Terug naar boven

Playlist Afscheid Golden Earring

Nederlands grootste en oudste rockband Golden Earring stopt ermee.

 1. That day Golden Earring
 2. She won't come to me Golden Earring
 3. Song of a devil's servant Golden Earring
 4. Seasons Earth & Fire
 5. Back home Golden Earring
 6. All day watcher Golden Earring
 7. The vanilla queen Golden Earring
 8. Sleepwalkin' Golden Earring
 9. She flies on strange wings Golden Earring
 10. Twilight zone Golden Earring
 11. Mad love's coming Golden Earring
 12. Mood indigo Anouk
 13. Acrobats and clowns Golden Earring
 14. Radar love Golden Earring
lees meer
Met de mededeling in januari 2021 dat George Kooymans door zijn ziekte niet meer op het podium kan staan, kwam er abrupt een eind aan Nederlands bekendste en oudste rockband Golden Earring. En dat terwijl de Hagenaars dit jaar hun 60ste verjaardag zouden vieren, waarvan ruim 50 jaar in de vaste bezetting met Kooymans (gitaar en zang), Barry Hay (zang, gitaar en dwarsfluit), Rinus Gerritsen (bas en toetsen) en Cesar Zuiderwijk (drums).

Met deze playlist neemt Muziekweb afscheid van Golden Earring. Hun talloze hits zijn al veelvuldig verzameld op Best Of-albums en jubileumuitgaven. Daarom groeven we soms dieper in hun oeuvre. Of kozen we voor live-opnames, op het podium was Golden Earring immers tot de laatste snik heer en meester.

That Day
Buurjongens George Kooymans en Rinus Gerritsen richten in 1961 de surfband The Tornados op. Ze zijn respectievelijk 13 en 15 jaar. Niet veel later worden zij gegrepen door de Britse golf van beatmuziek, met The Beatles voorop. The Golden Earrings, zoals zij inmiddels heten, pakken de zaken meteen professioneel aan. Ze zijn niet tevreden over de opnamekwaliteit van hun eerste single Please Go en vertrekken naar Londen om daar in de Pye Studios hun tweede single That Day op te nemen. In Nederland reiken zij hiermee meteen naar de top.

She Won't Come To Me
Zoals The Beatles, The Kinks en The Who, worden de bandleden en hun muziek gedurende de jaren 60 publiekelijk volwassen. Terwijl The Golden Earrings artistiek groeien, blijkt zanger Frank Krassenburg minder makkelijk te kunnen meekomen. Daarom laten zij hun oog vallen op Barry Hay, de stoere frontman van de Haagse groep The Haigs. Als zanger is hij in 1967 voor het eerst te horen op deze b-kant van de single Sound Of The Screaming Day.

Song Of A Devil's Servant
De pijlen worden al snel gericht op Amerika en Golden Earring (zoals zij nu heten) wint daar terrein in het undergroundcircuit, waar zij spelen met groepen als The Who en Led Zeppelin. Ook hier wordt veel geleerd. ‘Elke keer als we na drie maanden terugkwamen, zagen de mensen hier een totaal nieuwe band’, aldus Hay. De invloeden van uitgesponnen en psychedelische Amerikaanse rock zijn voor het eerst goed te horen op het album Eight Miles High (1969).

Seasons - Earth & Fire
Kooymans blijft altijd de belangrijkste songwriter van Golden Earring. Maar hij helpt ook de jonge Haagse groep Earth & Fire, met zangeres Jerney Kaagman, aan hun eerste hit.

Back Home
De groep heeft al twee drummers versleten wanneer zij in Cesar Zuiderwijk het perfecte vierde bandlid vinden. Zuiderwijk, die wordt weggekaapt bij Livin’ Blues, heeft techniek, maar kan ook drijven en beuken in tradities van Keith Moon en John Bonham. Zijn inbreng is goed te horen op het album Golden Earring (1970) met een stevig en pakkend (hard)rockgeluid dat Golden Earring nooit meer zal loslaten.

All Day Watcher
Tussen de elkaar afwisselende of aanvullende leadzangers Hay en Kooymans groeit een bijzondere en kenmerkende balans. Hay, de bink van de groep die met zijn Indiase afkomst ook zorg draagt voor betere Engels teksten, zingt stoer en ruig, terwijl Kooymans hoog kan uithalen en breekbaarder klinkt. Zoals in dit wat miskende nummer waarmee het album Together (1972) opent.

