Terug naar boven

Kinderplaylist En toen?

Luister naar nummers over dinosauriërs, het Paard van Troje, de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer geschiedenis.

 1. Tijdmachine Dio [NL] & Sef
 2. Cosmogony Björk
 3. Dinosaur Kesha
 4. Babylon Lady Gaga
 5. Walk like an Egyptian The Bangles
 6. Hypocrates Marina & the Diamonds
 7. Trojan horse Luv'
 8. Pompeii Bastille
 9. King of my castle Wamdue Project
 10. Ayo technology Milow
 11. Cold war Janelle Monáe
 12. Man on the moon R.E.M.
 13. Futurophobia De Jeugd van Tegenwoordig
 14. History One Direction
lees meer
Kinderboekenweek 2020 heeft geschiedenis als thema. Naast boeken, kan ook muziek de geschiedenis tot leven wekken. Muziekweb stelde een playlist samen vol muziek die geïnspireerd is op gebeurtenissen uit het verleden. Luister naar nummers over dinosauriërs, het Paard van Troje, de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer.

Tijdmachine - Dio & Sef
Een ding mag er uiteraard niet ontbreken als we de geschiedenis gaan doorspitten: een tijdmachine. Dio & Sef zongen over dit handige apparaat, waarmee je in een handomdraai terug in de tijd zou kunnen reizen. Het tweetal zou de tijdmachine vooral gebruiken om hun streken uit het verleden terug te draaien.

Cosmogony - Björk
Als we naar het heelal kijken, kan dat misschien een beetje overweldigend zijn. Als we naar een 'beginpunt' van de geschiedenis zouden willen gaan, kom je waarschijnlijk uit bij de oerknal. Het moment waarop het universum ontstond ligt waarschijnlijk zo'n 13,8 miljard jaar terug in de tijd. De IJslandse zangeres Björk zong dit lied over het ontstaan van het heelal.

Dinosaur - Kesha
Miljoenen jaren geleden, toen er nog geen mens te bespeuren was, domineerden dinosauriërs de aarde. Ze waren er in allerlei soorten en maten en hielden het, alles bij elkaar zo'n 165 miljoen jaar vol! En dan te bedenken dat de mens nog maar een schamele vier miljoen jaar op deze planeet rondloopt.

Babylon - Lady Gaga
Babylon is een stad uit de oudheid, gelegen in Irak. Volgens een mythe werd deze stad door goden gebouwd. Het zou een van de zeven klassieke wereldwonderen herbergen, namelijk de Hangende Tuinen van Babylon, maar of deze echt hebben bestaan is een mysterie. Lady Gaga haalde inspiratie uit Babylon en maakte er een nummer over, waarin ze beschrijft hoe je door een stad uit de oudheid kan paraderen. Hoe denk jij dat dit loopje eruitziet?

Walk Like an Egyptian - The Bangles
Het Oude Egypte was een beschaving die voor ongeveer 3000 jaar langs de Nijl gedijde. Opmerkelijk is het Egyptische schrift, ook wel hiërogliefen genoemd, welke afbeeldingen zijn die klanken uitdrukken. Ook de levensstijl van de Egyptenaren en bijbehorende rituelen laat nog altijd veel aan de verbeelding over. Wil je weten hoe de Egyptenaren erbij liepen? Luister naar The Bangles!

Hypocrates - Marina
We zijn in het Oude Griekenland aanbeland. De persoon uit dit nummer wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Deze Hippocrates keek namelijk naar de natuurlijke oorzaken van ziekten, in plaats van deze aan bovennatuurlijke taferelen toe te schrijven. Zangeres Marina, zelf van Griekse komaf, zong een nummer over deze ‘eerste arts'.

Trojan Horse - Luv'
Uit de Griekse mythologie en legendes komen talloze fantastische verhalen, waaronder die van het Paard van Troje. Het is een verhaal uit de Trojaanse oorlog, waarbij de stad Troje maar niet door de Grieken overmand kan worden. Daarom bouwen zij een groot houten paard, als zogenaamd cadeau voor Troje. De Trojanen weten niet dat de Griekse soldaten zich in de buik van dit paard verschuilen en zo kunnen zij alsnog de stad veroveren.

Pompeii - Bastille
Pompeï was een stad in het oude Romeinse rijk, die in het jaar 79 werd getroffen door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, waarbij de stad onder een dikke laag as bedekt werd. Het zorgde ervoor dat de overblijfselen van de stad tot op de dag van vandaag redelijk goed bewaard zijn gebleven.

King of my Castle - Wamdue Project
De Middeleeuwen worden ook wel als de tijd van ridders en kastelen gezien. In zo'n kasteel zat vaak een koning op een troon. De koning uit dit nummer heeft het waarschijnlijk wel naar z'n zin in zijn fort, maar eigenlijk is dit nummer een verwijzing naar ons onderbewustzijn.

Ayo Technology - Milow
Aan het einde van de 19e eeuw begint de tweede industriële revolutie, die ook wel de technologische revolutie wordt genoemd. Met deze technologische vooruitgang werd onder meer massaproductie mogelijk gemaakt. Ondanks vele verbeteringen voor de mensen, maakte dit ook het voeren van oorlogen makkelijker, want uiteindelijk zou deze periode uitmonden in de Eerste Wereldoorlog.

Cold War - Janelle Monaé
Direct na de Tweede Wereldoorlog liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland (dat toen de Sovjet-Unie heette) hoog op. De term Koude Oorlog verwijst naar het feit dat deze twee grootmachten elkaar nooit direct hebben aangevallen. Ze voerden oorlog door elkaar steeds te bedreigen. Met het vallen van de Berlijnse muur in 1989 werd het einde van deze Koude Oorlog ingeluid. De Amerikaanse zangeres Janelle Monaé maakte een nummer over zo'n strijd zonder wapens.

Man on the Moon - R.E.M.
In 1969 zet de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Hij sprak toen de bekende woorden ‘Dat is een kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid’. Sommige mensen denken dat deze maanlanding nooit werkelijk heeft plaatsgevonden, maar in scène is gezet. Dat hoor je ook terug in de tekst van dit nummer van R.E.M.. Het is ook een eerbetoon aan de beroemde Amerikaanse komiek Andy Kaufman.

Futurophobia - De Jeugd van Tegenwoordig
Als je een ontzettende angst voor iets hebt, spreek je van een fobie. De Jeugd van Tegenwoordig heeft daar ook last van, en laat het nou net een fobie voor de toekomst zijn! Zij zullen zich dus helemaal thuis voelen in het verleden en staan daarom met dit nummer in de lijst.

History - One Direction
Waarschijnlijk kan de boyband One Direction goed door een deur met De Jeugd van Tegenwoordig. Ook zij blijven graag in het verleden hangen. De geschiedenis waar zij naar verwijzen is degene die ontstaat wanneer twee personen elkaar ontmoeten en samen van alles meemaken.

samenstelling en tekst - Jasper van Quekelberghe
vormgeving - Judith de Rond
illustratie - boekomslag van Tweeling! door Mylo Freeman