Back to top

Curiosa: IJsmuziek

De meeste muziekinstrumenten zijn van hout of van metaal. Materialen die in de natuur te vinden zijn en een lange houdbaarheidsdatum hebben. De Noorse drummer Terje Isungset kiest voor heel ander materiaal: ijs. Isungset bouwde een heel orkest aan ijsinstrumenten en daarmee een album in een… iglo!

Terje Isungset groeide op in het zuiden van Noorwegen. Zijn geboorteplaats Hol (4.400 inwoners) heeft wel iets met ijs, want ook twee bekende Noorse schaatsers (Ådne Sondrål en Håvard Bøkko) groeiden hier op. In plaats van de ijzers onder te binden, besloot de eigenzinnige Isungset dus muziek te maken met ijs. De eerste keer was dat toen jazzdrummer Isungset buisklokken maakte van ijspegels. In 2000 gaf Isungset een concert in een bevroren waterval. Het geluid van het bevroren water betoverde hem en hij besloot de eerste ijsmuzikant te worden.

Isungset gebruikt verschillende soorten ijs. Hij zaagt het uit een bevroren meer. Ook maakte hij een keer een hoorn uit een gletsjer. Het ijs waar hij op speelde was zo’n 2500 jaar oud. Het is niet bewaard gebleven, want de hoorn smolt terwijl hij er op speelde. ‘Dat is het mooie. Je hebt het echt gevoel dat je speelt op materiaal dat echt leeft’ zei de muzikant erover in een interview.

Isungset maakte met zijn vrienden diverse percussie-instrumenten, hoorns en zelfs een soort harp van ijs. Die instrumenten zijn altijd te zien op het Ice Music Festival dat elk jaar in februari in het Isungsets woonplaats Geilo wordt gehouden en waarvan Isungset de creatief directeur is. Weten hoe de ijsmuziek van Terje Isungset klinkt? Hier een fragment van een album dat Isungset opnam in een Zweedse iglo.

Terje Isungset – Arctic

Het volgende fragment laat goed horen hoe de percussie-instrumenten van ijs klinken.

Terje Isungset – Ung

(PdK)