Back to top

Basiscollectie klassiek: Het inspirerende leven van een courtisane

Een van de grootste muzen uit de negentiende eeuw was een in extreme armoede geboren vrouw die al op jonge leeftijd gedwongen was zichzelf te prostitueren. Marie Duplessis werd als Alphonsine Rose Plessis geboren in een klein Normandisch dorpje in het jaar 1824. Haar vader was een bruut die haar moeder langdurig mishandelde. Zodanig dat de vrouw uiteindelijk in wanhoop haar gezin verliet om niet lang daarna te sterven.

Marie werd ondergebracht bij een arme tante die haar niet kon onderhouden. Met bedelen moest het achtjarige meisje aan eten komen. Ze verloor haar goede reputatie, nadat zij op elfjarige leeftijd een jonge bediende verleid zou hebben. Het bracht haar vader op een idee. Spoedig ging het meisje regelmatig op bezoek bij een rijke, oude man in de buurt. Een paar jaar later gingen Marie en haar vader samen op weg naar Parijs, waar hij haar bij familie achterliet.

Moulin Rouge: Tango Roxanne (zie album)

Meerdere mensen hebben vervolgens gepoogd van Marie een fatsoenlijk meisje te maken. Ze werkte als wasvrouw en als naaistertje. Maar Marie wilde meer dan een leven keihard werken voor een hongerloon. De eerste rijke minnaar die haar onderhield was een restauranthouder, de tweede een hertog, Antoine Agenor, Duc de Guiche. Hij zorgde ervoor dat zij onderwezen werd in lezen, schrijven, muziek, de kunsten en in de regels van de etiquette. Marie Duplessis werd een van de beroemdste courtisanes van haar tijd, geliefd om haar schoonheid, charme en intelligente conversatie.

La Traviata: Drinkkoor (zie album)

Marie kon hard en zakelijk zijn, een beroepscourtisane die zichzelf duur verkocht. Enorme sommen geld wist ze uit te geven aan kleding en de inrichting van haar appartement, maar ze was ook gul naar minder bedeelden. Hoewel ze zo nu en dan werkelijk verliefd schijnt te zijn geweest, was ze zich bewust van haar bijzondere status. Ze hield van een beetje fantasie maar uiteindelijk maakt ze zichzelf weinig illusies.

Lang Lang speelt Liebestraum nr.3 van Franz Liszt (zie album)

Een van haar laatste minnaars was Franz Liszt, op wie zij behoorlijk verzot schijnt te zijn geweest. Maar zij was toen al ernstig ziek. Marie Duplessis overleed in 1847, amper drieëntwintig jaar oud, aan tuberculose. Haar vroegtijdige dood droeg bij aan haar legende. Geïnspireerd door haar leven, schreef Alexandre Dumas Fils, een ex-minaar, de roman La Dame Aux Camélias. In het boek geeft een succesvolle courtisane alles op voor een jongeman die oprecht verliefd op haar lijkt te zijn. De relatie mislukt echter omdat zij niet kan ontkomen aan de schande van haar verleden. Ze moet haar strijd met tuberculose alleen aangaan. Het boek werd een groot succes en niet veel later omgewerkt tot een toneelstuk. Het was dit toneelstuk dat Giuseppe Verdi bewoog tot het componeren van zijn opera La Traviata.

La Traviata: Prelude akte 1 (zie album)

Vandaag de dag is La Traviata een van de meest opgevoerde opera’s ter wereld dankzij de geïnspireerde muziek en het verhaal dat de tand des tijds prima heeft doorstaan. Dumas’ roman en Verdi’s opera inspireerden ook anderen. Er bestaan meerdere verfilmingen, waarvan Camille met de legendarische actrice Greta Garbo de beroemdste is. Choreograaf John Neumeier maakte het ballet Kameliendame op muziek van Chopin. Frederick Ashton maakte Marguerite And Armand. De film Moulin Rouge is losjes gebaseerd op het verhaal. De geschiedenis van Marie Duplessis roert nog steeds. Ruim anderhalve eeuw na haar dood worden nog steeds verse bloemen bij haar graf gelegd.

Maria Joao Pires speelt het Tweede Pianoconcert van Chopin (zie album)