Back to top

Playlist Havens & Zeelui

Schip ahoi! Muziekweb verkent in deze playlist liedjes over havens en zeelui.

  1. Admiral Benbow Stan Hugill
  2. 't Kleine café aan de haven Vader Abraham
  3. Harborview hospital Mark Lanegan
  4. Life at sea Wiley
  5. The sailor's revenge Bap Kennedy
  6. Lost in the harbour Tom Waits
  7. The sailor song Toy Box
  8. Harbor song Suzanne Vega
  9. Harbor lights Elvis Presley
  10. The anchor song Björk
  11. The white boats of piraeus Nikos Ignatiadis
  12. Harbour Moby
  13. Pearl harbor Ghostface Killah & Method Man & RZA & Sean Price & Wu-Tang Clan
  14. Sailor Sailor
read more
Op 6, 7 en 8 september 2019 vinden in Rotterdam de jaarlijkse Wereldhavendagen plaats. Iedereen kan tijdens dit evenement een kijkje achter de schermen van de haven nemen. De haven van Rotterdam is het grootste haven- én industrieterreinoppervlakte van Europa, maar niet meer van de wereld. Steden als Shanghai, Kanton en Singapore zijn Rotterdam qua grootte inmiddels voorbijgegaan. De oudste bekende haven is die in de Egyptische plaats Wadi al-Jarf, die zo’n 4500 jaar oud wordt geschat. Al decennia lang is de haven en het leven op zee ook een inspiratiebron voor artiesten. Van traditionele zeemansliederen tot populaire muziek, de haven kan als setting of symbolisch stijlelement in liedjes terugkeren. In het teken van de Wereldhavendagen duikt Muziekweb in de muziek over havens en zeelui. Zo onstuimig als de zee kan zijn, golft deze playlist alle kanten op!

Admiral BenbowStan Hugill
Traditionele zeemansliedjes – ook wel ‘shanties’ genoemd – beschrijven vaak een verhaal en werden gezongen op het dek tijdens werk. Folkmuzikant Stan Hugill was tevens een historicus op het gebied van zeemansliederen en bundelde zo’n 400 zeemansliederen in het boek Shanties From The Seven Seas (1961). In zijn muziek verwerkte hij ervaringen uit zijn eigen zeemanstijd.

‘t Kleine Café Aan De HavenVader Abraham
Vader Abraham weet de gemoedelijke sfeer van de haven te vangen in het nummer ‘t Kleine Café Aan De Haven. Terwijl het buiten zachtjes regent zitten de mensen bij elkaar in het café, iedereen is gelijk en tevree. Deze meezinger is het bekendste nummer van de levensliedzanger.

Harborview HospitalMark Lanegan
Mark Lanegan schreef een nummer dat hij inspireerde op het bekendste ziekenhuis uit zijn geboortestad Seattle: Harborview Medical Center. Met zijn doorrookte stem zingt hij hoe hij langs het ziekenhuis (met uitzicht op de haven) loopt en beschrijft de mistroostige situatie die hij ervaart.

Life At SeaWiley
Zeelui zijn soms maandenlang van huis, varend over de oceanen. De Britse rapper Wiley zou wel willen weten hoe het leven op zee er aan toe gaat, blijkt uit dit nummer van zijn album Evolve Or Be Extinct (2012). Aan het landleven is hij inmiddels wel gewend, hij is toe aan vrijheid en hij denkt die op zee te gaan vinden.

The Sailor’s RevengeBap Kennedy
Ook de Ierse singer-songwriter Bap Kennedy is het leven op het vasteland beu. In het nummer The Sailor’s Revenge van zijn gelijknamige album uit 2012 beschrijft Kennedy een denkbeeldige situatie, waarin hij op een boot vol provisie naar het einde van de wereld zeilt. Hij neemt afscheid van zijn geliefde en vertrekt met een gebroken hart. Het einde van het nummer doet doorschemeren dat Kennedy’s reis niet voor altijd is, wanneer de liefde toch alles overwint.

