Terug naar boven

Playlist Gi-Ga-Groen!

Het thema van de Kinderboekenweek in 2022 is Gi-Ga-Groen! Heb jij groene vingers of ben je een echte dierenvriend? Dan is de volgende playlist echt iets voor jou.

 1. Rhapsody in green Mort Garson
 2. In het oerwoud Samson & Gert
 3. Fake plastic trees Radiohead
 4. Green Four Tet
 5. De achtertuin Kinderen voor Kinderen
 6. Jungle drum Emiliana Torrini
 7. The grass is green Nelly Furtado
 8. In een groen knollenland Jaap Dekker
 9. Kamerplant Clouseau
 10. Les cactus Jacques Dutronc
 11. Poison ivy Jonas Brothers
 12. Funny little frog Belle & Sebastian
lees meer
Het thema van de Kinderboekenweek in 2022 is Gi-Ga-Groen! Daar hoort alles bij wat met de natuur en het dierenrijk te maken heeft. Heb jij groene vingers of ben je een echte dierenvriend? Dan is de volgende playlist echt iets voor jou. Muziekweb heeft, speciaal in het kader van de Kinderboekenweek, een playlist gemaakt waarin de natuur centraal staat. Worstel je door struikgewas en pas op voor wilde dieren, want die kunnen zomaar ineens opduiken!

Rhapsody In Green - Mort Garson
Het elektronische album Plantasia van Mort Garson kwam uit in 1973. Dit album was eigenlijk helemaal niet bedoeld voor mensen om naar te luisteren. Nee, Garson componeerde de nummers met het idee dat planten ervan zouden kunnen genieten. Misschien is dat de reden dat het album niet echt in de smaak viel toen het net uit kwam, want bijna niemand kocht het.

In Het Oerwoud - Samson en Gert
Ook Samson en Gert houden van de natuur. Deze keer bevinden ze zich in een jeep in het oerwoud. Naast talloze gevaarlijke dieren die ze tegenkomen, rijden ze ook door de slingerplanten (lianen), dus als ze autopech krijgen, kunnen ze altijd nog als Tarzan verder slingeren.

Fake Plastic Trees - Radiohead
De planten uit dit nummer van Radiohead mogen dan wel nep zijn, ze verdienen toch een plekje in deze playlist. De Britse band schreef dit nummer om aan te duiden dat het steeds moeilijker wordt om een connectie met andere mensen te leggen, in een wereld waar alles steeds nepper wordt – zoals de plastic bomen waar in dit nummer over gezongen wordt.

Green - Four Tet
Dit rustgevende nummer van Four Tet opent met vogelgeluiden, alsof je je midden in de natuur bevindt. Op zijn album Sixteen Oceans (2020) verwijst de Engelse producer en dj veelvuldig naar flora en fauna, onder meer met geluiden van dieren, water en wind. Met dit nummer verwijst de Brit naar alle natuur die onze aarde te bieden heeft.

De Achtertuin - Kinderen voor Kinderen
Om planten te kunnen bewonderen hoef je helemaal niet ver de deur uit. Misschien heb je wel een prachtige tuin waarin je je aan al het groen kunt verwonderen. In dit nummer van Kinderen voor Kinderen gaat het specifiek over groentes. Bloemkool, bietjes, sla en prei, alle groentes komen voorbij!

Jungle Drum - Emiliana Torrini
Ook Emilana Torrini begeeft zich graag in de natuur. Ze is namelijk zo verliefd dat haar hart tekeer gaat als een jungle drum. In de clip die bij dit nummer hoort, kun je de zangeres tussen allerlei groene jungleplanten zien dansen en zingen.

The Grass Is Green - Nelly Furtado
Nelly Furtado lijkt ook erg van de moeder aarde te houden. De eerste hit die ze scoorde (I’m Like a Bird) ging over vogels en op haar tweede album Folklore (2003) staat een nummer over gras. Nu gaat het niet letterlijk over gras. De uitdrukking ‘het gras is groener aan de overkant’ betekent dat het ergens anders beter is. Zo denkt Nelly Furtado er ook over, dit nummer gaat namelijk over een ongelukkige relatie die zij heeft.

In Een Groen Knollenland - Jaap Dekker
In een groen knollenland is een heel bekend Nederlands kinderliedje. Al in 1866 was het nummer over twee haasjes in een groen knollenland terug te vinden in een liedjesboek. Later werden er talloze versies van gemaakt. In 1972 scoort Jaap Dekker een bescheiden hitje met zijn instrumentale versie van het liedje. Herken jij ook zonder tekst het nummer terug?

Kamerplant - Clouseau
Planten kunnen prachtig zijn en ook binnenshuis kan een mooie verzameling aan kamerplanten voor gezelligheid zorgen. De kamerplant in dit nummer van de Belgische groep Clouseau zorgt echter voor negatieve gevoelens. Deze plant staat namelijk symbool voor eenzaamheid. De zanger heeft thuis niemand en zingt dan ook: ‘Er wacht op mij alleen een kamerplant’.

Les Cactus - Jacques Dutronc
De cactus is één van de meest volhardende planten die voor lange tijd zonder water kan leven en daarom ook in de droogste gebieden op aarde te vinden is. Er zijn wel 1750 verschillende soorten en als je ze als kamerplant houdt, heb je er weinig omkijken naar. Je kunt ze gemakkelijk drie maanden zonder water laten staan! De Franse Jacques Dutronc was waarschijnlijk zo onder de indruk van cactussen, dat hij er een lied over schreef.

Poison Ivy - Jonas Brothers
Poison Ivy is een giftige plant (in het Nederlands: giftige klimop) die zich vaak aan bomen hecht om verder te kunnen groeien. Net als Nelly Furtado met gras deed, gebruiken de Jonas Brothers deze plant op figuurlijke wijze in hun lied. Hier staat de gifplant symbool voor een geliefde die eigenlijk helemaal niet zo leuk blijkt te zijn.

Funny Little Frog - Belle & Sebastian
We sluiten de playlist af met een nummer over een dier, dat ook nog eens vaak groen is. We hebben het natuurlijk over de kikker. Dit kwakende en vrolijk rondspringende beestje verdient een eigen lied, zo vond de Schotse band Belle & Sebastian.

Samenstelling en tekst - Jasper van Quekelberghe
Vormgeving - Judith de Rond