Vanilla Queen
Na doorlopende tournees in Duitsland, Engeland, Amerika en Nederland, besluiten Hay, Kooymans, Gerritsen en Zuiderwijk om een half jaartje pauze te nemen en zo beter het materiaal uit te diepen voor een nieuw album. Dat wordt Moontan (1973), het album waarop alles klopt. Het bevat hun grote internationale doorbraakhit Radar Love, naast eigenlijk alleen maar sterke nummers waarin ruige rock samenkomt met experimentele stukken en filmische thema’s. Amerika valt voor Moontan, hoewel de blote vrouw op de hoes daar wordt vervangen door een preutser beeld.

Sleepwalkin'
Het siert de groep dat zij eigenwijs zijn en qua geluid nooit meer mikken op een tweede Moontan. Gerritsen: ‘We konden niet goed tegen die Amerikaanse formats en wilden vrij zijn in ons doen en laten.’ Helaas betekent dit ook dat het succes in Amerika langzaam verkruimelt, nadat opvolger Switch (1975) flopt. Het sterke To The Hilt (1976) verandert daar weinig aan.

She Flies On Strange Wings (live)
Op het podium blijft de groep heer en meester, zoals wordt gevangen op het eerste livealbum Live (1977). Met extra gitarist Eelco Gelling (ex-Cuby + The Blizzards) in de gelederen, is hierop te horen hoe Golden Earring een uitverkocht Rainbow Theater in Londen bespeelt met uitgesponnen versies van hun beste nummers, waarbij vrijelijk wordt geïmproviseerd en zij toch altijd de spanning weten vast te houden.

Twilight Zone
Opnieuw zoals hun meeste tijdsgenoten, dreigt ook Golden Earring begin jaren 80 te kelderen. In Nederland hebben zij in 1979 nog een hit met Weekend Love. De rest van de wereld, laat staan Amerika, is niet meer onder de indruk. Cut (1982) is dan ook bedoeld als afscheidsalbum. Geholpen door een spetterende videoclip van Dick Maas, blijkt het de waardige opvolger van Radar Love te bevatten: Twilight Zone. Opnieuw komt hierin de kracht van Golden Earring helemaal tot uiting in de gedeelde zang van Hay (stoer) en Kooymans (breekbaar) en pakkende, uitgesponnen rock met een film-noir sfeer. De groep vertrekt weer naar Amerika waar vervolgens opvolger When The Lady Smiles flopt, hoewel presidentskandidaat Hillary Clinton het in 2008 gebruikt tijdens haar campagne.

Another 45 Miles (live)
Amerika wordt opgegeven, maar de vanuit Amerika overwaaiende unplugged-rage past Golden Earring goed. Het biedt de groep vanaf begin jaren 90 de kans om de Nederlandse theaters in te gaan, waar het meegegroeide en inmiddels ook niet meer zo jonge publiek kan genieten van akoestisch uitgevoerde successen.

Mood Indigo - Anouk
Ondertussen houden Hay en Kooymans hun oren open voor jonge artiesten. Zo ontdekken zij zangeres Anouk Teeuwe. Haar debuutalbum Together Alone (1997) wordt door het duo geproduceerd en opgenomen in Kooymans’ thuisstudio in België. De eerste single Mood Indigo van Anouk is een Kooymans/Hay-compositie.

Acrobats And Clowns
Golden Earring is een instituut en blijvend fenomeen in Nederland. Er wordt akoestisch gespeeld in theaters en elektrisch in zalen en hallen door het hele land. Maar er wordt ook meermaals op Pinkpop gespeeld, terwijl de grote zaal van Rotterdam Ahoy steevast uitverkoopt. De groep beaamt zelf dat ze het niet meer van de platenverkoop moeten hebben, maar dat weerhoudt hen er niet van om nog regelmatig de studio in te duiken. Zo verschijnt het laatste volwaardige studioalbum Tits ’n Ass in 2012. Een masculiene rockplaat, zoals de titel al aangeeft, waarop de Golden Earring volop vlamt.

Radar Love (live)
Na het bericht dat Kooymans aan ALS lijdt, is het voor de overige leden vanzelfsprekend dat hiermee Golden Earring eindigt. Hun laatste concert vond plaats in Rotterdam Ahoy op 16 november 2019. Een groots slotakkoord, ook al was men zich er toen niet van bewust. Natuurlijk werd die avond ook Radar Love gespeeld. We nemen waardig afscheid van Golden Earring met deze spetterende live-versie van hun grootste hit.

Samenstelling en tekst: Mark Ritsema
Vormgeving: Judith de Rond
Illustratie afkomstig van lp: JK12186
Quotes zijn afkomstig uit het boek Golden Earring (Pictures Publishers - 2005)