Terug naar boven

Playlist Geloof

Rond het Paasfeest selecteert Muziekweb een aantal pop- en rocksongs over God, Jezus en geloof. Nummers met religieuze ondertonen door artiesten waarvan je het niet meteen verwacht.

 1. Let it be The Beatles
 2. Presence of the Lord Blind Faith
 3. Jesus The Velvet Underground
 4. God only knows The Beach Boys
 5. Jesus is just alright The Doobie Brothers
 6. Suzanne Leonard Cohen
 7. Jesus was a cross maker Judee Sill
 8. One of us Joan Osborne
 9. God is in the house Nick Cave & The Bad Seeds
 10. After forever Black Sabbath
 11. Jesus to a child George Michael
 12. Have a talk with God Stevie Wonder
 13. People get ready Curtis Mayfield
 14. Personal Jesus Depeche Mode
 15. Bird on a wire Johnny Cash
lees meer
Je hoeft niet per se gelovig te zijn om onder de indruk te raken van de bijbelverhalen en het christendom waarmee de Westerse wereld verbonden is. Vooral ook met Pasen is het onvermijdelijk om niet stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus en de symbolische betekenis hiervan. Rond het Paasfeest selecteert Muziekweb een aantal pop- en rocksongs over God, Jezus en geloof. Geen uitgesproken gospelartiesten of relipop, maar juist nummers met religieuze ondertonen, door artiesten waarvan je het niet meteen verwacht. Muziekweb wenst u hiermee een zalig Pasen.

In The Presence Of The LordBlind Faith
Blind Faith was een Britse superband die eind jaren 60 werd gevormd door ex-leden van onder andere Cream en Traffic. Na één album ging de groep alweer ten onder. Ze lieten onder andere het vrome In The Presence Of The Lord na, maar schrijver en gitarist Eric Clapton wist die vroomheid niet na te leven en zakte na Blind Faith weg in heroïne.

JesusThe Velvet Underground
Luide avant-garderock met teksten over heroïne en sado-masochisme zijn de kenmerken van de New Yorkse band The Velvet Underground. Op hun derde, titelloze album nemen zij flink gas terug met dit intieme muzikale gebed waarin zanger Lou Reed om steun vraagt in zijn momenten van zwakte.

God Only KnowsThe Beach Boys
Brian Wilson, het getroebleerde brein achter de Californische groep The Beach Boys, gaat er nog steeds prat op dat hij in 1966 de eerste hit schreef met het woord 'God' in de titel. Een dankbaar nummer waarin hij mijmert dat alleen God weet waar hij nu zou zijn zonder zijn liefje.

Jesus Is Just AlrightThe Doobie Brothers
Het beeld van Jesus als een langharig, hippie-achtig figuur en vrijdenker, stamt uit de jaren 60. The Byrds zijn de eerste rockband die Jesus Is Just Alright van de gospelgroep The Art Reynolds Singers in 1969 naar hun hand zetten. Drie jaar later hebben The Doobie Brothers een grote hit met dit nummer waarin wordt gesteld dat Jezus helemaal okay is.

Suzanne - Leonard Cohen
De in 2016 overleden Canadese singer-songwriter Leonard Cohen is van Joodse afkomst en wendt zich later tot het boeddhisme. Mystiek en religie vormen altijd belangrijke ingrediënten van zijn poëtische teksten. In zijn eerste hit Suzanne speelt hij met het beeld van Jezus die over het water loopt.

Jesus Was A CrossmakerJudee Sill
De in 1979 overleden Amerikaanse singer-songwriter Judee Sill vertelt in haar bekendste nummer Jesus Was A Crossmaker over een slechte en destructieve geliefde. Zij symboliseert dit door te stellen dat Jezus in zijn jonge jaren als timmerman kruizen maakte voor de Romeinen en daarmee min of meer toedroeg aan zijn eigen noodlot.

