Retour au début de page

Chuck Berry: acht bewonderaars van een icoon

Chuck Berry overleed 18 maart 2017 op 90–jarige leeftijd. De gitarist geldt als een van de uitvinders van de rock-‘n-roll en hoewel hij na de jaren 50 amper nog nieuwe muziek uitbracht, was zijn invloed enorm. Bijna alle grootheden uit de popmuziek namen een liedje van hem op. Hieronder acht opvallende interpretaties van Chuck Berry-songs.

‘If you had to give rock-’n-roll another name you might as well call it Chuck Berry’, heeft John Lennon ooit eens gezegd. Berry was een enorme invloed op met name het vroege werk van The Beatles. Berry’s Roll Over Beethoven stond al vroeg op de setlijst bij de jonge Beatles.

The Beatles – Roll over Beethoven

The Beatles werden jaren later aangeklaagd, omdat hun single Come Together erg leek op een nummer van Berry. Eerder moesten The Beach Boys eraan geloven. Ze moesten de rechten van hun doorbraaksingle Surfin’ USA afstaan aan Berry, omdat het eigenlijk een kopie van zijn Sweet Little Sixteen was. Toch bleven The Beach Boys fan van de gitarist. Ze coverden later met hoorbaar plezier zijn Rock-‘n-roll Music.

The Beach Boys – Rock-‘n-roll music

Ook The Rolling Stones waren grote fans van Chuck Berry. Het verhaal gaat dat het eerste contact tussen Mick Jagger en Keith Richards ontstond toen Keith een lp van Chuck Berry onder zijn arm had. Niet zo gek dus dat de debuutsingle van The Stones (Come On) een compositie van Berry was. Keith Richards zou dat nooit vergeten en in 1986 organiseerde de Stones-gitarist een groot concert om Berry met zijn 60e verjaardag te feliciteren. De aanloop naar dat concert leverde een geweldige documentairefilm op.

The Rolling Stones – Come on

Berry schreef niet alleen geweldige songs, hij was ook een uitstekende performer. Hij viel vooral op met zijn duckwalk waarin hij, terwijl hij gitaar speelde, als een eend over het podium waggelde. De duckwalk werd later gekopieerd door AC/DC-gitarist Angus Young. Voor het album TNT nam AC/DC het Berry-nummer School Days op.

AC/DC – School days

De Nederlandse groep die het meest schatplichtig is aan Chuck Berry is ongetwijfeld Normaal. De groep uit de Achterhoek vertaalde meerdere nummers van Berry naar het eigen dialect. Toen Berry voor zijn show op het Lochem Popfestival nog een begeleidingsgroep zocht, leek het toen nog jonge Normaal de gedroomde kandidaat. Toch durfde de groep het niet aan, de wispelturige Berry had een kwalijke reputatie als bandbaas. Uiteindelijk nam de Engelse groep Matchbox de taak op zich. Het weerhield Normaal er niet van om Berry’s Promised Land te vertalen naar Kisjeskearl.

Normaal – Kisjeskearl

Dat de invloed van Berry zich tot ver buiten de rockmuziek uitstrekt blijkt wel uit de die onderstaande nummers: een cajunversie van Promised Land, en Johnny B. Goode in een metal- en reggae-uitvoering.

Johnnie Allan – Promised land

Judas Priest – Johnny B Goode

Peter Tosh - Johnny B Goode