Back to top

Curiosa pop: Spirituele dancemuziek

De Amerikaanse house dj Frankie Knuckles zei ooit dat losgaan op techno en house in een club iets is voor mensen die van hun geloof gevallen zijn. Spiritualiteit en muziek kunnen beide geestverruimend werken. Daarbij kunnen we natuurlijk kijken naar klassieke werken, new age muziek, gospel of reli-pop. Dat doen we bij deze editie van Curiosa pop niet! Ditmaal richt Muziekweb zich op elektronische muziek in de collectie die een spirituele ondertoon bevat.

Joe Smooth kreeg het idee voor zijn nummer Promised Land toen hij aan het toeren was in Europa. Hij wilde een nummer schrijven in dezelfde geest als een klassieke Motown-hit. Hij merkte dat dansmuziek een verenigend effect kan hebben en nam daarom het Bijbelse verhaal over het beloofde land als uitgangspunt en maakte deze instant house klassieker die oproept tot eenheid, vrede en vrijheid.

Promised Land – Joe Smooth

Het Britse duo Orbital gebruikte voor hun nummer Belfast 12e-eeuwse liturgische zang van de Duitse benedictijnse abdis Hildegard von Bingen. Hun sample omvat de uitvoering van Gothic Voices op het album A Feather On The Breath Of God (1982). Niet alleen het gebruik van deze sample wekt een spirituele sfeer op. De twee broers droegen dit nummer namelijk op aan de jongeren van Belfast die in een stad leefden die lang gekenmerkt werd door de onenigheid tussen de protestante en katholieke bevolkingsgroepen. In 1990 werden zij uitgenodigd om in Belfast te spelen en zagen dit als een kans om met hun dansmuziek bestaande tegenstellingen te doorbreken.

Belfast – Orbital

De sample in Leftfields Song Of Life brengt de luisteraar ook in hogere sferen. Het bevat de bezwerende stem van de Bulgaarse zangeres Yanka Rupkina, die op het album A Cathedral Concert (1988) van Le Mystère des Voix Bulgares te horen is.

Song Of Life - Leftfield

Voor Elements Of Light (2013) werkte de Duitse dj Henrik Weber samen met The Bell Laboratory, een Noors collectief dat de minimale techno van de dj mixt met de geluiden van hun 64-delige carillon. Weber was gefascineerd door het resonerende geluid van de klokken. Op het album ontstaat muziek die van ambient naar neoklassiek schuift en soms een kerkelijke sfeer heeft. Het thema licht past hier naadloos bij. Het hoogtepunt van het album komt met het 17 minuten durende Spectral Split, dat langzaam opbouwt en uiteindelijk net als een lichtstraal uiteenspat.

Spectral Split – Pantha du Prince & The Bell Laboratory

Toen in 2013 Kieran Hebdens grootmoeder overleed, ging hij door de collectie Hindoestaanse muziek die hij jaren eerder van zijn grootvader had gekregen. Hij raakte gefascineerd door de stem van één van Indiaas bekendste zangeressen Lata Mangeshkar, die in meer dan 1000 Hindifilms te horen was. Hij nam een loop van haar stem en plakte deze in episch nummer van maar liefst 20 minuten. Dit nummer – Morning Side – zou de ene helft vormen van zijn album Morning/Evening uit 2015. Hierop neemt de muziek van Four Tet haast kosmische proporties aan. In Morning herken je het ontwaken van de wereld, terwijl Evening Side met zijn stevige beats een aanloop naar de nacht vormt.

Morning - Four Tet

(JvQ)