Terug naar boven

Playlist Hoopvolle muziek


 1. All together now The Beatles
 2. Good as hell Lizzo
 3. Happiness Goldfrapp
 4. Heaven let me in Friendly Fires
 5. Cuddle up The Beach Boys
 6. Run away with me Carly Rae Jepsen
 7. Utopia Björk
 8. The big sky Kate Bush
 9. Wow Beck
 10. Starships Nicki Minaj
 11. Let's have a kiki Scissor Sisters
 12. Music Madonna
 13. Meet me in a house of love Cut Copy
 14. I will survive Gloria Gaynor
 15. Positive Hot Chip
lees meer
Door het coronavirus (COVID-19) ligt het leven zoals we dat gewend zijn wereldwijd overhoop. We zitten massaal in sociale isolatie, er is veel werkloosheid en de angst voor het virus zelf hangt in de lucht. We hopen dat de kracht van muziek daar een beetje verzachting in kan bieden. Muziekweb verzamelde daarom in deze playlist liedjes die een vrolijke en hoopvolle noot bieden in deze onzekere tijden. Nummers die tevens over onderwerpen gaan die nu even niet zo vanzelfsprekend zijn.

All Together Now - The Beatles
“One, two, three, four, can I have a little more?” Nou, momenteel nog niet. We moeten ons leven aanpassen aan de corona maatregelen en dat betekent een versobering van onder meer sociale aangelegenheden. We weten nog niet precies wanneer de sociale isolatie versoepeld wordt, maar waarschijnlijk heb je dan wel wat in te halen qua sociale activiteiten. Onder het genot van The Beatles kun je tegen die tijd weer samenkomen met je vrienden, familie en collega’s.

Good As Hell - Lizzo
Als we straks weer met z’n allen naar buiten mogen, willen we er wel goed uit zien. Tijdens het thuiszitten heb je genoeg tijd om online te shoppen en haar- en make-up tutorials te bekijken. Ter inspiratie kun je ook nog naar dit nummer van Lizzo luisteren, die zingt hoe goed ze zich voelt, terwijl ze haar nagels aan het doen is. Sowieso is het luisteren naar Lizzo aan te raden, want zij stopt veel positieve boodschappen in haar nummers.

Happiness - Goldfrapp
In de clip van Happiness is de anderhalve meter regel duidelijk niet van toepassing. Een vent springt vrolijk over straat en passeert daarbij allerlei figuren. De clip is geïnspireerd op de Amerikaanse musical Small Town Girl (1953). Het Britse duo Goldfrapp haakt met deze video perfect in op het ultieme geluksgevoel dat in dit nummer centraal staat. De zon schijnt, mensen zijn lief voor elkaar en er is geen vuiltje aan de lucht. Dat kunnen we in deze tijden wel gebruiken.

Heaven Let Me In - Friendly Fires
Net als in de clip van Goldfrapp, is in de video van Heaven Let Me In te zien hoe een man extatisch door de straten danst. Deze persoon is onder invloed, maar voelt zich niet minder dan fantastisch! Dit energieke nummer van de Engelse synthpopband Friendly Fires werd mede geproduceerd door Disclosure, die er een likje disco aan meegaven.

Cuddle Up - The Beach Boys
Met sociale isolatie en het afstand houden, zit fysiek contact er ook niet in. Even knuffelen met je vrienden of familie is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Een alternatief is om thuis dit nummer van The Beach Boys op te zetten en weg te zwijmelen terwijl je een van je kussens eens stevig beetpakt.

Run Away With Me - Carly Rae Jepsen
Op het moment van schrijven moet je ondanks de sociale isolatie buiten nog je best doen om hardlopers te ontwijken. Als de quarantaine voorbij is kun je met dit powerpop nummer van de Canadese ster Carly Rae Jepsen weer lekker ongegeneerd gaan joggen, bootcampen, skeeleren of fietsen. De saxofoon geeft je net dat beetje extra energie!

Utopia - Björk
We moeten lief zijn voor elkaar, in deze tijd misschien meer dan ooit, maar ook zeker als we weer teruggaan naar de ‘normale stand van zaken’. Misschien lukt het ons om na de Corona crisis iets meer op de schuiven naar de paradijselijke staat die Bjork op haar album Utopia (2017) beschrijft. In het titelnummer schetst de IJslandse zangeres hoe zij haar omgeving wil ontdoen van toxiciteit.

