Back to top

Curiosa pop: Liedjes over pesten

Pesten. Het kan iemands leven ruïneren. Veel artiesten haalden inspiratie uit dit thema – al dan niet door persoonlijke ervaringen. Wanneer dit geschreven wordt blijkt dat het aantal kinderen dat in Nederland gepest wordt, van 11 (in 2014) naar 5 procent (in 2018) is gedaald. Toch komen in het binnen- en buitenland nog altijd incidenten voor met geweld en zelfdoding, ten gevolge van pesten. Tijdens de week tegen het pesten kiezen wij vijf liedjes uit onze collectie die anti-pesten zijn, over pestkoppen gaan, of de consequenties van treiterijen beschrijven.

Toen Eddie Vedder in 1991 in de krant las dat een 15-jarige jongen zichzelf voor de klas door zijn hoofd schoot, besloot hij dit nummer te schrijven. Hoewel nooit helemaal duidelijk werd wat de achterliggende gedachte van Jeremy Wade Delle was, bleek hij een buitenbeentje te zijn. Met het nummer wilde de band destijds onbespreekbare onderwerpen als pesten, zelfmoord en vuurwapengeweld belichten. Ook de videoclip – geregisseerd door Mark Pellington – had een grote impact.

Pearl Jam – Jeremy

Je verwacht misschien niet direct dat een nummer met zo’n vrolijke beat over een beladen thema als pesten gaat. Frontman Mark Foster werd gepest als kind. Hij wilde met dit nummer de aandacht vestigen op zelfmoord onder de jeugd, resulterend uit isolatie en gebrek aan liefde. Maar ook – net als Pearl Jam – het Amerikaanse vuurwapenbeleid aan de kaak stellen. De tekst verwijst hier naar: ‘Better run, better run, faster than my bullet.’ De nicht van bassist Cubbie Fink maakte namelijk de Columbine High School schietpartij mee.

Foster The People – Pumped up kicks

Het metaal waar Brian Hugh Warner hier over zingt, gaat over zijn broodtrommel. In het nummer, dat werd geproduceerd door Trent Reznor, beschrijft hoe Manson zijn belagers te lijf gaat op de middelbare school. De broodtrommel was van Kiss. Tijdens optredens zette Warner broodtrommels in de fik en danste eromheen om zo af te rekenen met zijn demonen/pestkoppen. In de loop van tijd kreeg echter kritiek dat hij een effect op de daders van de Columbine High School schietpartij zou hebben gehad. Dit ontkrachtte hij door te zeggen dat hij geen geweld promoot en juist wil laten zien dat het niet erg is om buiten de sociale norm te vallen.

Marilyn Manson – Lunchbox

Elephant staat op het tweede album Lonerism (2012) van de Australische band Tame Impala. Het belangrijkste thema op dit album is isolatie. Het nummer Elephant gaat juist over de pester. Kevin Parker draait het thema hier om en beschrijft hoe de pestkop droomt over geliefd te worden door zich groots op te stellen. ‘Shaking his big grey trunk for the hell of it’. Maar het werkt juist averechts, mensen herinneren de pestkop niet en zouden hem liever zien verdwijnen.

Tame Impala – Elephant

Chan Marshall schreef dit laatste nummer uit de lijst voor de dochter van haar ex-vriend, Lucia. Zij werd online gepest. Cyberpesten is een fenomeen dat met de komst van het internet opkwam. Het nummer is tevens een hommage aan David Bowie’s Heroes. Lucia’s favoriete artiest was David Bowie, maar een samenwerking zat er niet in. Iggy Pop bleek het geschikte alternatief en zo ontstond deze bijna elf minuten durende hymne waarmee Marshall een hart onder de riem steekt.

Cat Power – Nothin but time

(JvQ)