Terug naar boven

Playlist Vriendschap


 1. I'm only me when I'm with you Taylor Swift
 2. Waiting on a friend [remastered] The Rolling Stones
 3. We're going to be friends The White Stripes
 4. Can we still be friends Robert Palmer
 5. When you got a good friend Robert Johnson
 6. Een vriend zien huilen Herman van Veen
 7. With a little help from my friends Joe Cocker
 8. I see a darkness Bonnie "Prince" Billy
 9. Jesse James John Lee Hooker
 10. Vriendschap Het Goede Doel
 11. Bad friend Rina Sawayama
 12. Are friends electric Tubeway Army
 13. Why can't we be friends War
 14. You've got a friend Donny Hathaway
lees meer
Tussen 26 januari en 1 februari vindt de Poëzieweek 2023 plaats in theaters, bibliotheken en andere locaties in Nederland en Vlaanderen. Het thema is dit jaar 'Vriendschap'. Een goede gelegenheid voor een playlist over de vele facetten van vriendschap die in popmuziek bezongen worden.

I'm Only Me When I'm With You - Taylor Swift
De vriendschap wordt gevierd in deze ode aan een vriendin van de Amerikaanse artiest Taylor Swift. Vriendschap als een spiegel, waarbij je alles deelt en bij elkaar herkend en vooral helemaal jezelf kunt zijn. Of dat nou verdrietig is of juist vrolijk, Je hebt altijd elkaar.

Waiting On A Friend - Rolling Stones
Volgens het cliché ligt dat bij mannen vaak minder complex. Rolling Stones-zanger Mick Jagger staat, voor de verandering, niet te wachten op een geliefde. Hij heeft gewoon een afspraak met een vriend, terwijl hij al wachtend probeert die ingewikkelde vrouwen te doorgronden. Ze gaan het er vast straks bij een biertje over hebben.

We're Gonna Be Friends - White Stripes
In dit Beatleske akoestische liedje herinnert Jack White zich de vriendschappen op school. Geen blik nog op het complexe volwassen leven van de toekomst, maar ’s avonds naar bed gaan met het idee dat je morgen weer een heerlijke dag zult beleven met je beste schoolvriend of -vriendin. Lang was het onduidelijk of White Stripes-leden Jack en Meg White broer en zus of een echtpaar waren. Ten tijde van de band waren zij al een gescheiden echtpaar, zo bleek, maar nog goede vrienden.

Can We Still Be Friends? -Robert Palmer
Er kan zich een dunne en verwarrende lijn bevinden tussen liefde en vriendschap. Maar liefde is vaak vergankelijker dan vriendschap en als de eerste is uitgedoofd, hoe moet het dan met de vriendschappelijke band die je samen hebt opgebouwd? Can We Still Be Friends? van Todd Rundgren gaat over deze lastige vraag en die is playboy en vrouwenverslinder Robert Palmer op het lijf geschreven.

When You Gotta Good Friend - Robert Johnson
De legendarische bluesartiest Robert Johnson beseft dat hij met zijn rottige gedrag niet alleen het vertrouwen, maar ook de vriendschap van zijn vrouw danig op de proef stelt. Vol spijt wringt hij zijn handen en moet hij huilen, terwijl hij zich afvraagt waaróm hij haar toch zo slecht behandeld heeft?

Een Vriend Zien Huilen - Herman van Veen
Robert Johnson heeft een goede vriend nodig heeft om bij uit te huilen. De chansonier Jacques Brel schreef Voir Un Ami Pleurer waarin geen enkel leed hem zo raakt dan het verdriet van een vriend, fraai vertaald en vertolkt in het Nederlands door Herman van Veen.

With A Little Help From My Friends - Joe Cocker
Vriendschap in voor- en tegenspoed. Wat je ook doet en hoe vals je ook zingt, een echte vriend begrijpt je. The Beatles bezongen het op luchtige wijze in With A Little Help From My Friends. De Britse zanger Joe Cocker ging ermee aan de haal en blies het op tot een dramatische vertolking, waarmee hij in 1969 een slordige half miljoen mensen verbroederde op het Woodstock festival.

I See A Darkness - Bonnie Prince Billy
De Amerikaanse singer-songwriter Will Oldham alias Bonnie Prince Billie is geen schrijver van luchtige songs. Ook in vriendschap zoekt hij diepte. In deze ode aan een vriend prijst hij het plezier dat ze samen maken, maar ziet hij ook donkere wolken langstrekken. Zijn overpeinzingen bieden geen antwoord, maar zou de vriendschap hem kunnen helpen zijn somberheid te overwinnen?

Jesse James - John Lee Hooker
Bij John Lee Hooker moet je niet over vriendschap beginnen. Dan krijg je het verhaal te horen van zijn goede vriend in moeilijke tijden, die hij zoals het een vriend betaamd ooit onderdak gaf en die er vervolgens met zijn vrouw vandoor ging. Zijn boosheid hierover keert in meerdere versies als Jesse James aka I’m Mad Again terug, inclusief een variatie aan wraakfantasieën.

Vriendschap - Het Goede Doel
Ook bij de Utrechtse groep Het Goede Doel hoef je niet aan te komen met vriendschap. Op mokkende toon weet zanger Henk Westbroek je daar weinig opbeurende verhalen over te vertellen, met de conclusie: ‘vriendschap is een pakketje schroot met een dun laagje chroom’. Ook de vriendschap tussen de bandleden bleek niet bestand tegen artistieke en financiële strubbelingen. Westbroek had het feitelijk al voorspeld toen de groep in 1991 uiteen knalde.

Bad Friend - Rina Sawayama
Schuldgevoelens en het overwinnen hiervan kenmerken wel meer songs van de Japans-Britse hyperpop-zangeres Rina Sawayama. De ‘bad friend’ in het gelijknamige nummer is zij dan ook zelf. Ze verwijt zichzelf een vriendschap niet goed onderhouden te hebben en kijkt met een knoop in haar maag terug op de tijd toen zij onafscheidelijk waren.

Are Friends Electric - Gary Numan
Bij de Britse electro-artiest Gary Newman zet eenzaamheid, of het gebrek aan een echte vriend nog verder door. In dit kille nummer is zijn enige toeverlaat een robot of elektrische vriend. Noodgedwongen want in zijn dystopische toekomstvisie lijken er nog weinig wezens van vlees en bloed rond te lopen.

Why Can't We Be Friends - WAR
In het funky Why Can’t We Be Friends van de Amerikaanse groep WAR wordt vooral de titel als een soort van mantra gezongen. Het nummer roept op tot verbroedering en vriendschap tussen ogenschijnlijke tegenpolen: ‘The color of your skin don't matter to me. As long as we can live in harmony’. En zo is het.

You've Got A Friend - Donny Hathaway
Laten we deze vriendschapsplaylist besluiten met de ultieme feelgood-song over het thema: You’ve Got A Friend. Carole King schreef het en had er meteen een grote hit mee in 1971, gevolgd door een hitversie van James Taylor. Donny Hathaway nam het in 1972 op samen met Roberta Flack. Maar wij kiezen voor de live-uitvoering van Hathaway, van zijn onvolprezen album Live (1972). Zelden klonken vriendschap en verbroedering zo ultiem als tijdens het uit volle borst door het publiek meegezongen refrein:

‘Winter, spring, summer or fall
All you have to do is call
And I'll be there
You've got a friend’

Samenstelling en tekst - Mark Ritsema
Vormgeving en collage - Judith de Rond
Collage werd samengesteld uit albumhoezen van collectie Muziekweb