Terug naar boven

Nationaal Pop Instituut (NPI)

De NPI-collectie is afkomstig van het voormalige Nationaal Pop Instituut (NPI) en bestaat uit meer dan 15.000 cd’s, zowel albums als singles. De collectie bevat alleen muziek van Nederlandse artiesten: gevestigde namen, maar ook lokaal talent of nooit doorgebroken acts. In de NPI-collectie zijn alle soorten popmuziek te vinden, van pop en rock tot house, metal, hiphop en wereldmuziek.

Het Nationaal Pop Instituut werd opgericht in 1975 en ontving vanaf 1977 subsidie van de Rijksoverheid. Doel van het NPI was de ontwikkeling en kwaliteit van Nederlandse popmuziek. Het NPI hield zich bezig met diverse activiteiten. Het was betrokken bij verschillende festivals, gaf advies en ondersteuning, deed promotiecampagnes voor Nederlandse muziek in het buitenland, had een eigen albumreeks voor nieuw talent (Unsigned), gaf het tijdschrift Fret uit en stimuleerde Nederlandse popmuziek door het uitreiken van diverse prijzen en awards. Daarnaast had het NPI ook een uitgebreid mediacentrum met informatie over Nederlandse popmuziek (tijdschriften, boeken, foto’s, geluidsdragers) en onderhield het de Popencyclopedie.

In 2008 ging het NPI op in Muziekcentrum Nederland (MCN), het sectorinstituut voor Nederlandse muziek. Bij een grote bezuinigingsronde in 2013 werd het MCN opgeheven. De MCN-collecties werden vervolgens ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Muziekweb heeft in samenwerking met de UvA in 2018 de cd-collectie van het NPI overgenomen. De cd’s zullen eerst worden geïnventariseerd, waarna datgene uit de NPI-collectie wat nog niet bij Muziekweb aanwezig is stapsgewijs aan de eigen collectie wordt toegevoegd. De cd’s zijn te leen met een bibliotheekpas, of volledig te beluisteren binnen de bibliotheek.

Een voorlopig overzicht van de NPI-cd’s in de Muziekweb-collectie is in te zien via deze lijst (PDF).