One Of UsJoan Osborne
'En God schiep de mens naar Zijn beeld', staat er in de Bijbel. Maar wat als God ook een mens was, in de vorm van een eenzame reiziger in de bus op weg naar huis? Dit beeld schetst de Amerikaanse singer-songwriter Joan Osborne in One of Us. Niemand die Hem ooit belt, hoewel misschien de Paus af en toe.

God Is In The HouseNick Cave and the Bad Seeds
God waakt over het plaatsje dat de Australische artiest Nick Cave tot in de details beschrijft in God Is In The House. De wet bestaat er hooguit om af en toe een kat uit een boom te redden en iedereen trekt zich 's avonds thuis terug in dankbare gebeden. Cave benoemt het niet, maar je voelt dat er onderhuids iets niet pluis is aan al die braafheid.

After ForeverBlack Sabbath
De Britse heavy metalgroep Black Sabbath vindt de inspiratie voor hun duivelse teksten voornamelijk in literatuur en horrorfilms. Ze nemen het zelf niet erg serieus, maar worden steeds meer afgeschreven als duivelaanbidders en occultisten. Wellicht dat zij daarom op hun derde album Master Of Reality (1971) in het nummer After Forever niets dan lof uiten voor de Schepper.

Jesus To A ChildGeorge Michael
De in 2016 overleden Britse zanger George Michael vecht gedurende zijn carrière voor de erkenning om serieus te worden genomen en niet beschouwd als platte popster. Om het tedere Jesus To A Child kan geen serieuze popliefhebber heen. Hij schreef het voor zijn in 1993 aan aids overleden vriend Anselmo Feleppa.

Have A Talk With GodStevie Wonder
De Amerikaanse soulartiest Stevie Wonder behandelt een breed spectrum van het leven op zijn onvolprezen dubbelalbum Songs In The Key Of Life (1976). Wie persoonlijke problemen heeft en geen zielsrust kan vinden, adviseert hij om eens op consult te gaan bij God: 'He's the only free psychiatrist that's known throughout the world'.

People Get ReadyCurtis Mayfield
De Amerikaanse soulartiest Curtis Mayfield start in de jaren 60 met de gospel-georiënteerde zanggroep The Impressions. Hij groeit daarna als soloartiest meer naar de zwarte sociaal en politiek bewuste beweging. Op zijn album Curtis / Live (1971) speelt hij, naast zijn nieuwe geëngageerde repertoire, nog steeds op bezielde wijze de The Impressions-gospel People Get Ready.

Personal JesusDepeche Mode
De Britse electro-groep Depeche Mode sluit met Personal Jesus helemaal aan bij de toenemende ik-cultuur die medio de jaren 80 tot bloei komt. Tegen een opzwepend ritme spoort zanger Dave Gahan je in bondige reclametaal aan hem te bellen als je een persoonlijke Jezus zoekt: 'I will deliver. You know I'm a forgiver.'

RedemptionJohnny Cash
De in 2003 overleden Amerikaanse zanger Johnny Cash wordt bekeerd door zijn grote liefde June Carter Cash. Gedurende het laatste decennium van zijn leven werkt hij aan de onvolprezen albumserie American Recordings met producer Rick Rubin. In een akoestische en intieme setting speelt hij hierin bekende en onbekende rock- en popsongs. Nummers met vaak religieuze ondertonen (zoals Personal Jesus), maar ook andere onderwerpen weet hij daarbij aan zijn geloof te verbinden.

Let It BeThe Beatles
We besluiten de playlist met een hoopvolle meezinger: Let it Be. 's Werelds bekendste popgroep blinkt niet uit in christelijke liedjes en heeft, voorgestaan door gitarist George Harrison, eerder een hang naar Oosterse mystiek. Op hun laatste officiële album Let It Be (1970) verschijnt dan ineens Moeder Maria in een visioen aan zanger Paul McCartney om hem te zeggen dat het goed is: 'Let it Be'.

Samenstelling en tekst: Mark Ritsema
Grafische vormgeving: Judith de Ronde
Illustraties albumhoezen: JK127697 en JBX0910