The Big Sky - Kate Bush
“I’m looking at the big sky”, zingt Kate Bush in dit nummer van haar album Hounds of Love (1985). Grote kans dat jij in deze tijd vooral vanuit je raam naar de lucht zit te kijken. “That cloud looks like Ireland”, zingt ze ook. Misschien een leuke bezigheidstherapie voor als je je thuis verveelt: Vormen in wolken spotten, vanuit je huiskamer, door het raam heen.

Wow - Beck
Met Colors (2018) bracht Beck, na het ingetogen Morning Phase (2014), een kleurrijke explosie aan popmuziek vol fijne luchtigheid. Dat kunnen we in deze tijden met serieuze zorgen goed gebruiken. Beck had het nummer bijna niet uitgebracht, omdat hij dacht dat het slecht was. Zijn kinderen wisten hem te overtuigen. In Wow is te horen hoe Beck pleit om van dag tot dag te leven en stil te staan bij dingen die je vanzelfsprekend acht.

Starships - Nicki Minaj
Deze playlist wordt in april geschreven en het is al akelig mooi weer - zeker als je in quarantaine zit. Met de zomer in aantocht gaat het misschien al kriebelen om lekker naar het strand te gaan. Daarom mag Nicki Minaj niet in deze lijst ontbreken. “Let’s go to the beach, each, let’s go get away.” Uit dit nummer blijkt dat de rapster wel weet hoe ze het goede leven moet leiden, maar we hopen vooral dat ze zich ook aan de maatregelen houdt.

Let’s Have A Kiki - Scissor Sisters
Een kiki is een feestje. Dat leggen Scissor Sisters uit in dit extravagante nummer. Aangezien evenementen nu verboden zijn, moeten feestjes op creatieve manieren gegeven worden. DJ-sets op het balkon of livestreams van optredens zijn momenteel de nieuwe standaard. Let’s Have A Kiki zou niet in zo’n set misstaan. Bij dit nummer hoort ook een leuk dansje, dat je nu thuis kunt leren en oefenen.

Music - Madonna
“Music makes the people come together”, zingt Madonna. Helaas zit dat samenkomen er momenteel niet in. “I wanna dance with my baby.” Ook daar zal Madonna nog even mee moeten wachten. Een positieve noot: waarschijnlijk heb je nu je thuis zit wel meer tijd om naar nog meer muziek te luisteren. Ga dus lekker nieuwe muziek ontdekken, of misschien vind je het fijn om tijdens het thuiswerken naar muziek te luisteren. Of doe eens een dansje voor de spiegel.

Meet Me In A House Of Love - Cut Copy
De Australiërs van Cut Copy weten wel hoe je een brok energie in een nummer moet proppen. In dit nummer draait het dan ook om liefde, saamhorigheid en positiviteit. Ze maken het feestje compleet met blazers en een pompende housebeat. En wat kun je dan het beste doen als je toch thuis zit in isolatie? Je stekkie omtoveren tot je eigen ‘House of Love’!

I Will Survive - Gloria Gaynor
Dit iconische nummer van Gloria Gaynor gaat eigenlijk over een break-up en de kracht die je vindt om eroverheen te komen. De boodschap is echter ook in deze tijden relevant. Het omschakelen naar een nieuwe situatie en verliezen van controle over bepaalde zaken kan erg moeilijk zijn, maar net als Gloria Gaynor kunnen we dit te boven komen.

Positive - Hot Chip
We eindigen deze playlist graag op een - letterlijk - positieve noot. Of toch niet? Bij Hot Chip sluipt er namelijk soms ook donkere noot in hun muziek naar binnen. Het nummer Positive gaat namelijk over twee mensen die eigenlijk niet samen kunnen leven. Toch komen ze samen en proberen ze positief te zijn. Het past bij deze tijden, waarin mensen niet altijd samen kunnen zijn en worden geacht positief te blijven. “We’ll always be prisoners”, zingt Alexis Taylor. Dat is gelukkig niet zo. Daarom zeggen we bij Muziekweb voor nu: Hou vol en blijf gezond!

Samenstelling en tekst: Jasper van Quekelberghe
Grafische vormgeving: Judith de Rond
Achtergrondbeeld: Sean Sinclair on Unsplash