Back to top

Curiosa pop: Amerikanen die Duits zingen

Niet veel Amerikanen spreken een tweede taal. Daarom zal een Amerikaan niet snel in een andere taal dan het eigen Engels zingen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd en die zijn ook te vinden in de collectie van Muziekweb. Klik op ‘meer’ om vijf Amerikanen in het Duits te horen zingen.

Waarom zingt een Amerikaan in het Duits? We vonden vijf redenen.

1) Om te bewijzen dat ze de taal (een beetje) spreken
Net als veel andere Amerikaanse jongens van zijn leeftijd, zat Johnny Cash zijn diensttijd uit in Duitsland. In het Beierse stadje Landsberg kocht Cash zijn eerste gitaar en zette de toen 16-jarige Cash zijn eerste groep op, The Landsberg Barbarians. Jaren later, in 1959 en 1965, zou hij Duitstalige versies van een paar van zijn hits opnemen. Zo werd I Walk The Line omgedoopt Wer Kennt Den Weg en werd Five Feet And Rising vrij vertaald met Wo Ist Zu Hause Mama.

Johnny Cash - Wo ist zu Hause Mama

2)Voor het geld
In Nederland kennen we David Hasselhoff vooral als acteur in Knight Rider en Baywatch. In Duitsland en Oostenrijk was ‘The Hoff’ vooral geliefd als zanger. Het lag vast ook aan zijn Duitse achternaam, al was Hasselhoff toch echt een ‘red blooded American’ uit Baltimore. Wel eentje die het aandurfde om Du, de klassieker van Peter Maffay, te coveren.

David Hasselhoff - Du

3) Voor de lol
Duits is een grappige taal. Vooral als je het eigenlijk niet spreekt, maar er wel in weet te vloeken. Voor het b-kantje van hun single I'm Easy nam Faith No More een heuse polka vol ‘Schimpfwörte’ op.

Faith No More - Das Schutzenfest

4) Als eerbetoon
Hayseed Dixie is een bluegrassband die hardrockcovers speelt. Voor een Scorpions-cover deed de groep bijzonder veel moeite. Ze vertaalden het Engelstalige origineel naar het Duits, de moedertaal van ‘die Scorps’. Zo werd Wind of Change omgedoopt tot Wind der Veränderung.

Hayseed Dixie - Wind der Veränderung

5) Omdat het je eerste taal is
Ongeveer 50 miljoen Amerikanen hebben Duitse voorouders. De meeste Duitsers emigreerden 150 jaar terug, dus er zijn maar weinig Amerikanen die nog Duits spreken. Een uitzondering vormen de Pennsylvania Dutch. Deze groep vormt een hechte gemeenschap op het platteland van Pennsylvania. Onder meer de Amish spreken een soort Duits, dat sterk verwant is aan dialecten die nu nog in de Pfalz en Hessen worden gesproken. In onze collectie hebben we één cd met liedjes in het ‘Pennsylvania Deitsch’. Folkzanger George Britton nam in 1955 een album op met liedjes in Pennsylvania-Duits voor het gerenommeerde label Smithsonian Folkways.

George Britton - Des bucklich Mennli