Retour au début de page

Curiosa klassiek: Klokken (2)

Klokken en bellen: zoals u al eerder kon lezen, horen die met een beetje goede wil ook bij de muziekgeschiedenis. Kerkklokken hebben eeuwenlang in onze wereld geklonken. Sterker nog, bij gebrek aan snelwegen, vliegtuigen en dergelijke, waren kerkklokken misschien wel bepalend voor de klank van de westerse wereld.

Er zijn veel uitgaven in onze collectie waar ook kerkklokken op te vinden zijn, en dit is een van de cd's die er geheel aan gewijd is. Op deze cd kunnen we goed horen hoe onrustig de Engelse kerkklokken klinken, dat is weer eens wat anders dan het plechtstatige dat we in Nederland doorgaans horen. Luister bijvoorbeeld naar de beroemde Westminster Abbey:

(De klokken van Westminster Abbey)

In Rusland is de cultuur met kerkklokken compleet anders. Er zijn diverse wijzen van klokkenluiden voor verschillende gelegenheden, van Epifanie tot Pasen en natuurlijk voor de uitvaart. In onze collectie zijn twee cd's geheel aan deze klokkenkunst gewijd: Das Russische Glockenspiel, deel 1 en deel 2. Grasduin er eens in en laat u verbazen door de aparte klanken - het klinkt haast alsof je in zuid-oost azië zit.

(Klokken voor in de Vastentijd)

Tot slot mag het ARSIS handbel-ensemble uit Estland hier niet ontbreken. Zij hebben de kunst van het samen musiceren met handbellen tot grote hoogte gebracht. Componist Peeter Vähi heeft zich door hen laten inspireren tot enkele composities, waarvan er één op deze cd te vinden is. Ook horen we daar enkele bewerkingen van klassieke hits. Je moet even ergens doorheen, maar uiteindelijk is dit toch wel heel vaardig gedaan.

(Geen bellen zonder Bach...)

(TC)