Door zijn lieflijke, pastorale karakter wijkt de muziek af van de rest van de opera die overloopt van de vurige emoties.

O Amore, O Bella Luce uit L’amico Fritz (Mascagni)Luciano Pavarotti (tenor)
Ondanks prachtige muziek is Mascagni's vriendelijke romcom-opera L' Amico Fritz een stuk minder bekend dan zijn Cavalleria Rusticana. De rijke landeigenaar Fritz is vastbesloten vrijgezel te blijven. Maar natuurlijk wordt hij serieus verliefd en in deze aria koestert hij het nieuwe gevoel: O zing, hymne van vrede, het leven is liefde!

Dieu d’Israël uit Samson et Dalila (Saint-Saëns)London Symphony Chorus & Orchestra o.l.v. Colin Davis
In dit beeldschone openingskoor van Saint-Saëns' bijbelse opera vragen de onder slavernij gebukte joden God om verlichting in een intens gebed. Het melancholische eerste deel gaat over in een – hier niet afgespeelde – fuga.

Ya Vas Lyublyu uit Schoppenvrouw (Tsjaikovski)Dmitri Hvorostovsky (bariton)
Een oprechte en ontroerende liefdesverklaring zoals die van Prins Jeletsky in Schoppenvrouw komen we zelden tegen in opera: hij wil niet jaloers zijn, maar een liefhebbende echtgenoot, vriend en trooster. Toch wordt Jeletsky afgewezen om vervolgens uit de opera te verdwijnen. Is hij te fatsoenlijk?

Zigeunerkoor uit Il trovatore (Verdi)Coro & Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. Carlo Maria Giulini
De levensvreugde in Verdi's zigeunerkoor is aanstekelijk. In de muziek wordt gebruik gemaakt van een aambeeld als slaginstrument. De zigeuners roepen elkaar op om aan het werk te gaan. Wie maakt de dagen van een zigeuner mooier? De zigeunerin!

Vorspiel uit Hänsel und Gretel (Humperdinck)Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Neville Marriner
Humperdincks sprookjesopera Hans en Grietje ging vlak voor Kerst in 1893 in première. De orkestrale inleiding begint en eindigt met de melodie van het avondgebed van de twee kinderen: Abends will ich schlafen gehn.

O Isis und Osiris Schenket uit Die Zauberflöte (Mozart)Cornelius Hauptmann (bas)
Laat u niet afleiden door de Egyptische godennamen. De koraalachtige muziek in deze aria verraadt Mozarts christelijke overtuiging. Die Zauberflöte zit vol vrijmetselaarssymboliek en verlichtingsidealen. In de opera staat geestelijk leider Sarastro voor hoop op een betere wereld: zonder wraakzucht of verraad en vol liefde.

Bloemenduet uit Lakmé (Delibes)Hei Kyung Hong (sopraan) en Jennifer Larmore (mezzosopraan)
Bloemen plukken is een van die eenvoudige manieren waarop een mens vreugde kan vinden. De Indiase priesterdochter Lakmé en haar bediende geven zich over aan dit onschuldige vermaak terwijl zij zingen. Het zogenaamde bloemenduet wordt vaak gebruikt in film en reclame.

Salve, Regina uit Mefistofele (Boito)London Opera Chorus, Trinity Boys’ Choir, National Philharmonic Orchestra o.l.v. Oliviero de Fabritiis
Arrigo Boito is misschien meer bekend als tekstschrijver van Verdi dan als componist. Maar hij componeerde zelf ook opera's. Dit is zijn overweldigende visie op de hemel, waarin de engelen Gods glorie bezingen.

Samenstelling: Corien Pull
Graphic design: Judith de Rond / Studio La Ronda