Lost In The HarbourTom Waits
Havens zijn vaak gigantisch. Je zou er makkelijk kunnen verdwalen. Laat Tom Waits daar nou een nummer over hebben gemaakt. Het lied staat op Waits’ album Alice (2002), een conceptalbum over Alice In Wonderland dat origineel geschreven werd voor een theaterproductie in de jaren 90. Waits zingt over verloren schapen in de haven terwijl een snerpende viool voor een melancholisch onderbuikgevoel zorgt. Uiteindelijk zal de haven ook de laatste rustplaats voor de hoofdfiguur uit dit weemoedige lied worden.

The Sailor SongToy-Box
Het Deense duo Toy-Box maakte een lied over scheepsbemanning, maar het ziet er naar uit dat deze matrozen alleen maar doen waar ze zin in hebben. Ze zitten achter de meiden aan, drinken zichzelf klem en zaaien paniek. Misschien had Toy-Box dit nummer beter The Pirate Song kunnen noemen.

Harbor SongSuzanne Vega
Havens zijn zowel een aankomst- als vertrekpunt. Ze kunnen daarom symbool staan voor afscheid of hereniging. Suzanne Vega verwerkt dit contrast in haar Harbor Song. Zij beschrijft de herinnering aan haar geliefde, die ze in de haven vaarwel zei. Het nummer staat op haar album Songs In Red & Gray (2001), dat zij na haar scheiding schreef. Op Harbor Song zet zij het verlangen naar haar geliefde tegenover zijn grillige hart en plaatst dit verhaal in een haven.

Harbor LightsElvis Presley
Ook Elvis koppelde de liefde aan een haven. In het nummer Harbor Lights zingt hij hoe hij zijn meisje mist. Zij zit op een schip, hij staat aan wal. De lichten van de haven doen hem naar haar verlangen. Als een soort spoor van broodkruimels, hoopt Presley dat de lichtjes hem naar zijn geliefde zullen terugleiden.

The Anchor SongBjörk
In het nummer Wanderlust van haar album Volta (2007) zong Björk over het verlaten van een haven, maar al op haar debuutalbum Debut (1993) stond een nummer dat havenassociaties opwekt. Zoals een schip in de haven gooit Björk haar anker uit en zingt dat de oceaan haar thuishaven is.

The White Boats Of PiraeusNikos Ignatiadis
Piraeus is een havenplaats in Athene. Het is de haven met het hoogste aantal passagiers per jaar, zo’n 19 miljoen! Veel van hen vertrekken naar één van de Griekse eilanden, of komen er juist weer terug vandaan. De Griekse componist Nikos Ignatiadis maakte een romantisch pianonummer over deze havenplaats.

HarbourMoby & Sinéad O’Connor
Ook in dit nummer staat de haven gelijk aan een vertrekplaats. Moby maakte dit nummer samen met de Ierse zangeres Sinead O’Connor. Zij zingt over hoe ze naar de haven wordt getrokken, om vervolgens door de golven opgeslokt te worden. Het geheel speelt zich af op Moby’s voorbij kabbelende ambient-techno.

Pearl HarborWu-Tang Clan
Pearl Harbor is de Amerikaanse marinebasis op het Hawaïaanse eiland Oahu. De haven werd op 7 december 1941 opgeschrikt door een aanval van Japan. De VS werd hierdoor bij de Tweede Wereldoorlog betrokken. De Wu-Tang Clan maakte een nummer dat de titel van deze haven kreeg, maar in de tekst van het nummer zelf wordt niet naar de haven of aanval verwezen.

SailorSailor
De Britse groep Sailor werd opgericht rondom een zwamverhaal dat zich voltrok in het Parijse café Le Matelot. Volledig gehuld in matrozenpakjes hield Sailor dit verhaal in hun beginjaren vol, maar de glamrockband kreeg niet écht voet aan wal. Aangezien deze muzikale groep zeemannen ook nog eens een nummer over matrozen maakte, mogen zij deze playlist afsluiten.

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Graphic design en foto: Judith de Rond