Terug naar boven

Playlist+ Rob de Nijs

Een reis langs de vele hoogtepunten van Nederlands geliefde zanger Rob de Nijs.

  1. Ritme van de regen Rob de Nijs & The Lords
  2. Zaterdagavond Rob de Nijs & Hearts of Soul
  3. Langzaam komt de tijd Rob de Nijs
  4. Dag zuster Ursula Rob de Nijs
  5. Malle Babbe Rob de Nijs
  6. Het werd zomer Rob de Nijs
  7. Alleen is maar alleen Rob de Nijs
  8. Zondag Rob de Nijs
  9. Alles wat ademt Rob de Nijs
  10. Duet ik hou alleen van jou Rob de Nijs
  11. Iets van een wonder Rob de Nijs
  12. Banger hart [radio mix] Rob de Nijs
  13. Zo zal het zijn Rob de Nijs
  14. Jaloerse gast Rob de Nijs
  15. Niet voor het laatst Rob de Nijs
lees meer
In de jaren 60 breekt Rob de Nijs door als tieneridool. Vervolgens weet hij decennialang een van de populairste zangers van Nederland te blijven. Niet voor niets is er nu de musical Malle Babbe over zijn carrière. In die zestig jaar maakte hij 34 albums. Zie maar eens te kiezen uit al dat repertoire. In deze playlist maken we een reis door de tijd, langs de hoogtepunten van zijn rijke oeuvre.

Ritme van de regen (The Lords)
Zijn carrière begint met de band The Lords, waarin zijn broer Bert speelt. In 1962 winnen ze de talentenjacht Tuk Op Talent met als prijs een platencontract. De derde single Ritme Van De Regen wordt in 1963 een hit. De Nijs valt op door zijn zoetgevooisde stemgeluid en knappe voorkomen. Hij krijgt al snel aanbiedingen om op te treden in shows op radio en tv.

Zaterdagavond
The Lords stoppen in 1965, maar De Nijs heeft inmiddels een eigen tv-show. Ook gaat hij werken bij Circus Boltini. In 1969 doet hij met het nummer Zaterdagavond mee aan het Nationaal Songfestival. Hij wordt bijgestaan door de zusjes van Hearts of Soul. Het nummer krijgt geen punten van de jury. Lenny Kuhr wint dat jaar met De Troubadour.

Langzaam komt de tijd
Na Oebele is De Nijs te zien in nog een populaire kinderserie: Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer? Net als voor Oebele schrijft Joop Stokkermans alle liedjes. Niet alleen de serie maar ook de liedjes blijven tot op de dag van vandaag geliefd.

Dag zuster Ursula
Hij gaat samenwerken met Boudewijn de Groot en tekstschrijver Lennaert Nijgh. Dat resulteert in het album In De Uren Van De Middag (1973). Met de single Jan Klaasen De Trompetter heeft De Nijs weer een succes te pakken. Het nummer Dag zuster Ursula wordt zelfs een nog grotere hit.

Malle Babbe
Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh schreven Malle Babbe voor Adèle Bloemendaal. Met Rob de Nijs nemen ze een vernieuwde versie op. Zijn Malle Babbe groeit uit tot een klassieker en om die reden ook de titel van de musical over zijn carrière.

Het werd zomer
Zijn vierde album Tussen Zomer En Winter (1977) bevat de grote hit Het Werd Zomer. Het is een door Joost Nuissl gemaakte vertaling van Und Es War Sommer van de schlagerzanger Peter Maffay. Die baseerde zijn versie weer op Summer (The First Time) van de Amerikaanse zanger Bobby Goldsboro.

Alleen is maar alleen
De samenwerking met De Groot en Nijgh stopt, maar het succes zet door. De Nijs gaat samenwerken met producer Gerard Stellaard. Van het album Met Je Ogen Dicht (1980) gaan meer dan 200.000 exemplaren over de toonbank. De single Alleen Is Maar Alleen is een compositie van David Gates. Het origineel heet Lost Without Your Love. Het verschijnt in 1977 op het gelijknamige album van de band Bread. De Nederlandse vertaling is gemaakt door Benny Neyman, die het nummer later ook zelf uitbrengt.

Zondag
De single Zondag van hetzelfde album wordt een bescheiden hit in Nederland.Het nummer doet het ook goed in België. Bij onze zuiderburen blijft De Nijs gedurende zijn hele carrière geliefd.

Alles wat ademt
In 1984 trouwt hij met Belinda Meuldijk. Zij schrijft het merendeel van de teksten van de liedjes van De Nijs. Ook na de scheiding in 2005 blijft ze voor hem schrijven. Alles Wat Ademt is een pleidooi voor vrede in tijden van de Koude Oorlog. Het nummer wordt in 1985 een grote hit.

Duet (Ik hou alleen van jou)
Dit duet met Martine Howard staat op het album De Reiziger (1989). Howard maakt deel uit van de Britse popgroep Guys ‘n’ Dolls. De groep, met ook Grant & Forsyth als leden, werkt samen met producer Gerard Stellaard. Howard en Stellaard stappen in 1980 in het huwelijksbootje. In 1981 verlaat Howard de popgroep. In het duet met Rob de Nijs zingt Howard haar deel in het Engels.

Iets van een wonder
Het Engelstalige album Stranger In Your Land (1990) heeft weinig succes. Met Iets Van Een Wonder (1994) ligt De Nijs weer op koers. Veel nummers hebben een rocksound. De titelsong is een bewerking van Sacrifice van Elton John. Belinda Meuldijk schreef de Nederlandse tekst.

Banger hart
De Nijs is inmiddels 54 jaar en zijn muzikale loopbaan telt al zo’n 35 jaar. Maar een nummer 1-hit had hij nog niet. Banger Hart brengt daar in 1996 verandering in. Het nummer is gecomponeerd door Ellert Driessen van Spargo. De tekst is wederom van Belinda Meuldijk.

Zo zal het zijn
Rob de Nijs produceert zelf het album Over Leven (1997). Hij werkt opnieuw samen met Driessen en Meuldijk. Ook werken Maarten Peters en Frank Jansen mee aan enkele composities. Prachtig is de tekst van Zo Zal Het Zijn over een geliefde die bijna gaat sterven.

Jaloerse gast
Het album Nieuwe Ruimte (2014) neemt De Nijs op met zijn vaste liveband Pur Sang. Op het album staan duetten met Hans Vermeulen en de Britse zanger Paul Carrack. Ook maakt De Nijs Nederlandstalige versies van nummers van Bob Dylan (You Gotta Serve Somebody), James Taylor (Fire & Rain) én John Lennon (Jealous Guy). Van die laatste maakt Belinda Meuldijk Jaloerse Gast.

Niet voor het laatst
In 2019 maakt de zanger bekend aan de ziekte van Parkinson te lijden. Hij maakt veel indruk met een optreden in De Wereld Draait Door in 2020. In het programma spreekt hij openhartig over zijn ziekte en zingt hij een indrukwekkende versie van het lied Niet Voor Het Laatst. Ook al heeft hij inmiddels afscheid genomen van het optreden, we zullen niet voor het laatst van zijn muziek genieten.

Tekst en samenstelling: Gijs Kimenai
Vormgeving: Judith de Rond
Foto TROS Productieprijs 1975 (bron: collectie Beeld & Geluid)