Retour au début de page

Curiosa pop: Boze boeren

Het boerenbestaan staat bekend als een hard bestaan. De boer moet immers het hele jaar vroeg opstaan en doorwerken. Daarnaast is hij afhankelijk van de natuur, zon en regen en andere elementen die zich niet laten controleren. Trots als hij is voelt de boer zich hierin onbegrepen door stadse mensen. In de folk, pop en natuurlijk de country bestaan talloze liedjes met deze onderwerpen. Terwijl de Nederlandse boeren in protest Den Haag onveilig maken, duiken wij in de Muziekweb-catalogus een vijftal liedjes op over dat rauwe boerenbestaan.

Pete Seeger - The Farmer Is The Man

‘The farmer is the man who feeds them all’, is de boodschap van deze Amerikaanse folksong uit ongeveer 1890. Folkzanger Pete Seeger blijft trouw aan het originele arrangement terwijl hij ons eraan herinnert dat wij allemaal afhankelijk zijn van boeren.

Bob Wills and his Texas Playboys – Dusty Skies

In de jaren 30 vond er met de Dust Bowls in de Amerikaanse staat Oklahoma een catastrofe plaats. De agrarische boeren zouden het land uitgeput hebben en door een grote droogte ontstonden er verblindende zandstormen. Onder de vele Amerikaanse liedjes die er zijn over deze periode, ziet in het ontroerende Dusty Skies een boer zijn bestaan instorten.

Willie Nelson – Heartland

Begin jaren 80 was de Amerikaanse agrarische sector noodlijdend. Onder de bekende artiesten Willie Nelson, Neil Young en John Mellencamp ontstond het initiatief Farm Aid. Tijdens dit jaarlijkse non-profit festival wordt het boerenbestaan in het zonnetje gezet, in songs zoals Nelsons Heartland. Met de opbrengst worden kleine boerenbedrijven geholpen.

Cosmic Psychos - Custom Credit

De muziek van het Australische trio Cosmic Psychos werd in NRC al eens beschreven als ‘boerenkinkelpunkrock’. Alleen als het boerenleven het toestaat gaat deze band op tournee of maken zij een nieuwe plaat. Albums die over een rauw en driest bestaan op de boerderij vertellen.

Normaal - De Boer is Troef

Het Achterhoekse Normaal is de mooiste spreekbuis die de Nederlandse boer zich kan wensen. De groep rond zanger Bennie Jolink weet veel rock’-n-roll te verbinden aan het boerenleven, met veel bier zuipen (Høken) en motorcrossen. Een hard, maar ook vrolijk en trots bestaan op het platteland.

MR