Terug naar boven

Playlist Luisteren

Een gevarieerde potpourri van popmuziek en meer, over luisteren, communicatie en miscommunicatie.

  1. Do you want to know a secret The Beatles
  2. Learn to listen Ramones
  3. Hear me calling Ten Years After
  4. Oren Drs. P
  5. I heard it through the grapevine Marvin Gaye
  6. New York telephone conversation Lou Reed
  7. Exile Taylor Swift & Bon Iver
  8. Father and son Cat Stevens
  9. Don't give up Peter Gabriel
  10. Bad religion Frank Ocean
  11. Listen to your heart Roxette
  12. Listen to your heart Motörhead
  13. I'll have to say I love you in a song Jim Croce
  14. Listen to the music The Doobie Brothers
lees meer
De maand september is jaarlijks de Nederland Luistert Maand. Dit is een initiatief van Stichting Nederland Luistert: ‘een beweging die je bewust wil maken dat er in elk gesprek tussen mensen iets nieuws te leren valt en die je nieuwsgierigheid wil prikkelen’.
In een land waar zoveel verschillende meningen vrijelijk en soms ongenuanceerd geponeerd worden is naar elkaar luisteren moeilijk. Maar ook in het dagelijks leven vergeten we dit wel eens en lijken we zelfs liever naar onszelf te luisteren.

Het inspireerde Muziekweb tot een playlist over luisteren, communicatie en miscommunicatie. Een gevarieerde potpourri van popmuziek en meer. Ook muziek kent meerdere gradaties van luisteren. Luister maar…

Do You Want To Know A Secret - The Beatles
The Beatles wisten zowel muzikaal als tekstueel de oren te doen spitsen. En wie verneemt er niet graag een geheim dat alleen voor jou bedoeld is, ook al behoor je tot miljoenen Beatles-luisteraars.

Listen To LearnRamones
De New Yorkse punkgroep Ramones was nimmer een club van veel woorden en hielden hun baldadige drie-akkoordensongs ook graag primair. Maar zij wisten daarmee vaak wel de spijker wel op de kop te slaan: ‘Luister om te leren en leer om te luisteren’.

Hear Me Calling - Ten Years After
‘Nederland Luistert is ontstaan uit een behoefte om praktisch betekenis te geven aan het concept ‘Luisteren’ en polarisatie en vervreemding van mensen ten opzichte van afwijkende/andere meningen te bestrijden met nieuwsgierigheid’, aldus de officiële woorden bij de septemberactie. Een roep om dialogen met meer empathie en consideratie, zoals de Britse groep Ten Years After om liefde roept met deze bluesy smartenkreet.

OrenDrs. P
Luisteren doe je in de eerste plaats met je oren. Kleinkunstenaar en woordvirtuoos Drs. P schreef een doldriest lied over het gehoor, of eigenlijk het gebrek eraan.

Heard It Through The Grapevine - Marvin Gaye
Waar niet geluisterd of gecommuniceerd wordt ontstaan misverstanden, die weer kunnen leiden tot conflicten (en zelfs oorlogen, maar dat terzijde). Zoals in deze soulklassieker van de Amerikaanse zanger en songwriter Marvin Gaye. Notabene via het roddelcircuit moest hij vernemen dat zijn liefje bij hem weg is.

New York Telephone Conversation - Lou Reed
Hoe roddelen te werk gaat vertelt de Amerikaanse artiest Lou Reed levendig in New York Telephone Conversation. Met een bijna valse ondertoon wordt telefonisch doorgenomen wie er nu weer bij en uit elkaar zijn en wie het met wie gedaan heeft. De bron doet er niet toe, het zijn de sensatiezucht en het leedvermaak die, al is het maar kortstondig tellen.

Exile - Taylor Swift, Bon Iver
Soms komt luisteren ook te laat. In dit nummer verbeelden zangeres Taylor Swift en zanger Bon Iver een stel dat uit elkaar is. Hij ergert zich aan haar nieuwe vriend – zo snel al na hun breuk. Zij werpt tegen dat zij tijdens hun relatie genoeg signalen heeft gegeven dat het niet lekker ging. Nu heeft hij het nakijken.

Father & Son - Cat Stevens
Miscommunicatie door een gebrek aan wederzijds luisteren leidde meer dan eens tot generatieconflicten. De Britse singer-songwriter Cat Stevens neemt zowel de rol van de stormachtig redenerende zoon, als die van de oude en berustende vader op zich in het dialoognummer Father & Son. Woorden van vader in de trant van ‘je zult het later wel begrijpen’ maken zoon nog razender.

Don't Give Up - Peter Gabriel, Kate Bush
Mooier en begripvoller is dit duet tussen de Britse artiesten Peter Gabriel en Kate Bush. Hij zit in de knoop, heeft zijn baan verloren en voelt zich gekrenkt in zijn waardigheid (we spreken jaren 80, toen werkeloosheid welig tierde). Zij probeert in dit ontroerende nummer haar man te sterken door hem te wijzen op wat hij nog wel heeft. En wie wil er niet opgebeurd worden door Kate Bush?

Bad Religion - Frank Ocean
Er zijn genoeg beroepen die luisteren vergen. Denk daarbij niet meteen aan psychologen en consultants, maar aan horecapersoneel en taxichauffeurs. De Amerikaanse neo-soul- en hiphopartiest Frank Ocean stort hier uitvoerig en vroeg in de ochtend in een taxi zijn hart uit over een onbeantwoorde liefde. Zijn luisteraars klapperden net zo hard met de oren als de in het nummer toegesproken taxichauffeur. Het zou om Oceans liefde voor een man gaan, wat aanvankelijk niet goed viel in de masculiene hiphopwereld.

Listen To Your Heart - Roxette
Listen To Your HeartMotörhead
Niet vergeten naar jezelf te luisteren. Wie zichzelf beter begrijpt zal ook makkelijker open staan voor anderen. Zowel het catchy en melodramatische Zweedse popduo Roxette, als de aardse oerrock-’n roller Lemmy Killmister van Motörhead zijn het hierover eens: Listen to your heart. Alleen de overdracht van de boodschap verschilt enigszins.

Have To Say I Love You In A Song - Jim Croce
Luisteren gaat voorbij het in je opnemen van andermans woorden. De verteller geeft vaak ook non-verbale signalen, komt misschien niet goed uit zijn woorden of is verlegen en onhandig. Zoals bij de Amerikaanse singer-songwriter Jim Croce wiens liefdesverklaring de mist inging zodat hij zich genoodzaakt zag het nog eens over te doen in een lied. Dat leverde wel een prachtig resultaat en tijdloze hit op.

Listen To The Music - The Doobie Brothers
Waarmee we zijn beland bij het laatste nummer en een van de mooiste vormen van luisteren (vinden we begrijpelijkerwijs bij Muziekweb): Luisteren naar muziek! Dat kan in meerdere vormen; als achtergrondmuziek, sfeermuziek, dansmuziek, wegdroommuziek of juist hele intense luistermuziek die je raakt, je verbeelding stimuleert en waarbij je even met stomheid geslagen bent. Daarna weer naar elkaar luisteren.

Samenstelling en tekst: Mark Ritsema
Vormgeving: Judith de Rond
Illustratie van albumhoes JE40629