Back to top

Van Eigen Bodem: Venus

Deze aflevering van onze serie Van eigen bodem is er een van internationale allure. Begin jaren 70 scoorde de Haagse beatband Shocking Blue een nummer-1 hit in de Verenigde Staten met Venus. Het lied is daarna door veel artiesten gecoverd. Hieronder zijn vijf opmerkelijke uitvoeringen te beluisteren.

De VS, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Australië, België... het is een indrukwekkend lijstje landen waar Venus tot de hoogste positie reikte. In Japan lukte het, met een tweede stek, net niet. Het inspireerde een Japanse groep, The Cosmo Alpha, wel tot het opnemen van deze loungeversie.

The Cosmo Alpha – Venus

Het opgeschoten tuig van Peter & The Test Tube Babies kiezen voor een radicaal andere benadering met deze opgevoerde punkversie.

Peter & The Test Tube Babies – Venus

De bekendste cover is wel die van de Britse meidengroep Bananarama die er in 1986 óók mee op 1 stonden in de VS. Een mooiere versie is die van hun landgenoot Tom Jones die het nummer met zijn big band en stalen stem omvormt tot een swinger van formaat.

Tom Jones – Venus

Jones' versie was vast wel besteed aan Shocking Blue-zangeres Mariska Veres. Op latere leeftijd zong Veres ook zigeunermuziek en jazz, zoals blijkt uit deze bewerking van haar grootste hit.

Mariska Veres & Shocking Jazz Quintet – Venus

Mariska Veres speelt ook de hoofdrol in deze uitvoering van Venus die half-cover/half-ode-aan-haar is. In sappig Haags dialect en met flamenco-ondersteuning wordt de Shocking Blue-vocaliste toegezongen door de drie heren van De Règâhs.

De Règâhs – Mariska Venus

Het lied was ook een hit in de Sovjetunie waar het lied onder de titel Shizgarah uitgroeide tot een undergroundhit onder jongeren. De titel is een Russisch-fonetische interpretatie van de kreet ‘She’s got it!’ waarmee Veres het refrein van Venus inzette.

(PdK)