Back to top

Playlist Klassiek voor kids

Bestaat er klassieke muziek die leuk is voor kinderen? Natuurlijk! Deze Playlist bestaat uit een aantal mooie werken.

  1. The young person's guide Edwin Rutten
  2. Menuet voor piano KV.2 in F gr.t. Wolfgang Amadeus Mozart
  3. Concert voor toetsinstrument en orkest KV.107, nr.1 in D gr.t. ; Allegro Wolfgang Amadeus Mozart
  4. Album für die Jugend, op.68 ; nr.1 Melodie Robert Schumann
  5. Album für die Jugend, op.68 ; nr.10 Fröhlicher Landmann Robert Schumann
  6. Stukken voor piano, op.19, nr.1-6, "Sechs kleine Klavierstücke" deel II Arnold Schönberg
  7. Ein Sommernachtstraum, op.61 ; Sel. (Arr.) Mars van de feeën Felix Mendelssohn-Bartholdy
  8. The sorcerer's apprentice Disney Studio Orchestra
  9. Fidelio, op.72 ; Sel. (Arr.) deel XIII Ludwig van Beethoven
read more
Kinderen kennis laten maken met klassieke muziek wordt een stuk makkelijker met deze Playlist. Muziekweb selecteerde stukken van bekende uitvoerenden en componisten. Er is voor ieder wat wils: pianowerken, een concert, een symfonisch gedicht, een ouverture en zelfs een stukje opera. Ouders mogen meeluisteren, maar dat hoeft niet! Kinderen zijn volwassen genoeg om deze muziek te waarderen.

Britten: The young person’s guide to the orchestra – Edwin Rutten
De serie Aangenaam Klassiek For Kids bestaat uit leuke en toegankelijke klassieke muziek. Edwin Rutten is steevast de enthousiaste verteller. Hier horen we hem in een werk van Benjamin Britten uit 1945.

Mozart: Menuet voor piano KV.2 – Tini Mathot
Wolfgang Amadeus Mozart schreef zijn eerste pianostukken toen hij slechts vijf jaar oud was. Hij was een echt wonderkind. Dit is een van die werken, gespeeld door Tini Mathot.

Mozart: Concert voor toetsinstrument en orkest KV.107 – Ton Koopman
De muziek van Mozart werd later ingewikkelder, maar niet minder toegankelijk. Dit stuk wordt gespeeld door het Amsterdam Baroque Orchestra met dirigent Ton Koopman op klavecimbel.

Schumann: Album für die Jugend, op.68 ; Melodie – Jean Martin
Veel pianisten zijn ooit begonnen met muziek van Robert Schumann. Zijn Album für die Jugend uit 1848 is nog altijd geliefd onder pianoleraren. Schumann schreef het lesmateriaal, bij gebrek aan beter, voor zijn eigen kinderen.

Schumann: Album für die Jugend, op.68 ; Fröhlicher Landmann – Jean Martin
Het stuk Fröhlicher Landmann van Robert Schumann kent iedereen nog als Sinterklaas-melodie. Pianist Jean Martin nam het in 1996 op voor zijn cd met bekende pianolesmuziek.

Schönberg: Stukken voor piano, op.19, nr. 2, "Sechs kleine Klavierstücke" – Mitsuko Uchida
Arnold Schönbergs experimentele pianomuziek is eerder gerespecteerd dan geliefd. Grappig genoeg vinden kinderen het vaak leuker dan volwassenen. Het zijn stukken die talentvolle kinderen ook echt zouden kunnen spelen.

Mendelssohn-Bartholdy: Ein Sommernachtstraum, op.61 ; Mars van de feeën – Boston Symphony Orchestra
Op zijn 17e schreef Felix Mendelssohn-Bartholdy zijn meesterlijke Ein Sommernachtstraum (1826). Het is een van de absolute topstukken uit de orkestmuziek.

Dukas: The sorcerer's apprentice – Disney Studio Orchestra
Dit symfonisch gedicht van Paul Dukas is een populair startpunt van iedere cursus klassieke muziek voor beginners. Het is ook bekend van Disney-tekenfilm Fantasia waarin Mickey Mouse de tovenaarsleerling speelt.

Beethoven: Fidelio, op. 72 – Frank Groothof
Als uitsmijter een klein stukje van Frank Groothofs versie van Fidelio, een opera van Beethoven. ‘Eindelijk weer eens een opera die goed afloopt,’ zegt Groothof, waarna het koor zingt: ‘Uit is het verhaal…een olifant blaast het verhaal met bolle wangen uit!’