Back to top

Curiosa pop: Gevaarlijke liedjes

We schrijven deze editie van Curiosa pop in de week van de veiligheid. Elk jaar keert deze week terug om de aandacht te vestigen op veiligheid, meer specifiek om criminaliteit tegen te gaan. Sommige artiesten kunnen hier nog wat van leren, zij zoeken veel liever het gevaar op. Muziekweb zocht naar artiesten die zich in benarde situaties bevinden, graag risico’s nemen of halsbrekende situaties omschrijven.

De muziek van de Duitse metalband Rammstein staat altijd wel garant voor een portie onheil. In Benzin zingen ze over hun liefde voor dynamiet en ontvlambare stoffen. In de clip van het nummer zien we de bandleden als brandweermannen. Normaal zorgen brandweerlieden voor zo veilig mogelijke situaties, maar Rammstein niet. Als ze na een lange tijd weer een oproep krijgen, denderen ze met hun gigantische brandweerwagen overal doorheen en laten een spoor van vernieling achter. Ook live brengen de Duitsers dit nummer met gevaar voor eigen leven, omringt door een zee van vuur.

Rammstein – Benzin

De vonken spatten er vanaf bij de extravagante groep Electric Six. De groep verwerkt garage, punk, disco en metal tot een knetterend geheel. Dit nummer staat op hun gevaarlijke album Fire, met andere hachelijke nummers als Nuclear War en I’m The Bomb. In dialoog met Jack White vraagt zanger Dick Valentine of we willen weten wat zijn vuur oplaait.

Electric Six – Danger high voltage

Ze mag er dan lief uitzien, er valt niet te sollen met Ariana Grande. Dit nummer staat op het gelijknamige album dat de zangeres op 22-jarige leeftijd uitbracht. Grande gebruikt het thema gevaar hier als metafoor voor onafhankelijkheid. Ze heeft geen toestemming nodig om haar eigen grenzen op te zoeken.

Ariana Grande – Dangerous woman

De eerste versie van Smooth Criminal heette ‘Al Capone’, naar de beruchte Amerikaanse gangster. De tien minuten durende clip van het lied werd in jaren 30 gangsterstijl opgenomen. In het nummer zingt Jackson over Annie. Hij vraagt zich af of het wel goed met haar gaat. Gezien de bloedvlekken op haar tapijt klaarblijkelijk niet. Annie is namelijk aangevallen in haar eigen appartement. Het zinnetje ‘Annie are you OK?’ wordt tevens gebruikt bij reanimatiecursussen in Engelstalige landen. De reanimatiepop luistert namelijk naar de naam Resusci Anne.

Michael Jackson – Smooth criminal

In de 20ste eeuw zag de term ‘danger music’ het levenslicht. Het concept van deze avantgardistische muziek is dat het de artiest of luisteraar kan schaden. De Japanse componist Takehisa Kosugi maakt anti-muziek die met dissonante klanken ingaat tegen de conventies van ‘normale’ muziek. Sonic Youth koos dit nummer voor hun verzamelaar Goodbye 20th Century, en herinterpreteerde de danger music van de Japanse componist met hun eigen herkenbare tumultueuze sound.

Takehisa Kosugi – Plus minus

(JvQ)