Retour au début de page

Curiosa: Claxonmuziek uit Ghana

De bekendste zingende truckchauffeur van Nederland is natuurlijk Henk Wijngaard. Wat minder mensen weten is dat Wijngaard ook in Ghana zingende collega’s heeft. Sterker nog, de truckers van de Por Por Group maken muziek met autoclaxons en fietsbellen en bezingen uiteraard het leven op de weg.

‘Por por’ is de naam van de muziekstijl die is voorbehouden aan bus- en truckchauffeurs in de Ghanese hoofdstad Accra. In Accra, een stad met 3 miljoen inwoners, klinkt dag en nacht het geluid van toeterende auto’s. Chauffeurs hebben verschillende ritmes om uitdrukking te geven aan hun gevoel: irritatie over langzaam rijdend verkeer klinkt anders dan een claxonstoot om gevaar mee aan te geven. In hun teksten bezingen de chauffeurs het leven op de weg. Eén van de thema’s is het afsmeken van bescherming door de ‘road gods’ die de bestuurder moeten behoeden voor grote ongelukken. Wanneer een chauffeur overlijdt dan is er bij de begrafenis ook meestal ‘por por’-muziek.

The La Drivers Union Por Por Group – Trotro tour of Ghana

Lees meer over ‘por por’ in het boekje bij deze cd, die werd uitgegeven door het onovertroffen label Smithsonian Folkways.

(PdK)