Back to top

Curiosa pop: Liedjes over leeuwen

Van 23 juli tot 22 augustus is het ‘Leo season’ en kan iedereen met het sterrenbeeld Leeuw zijn of haar hart ophalen. Daarom brullen we bij Muziekweb een nieuwe Curiosa pop bij elkaar! Ditmaal zetten we onze klauwen in liedjes over een van de grootste katachtigen die op deze aarde rondhuppelt.

In een groep leeuwen doen de vrouwtjes al het werk. Ze jagen, letten op de kids en blijven zelfs hun hele leven bij elkaar. Girl power. De Canadese artiest Venetian Snares droeg een nummer op aan de Koningin van het dierenrijk. Dat lied staat op zijn album Songs About My Cats, maar laten we hopen dat hij geen leeuw als huisdier heeft...

Venetian Snares - Lioness

Na het veroveren van een prooi wordt de buit verdeelt onder de groep leeuwen. Het is dan nog maar de vraag hoeveel je als leeuw mag eten. Het begrip 'lion’s share' of het leeuwendeel komt eigenlijk uit een Griekse fabel waarin een geit, schaap en koe met een leeuw op jacht gaan. Nadat ze een hert hebben gedood, claimt de leeuw het hele hert omdat hij de sterkste is. Als je het leeuwendeel krijgt, heb je het grootste stuk te pakken.

Wild Beasts - Lion’s Share

Binnen de katachtigen (Felidae) behoort de leeuw tot het geslacht Panthera (panter- of brulkatten). Ook de tijger, jaguar en luipaard behoren hiertoe. Het Afro Latin Vintage Orchestra maakte een funky nummer over deze groep katten.

Afro Latin Vintage Orchestra - Code Panthera

Een leeuw kan ook heel hard brullen. Het Zweede duo First Aid Kit vernoemde hun twee album naar de koninklijke brul. In het titelnummer hoor je geen leeuwen terug, maar wel een dwarsfluit.

First Aid Kit - The Lion’s Roar

De leeuw heeft een ongelofelijke bijtkracht, die maar liefst 780 kilo per vierkante centimeter bedraagt. Het is daarom een makkie voor een leeuw om door botten heen te bijten. Eenmaal gegrepen door een leeuw is de kans dat je nog ontsnapt vrij nihil. 'Shut the lion’s mouth', zingt Maarten Devoldere van de Belgische groep Balthazar. Hopelijk doet hij voorzichtig aan.

Balthazar - Lion’s Mouth

De natuurlijke habitat van de leeuw strekt zich uit van grote delen in Afrika tot een klein gebied in India. Je komt ze echter ook vaak tegen in de dierentuin en daar zitten ze in een kooi. Het Franse collectief Tchewsky & Wood maakte een nummer over zo’n opgesloten leeuw, die liever vrij zou zijn.

Tchewsky & Wood - Lion In A Soviet Zoo

De leeuw komt ook voor in de Griekse mythologie. Zo moest Hercules de Nemeïsche leeuw verslaan. Er is ook een monster dat is samengesteld uit verschillende dieren: de chimera. Dit wezen heeft doorgaans de kop van een leeuw, een geitenhoofd dat uit zijn rug groeit en een staart met een slangenkop. Dit gedrocht spuwt ook nog eens vuur.

Tim Hecker – Chimeras

(JvQ)