Retour au début de page

De Tijdmachine: Captain Beyond

Vier ervaren bandleden, een platencontract met dank aan Duane Allman en een ijzersterk debuutalbum. In 1971 zag het er zonnig uit voor Captain Beyond. Maar daarna gebeurde er… niets. Een reconstructie van wat er misging. Want als de geschiedenis net iets anders was gelopen dan was Captain Beyond misschien wel net zo bekend geweest als Deep Purple of Led Zeppelin.

Het ontstaan van Captain Beyond doet een beetje denken aan Led Zeppelin. Alleen speelt dit verhaal zich niet af in Londen maar in Los Angeles. Net als Led Zep hebben de vier bandleden van Captain Beyond al de nodige ervaring. De Britse zanger Rod Evans heeft drie albums opgenomen met Deep Purple, terwijl gitarist Larry ‘Rhino’ Reinhardt en bassist Lee Dorman succes hadden met Iron Butterfly (grote hit: In-a-gadda-da vida). Drummer Bobby Caldwell tenslotte, kwam uit de band van Johnny Winter.

Tijdens een van de shows wordt de groep gespot door Duane Allman, de weergaloze gitarist uit The Allman Brothers Band. Hij tipt de groep bij Capricorn Records, waar The Allman Brothers ook onder contract staan. Capricorn brengt het debuutalbum uit, maar promoot het album maar mondjesmaat. Een reden is dat het progressieve en funky hardrockgeluid van Captain Beyond weinig aansluit bij de ‘Southern rock’ van de andere groepen die Capricorn onder contract heeft staan. Bovendien zit Captain Beyond in Californië, ver van Macon (Georgia) waar het Capricorn-kantoor stond. Het album verkoopt slecht en toen Duane Allman in 1971 plots overleed bij een motorongeluk, verliest Captain Beyond haar pleitbezorger bij het label.

Captain Beyond - Raging river of fear

De groep wordt op straat gezet en Bobby Caldwell verlaat de band. Niet alleen verliest de groep hiermee een meesterlijke drummer, maar ook een van haar belangrijkste componisten. In de plaats van Caldwell komen drie (!) nieuwe bandleden: een drummer, een percussionist en een toetsenist. Het geluid van de groep verandert daardoor sterk op het tweede album Sufficiently Breathless. Een aardig album, dat wel in de schaduw staat van het debuutalbum. Als Rod Evans in 1973 uit de band stapt, valt de ooit veelbelovende groep uit elkaar.

Captain Beyond - Bright blue tango

Tot een reünie met de vier oerleden komt het niet meer. Gitarist Rhino en bassist Dorman overlijden beiden in 2012. Rod Evans leidt een teruggetrokken bestaan. Drummer Bobby Caldwell, ironisch genoeg de eerste die het zinkende schip verliet, toert vanaf 2013 met drie jonge honden de wereld over onder de naam Captain Beyond.

(PdK)