Terug naar boven

Geschiedenis


Centrale Discotheek Rotterdam/Muziekweb

De Centrale Discotheek (Muziekweb) is in 1961 begonnen met het uitlenen van lp’s in de Witte de Withstraat te Rotterdam. In die tijd zag een aantal welgestelde Rotterdammers niet alleen het belang van de economische ontwikkeling van de haven, maar ook van de opbouw van een cultureel leven in de stad. Mede hierdoor lukte het een startkapitaal bij elkaar te krijgen.

De gemeente beloofde steun als het project aan zou slaan. Na drie jaar bleek de belangstelling voor het lenen van toen nog uitsluitend klassieke muziek groter dan wij ooit hadden durven dromen. Uitlenen van muziek is echter, net als het uitlenen van boeken, commercieel niet haalbaar. Daarom waren wij bijzonder blij dat wethouder Zeelenberg ervoor zorgde dat de Centrale Discotheek Rotterdam in 1964 gemeentesubsidie kreeg.

Vijf jaar na de oprichting achtte de wethouder de Discotheek waardig genoeg om te verhuizen naar De Doelen. In 1987 volgde een verhuizing naar de Mauritsweg en sinds 1 juli 1997 is de Centrale Discotheek Rotterdam te vinden op de begane grond van de Bibliotheek Rotterdam.

Automatisering
Al in een zeer vroeg stadium nam automatisering een belangrijke plaats in bij de organisatie van de Centrale Discotheek. In 1968 werd de catalogus op ponskaarten gezet. Door die te sorteren en uit te printen ontstonden vellen die de offsetdrukker verwerkte tot gedrukte catalogi.

In 1975 kocht de Centrale Discotheek de eerste computer en werd besloten om alle programma’s zelf te ontwikkelen. En dat doen we nog steeds. De automatiseringsafdeling is het kloppend hart van de Centrale Discotheek.

Muziekweb.nl
Sinds 1995 staat de catalogus op onze website, www.muziekweb.nl. Deze site is meer dan alleen een database van onze collectie, het is een web van muziekkennis voor iedereen die zich wil oriënteren op het enorme terrein van ‘ingeblikte’ muziek en zijn of haar kennis wil vergroten en ontwikkelen.

Educatie
Het grondbeginsel van de Centrale Discotheek Rotterdam is muzikale ontwikkeling. In dat kader brengt de Centrale Discotheek een serie boekjes uit over muziekonderwerpen. Aan een deel van deze uitgaven is, met financiële steun van de gemeente Rotterdam en in samenwerking met de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, een lespakket toegevoegd. Een ander deel is overgezet op Muziekweb. Dit zijn de zogenoemde MuziekWebwijzers.