Mona Lisa - Nat King Cole
Wellicht het bekendste schilderij ter wereld, de Mona Lisa. Zij wordt in de 16e eeuw geschilderd door Leonardo Da Vinci en is te bewonderen in het Louvre. In 1911 wordt het schilderij gestolen, maar twee jaar later vindt men het terug in Florence en keert Mona Lisa terug naar het Parijse museum. Ze staat bekend om haar mysterieuze glimlach en blik, die je vanuit elke hoek blijft achtervolgen. Jazzlegende Nat King Cole vertolkt het door Ray Evans en Jay Livingston geschreven nummer.
The Louvre - Lorde
Lorde zou net als de Mona Lisa graag in het Louvre hangen, samen met haar geliefde. Dat ze net zo’n prominente plek als het kunstwerk van Da Vinci zou krijgen, gelooft ze niet. ‘They’ll hang us in The Louvre. Down the back, but who cares - still the Louvre, zingt de Nieuw-Zeelandse.
I’m Waiting Here - David Lynch & Lykke Li
De Amerikaanse regisseur David Lynch is hofleverancier van vreemde films zoals Blue Velvet, Mulholland Drive en Inland Empire. Lynch is een multidisciplinair artiest, want hij maakt ook muziek en schilderkunst - vaak met een duistere en mysterieuze ondertoon. De documentaire David Lynch: The Art of Life (2016) neemt zijn leven en kunst onder de loep. Voor het bezwerende nummer I’m Waiting Here werkte hij samen met Lykke Li.
Painter Song - Norah Jones
Norah Jones legt in dit nummer uit dat ze wel een schilder zou willen zijn. Zo kan ze haar eigen herinneringen schilderen, waarin ze met haar geliefde kan verdwalen. Misschien kan zij nog wat advies inwinnen bij David Lynch?
Still Life - The Horrors
Hoe zou het schilderij van Norah Jones er uit komen te zien? Misschien is het wel een stilleven, een vorm van compositie binnen de schilderkunst waarin levenloze objecten worden geportretteerd. The Horrors maakten dit glazige nummer genaamd Still Life, met invloeden uit shoegaze. Het is niet hun enige kunstzinnige nummer, eerder brachten zij ook een album en gelijknamig nummer uit, vernoemd naar de primaire kleuren: Primary Colours (2009).
O Superman - Laurie Anderson
De Amerikaanse Laurie Anderson is een multidisciplinaire artiest die zich bezighoudt met avantgardistische kunst en muziek. Van origine is zij beeldhouwer. In de jaren 70 maakt zij veel performancekunst, waarbinnen zij zich richt op taal en technologie. Die technologie verwerkt zij later ook in haar muziek, door te pionieren met synthesizermuziek. Met het nummer O Superman, dat onderdeel is van haar 8 uur durende performancevoorstelling United States, verwerft zij ook buiten de kunstwereld bekendheid.
Andy Warhol - David Bowie
Andy Warhol was een vooraanstaand figuur binnen de popart, een kunststroming waarbij populaire cultuur onder de loep wordt genomen. Zijn soepblikken en kleurrijke zeefdrukken van Marilyn Monroe zijn wereldberoemd. David Bowie is erg onder de indruk van zijn werk en schrijft daarom speciaal een nummer over de kunstenaar, dat op zijn album Hunky Dory (1971) te vinden is.
ARTPOP - Lady Gaga
Lady Gaga draait de zaken graag om, getuige ARTPOP. In het titelnummer van haar gelijknamige album dompelt de excentrieke zangeres zich onder in de kunst. Het album is geïnspireerd op pop art en de zangeres gebruikt stijlen als EDM, popmuziek en synthpop om een muzikale collage te maken. De hoes van het album - gemaakt door kunstenaar Jeff Koons - is tevens een collage, waarin het schilderij de Geboorte van Venus te herkennen is.
Cubism Dream - Local Natives
Begin 20e eeuw ontstaat het kubisme, een kunststroming die zich kenmerkt door het gebruik van strakke en hoekige vlakken en uit elkaar getrokken composities. De stroming druist in tegen de klassieke kunstregels. Bekende kunstenaars binnen deze stroming zijn Robert Delaunay, Georges Braque en Pablo Picasso. De kunstwerken zijn vaak surrealistisch, soms als een droom. Local Natives vonden inspiratie in deze stijl voor dit dromerige nummer.
Art Deco - Lana del Rey
Een van de kunststromingen die voortkomt uit kubisme is art deco. Deze stijl wordt vooral toegepast op gebruiksvoorwerpen en architectuur en kenmerkt zich onder meer door het gebruik van veel geometrische vormen. Lana del Rey vernoemde een nummer op haar derde album Honeymoon (2015) naar deze stijl. “You’re so Art Deco, out on the floor”, zingt zij.
The Architect - Jean-Michel Jarre & Jeff Mills
Architectuur wordt gezien als één van de zeven grote kunstdisciplines, naast schilderkunst, muziek, cinema, beeldhouwkunst, theater en literatuur. Synthesizerpionier Jean-Michel Jarré werkt op het album Electronica 2: The Hart of Noise (2016) samen met uiteenlopende artiesten uit verschillende stijlen, zoals techno grootheid Jeff Mills.
Statues - Moloko
De discipline beeldhouwkunst wordt in deze lijst vertegenwoordigd door het duo Moloko. In dit nummer van hun gelijknamige album uit 2003 vraagt het voormalig stel zich af wat er zou gebeuren als alle sculpturen ter wereld tot leven zouden komen.
Basquiat - Jamila Woods
Van Jamila Woods hadden meerdere nummers in deze playlist kunnen staan. Op haar album LEGACY! LEGACY! (2019) eert zij namelijk verschillende gekleurde artiesten, zoals Frida Kahlo en Jean-Michel Basquiat. Basquiat, die in 1988 op 27-jarige leeftijd overlijdt, richt zich in zijn kunst op onder meer racisme, sociale ongelijkheid en kolonialisme. Begin jaren 70 is hij tevens onderdeel van een graffiti duo, dat elementen uit de begindagen van hiphop gebruikt.
Muscle Museum - Muse
Een nummer met 'museum' in de titel mag natuurlijk niet ontbreken in een playlist rondom de Museumweek. Als je weet waar de titel vandaan komt, blijkt het echter minder kunstzinnig te zijn. Laten we het daarom voor de gelegenheid dan maar conceptuele kunst noemen. Dit nummer van hun debuutalbum Showbiz (1999) was al klaar, maar nog titelloos. De band besloot daarom een woordenboek open te slaan en het woord 'muse' op te zoeken. Het woord ervoor was 'muscle' en erna kwam 'museum'.
Samenstelling en tekst: Jasper van Quekelberghe
Vormgeving: Judith de Rond