Retour au début de page

Fonos playlist

Muziekweb beschikt over een hoop unieke Nederlandse muziek. Deze Playlist bevat tien prachtige en bijzondere liedjes van eigen bodem. Speciaal geselecteerd uit ons rijke archief.

  1. More than you know Rita Reys
  2. Meppel Edwin Rutten
  3. Back door man The Oscar Benton Blues Band
  4. Kruideniertje Tineke Schouten
  5. Amsterdam Dutch Rhythm Steel & Showband
  6. Waitin' Bruno Basta!
  7. Maak eens een gebaar Kees van Kooten & Wim de Bie & Freek de Jonge & Doe Maar
  8. Klaartjes moeder Willem Wilmink & Harry Bannink & Cilly Dartell
  9. Iets Mal Evans Memorial Band
  10. Hagedissenkoningin De Sprooksprekers
en savoir plus
De collectie van Muziekweb bevat veel liedjes, albums en live-opnamen die moeilijk te verkrijgen zijn. Een van de mooiste verzamelingen is onze Fonos-collectie. Deze bestaat uit Nederlandse albums die je vrijwel nergens kunt horen. De Fonos-collectie kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.We geven tien verrassende voorbeelden die de rijkdom van deze verzameling illustreren.

More than you know – Rita Reys
Rita Reys was ‘Europe's first lady of jazz’. Op de gedigitaliseerde lp Today (1969) is te horen hoe goed de Nederlandse zangeres was. Ze werd ervoor beloond met een Edison.

Meppel – Edwin Rutten
Lang voordat Edwin Rutten bekend werd als acteur en presentator maakte hij naam als zanger. In 1967 bracht hij de bijzondere jazzplaat Rutten Troef uit.

Back door man – Oscar Benton Blues Band
In de jaren 60 was Nederland in de ban van blues. The Oscar Benton Blues Band debuteerde in 1969 overtuigend met het album Feel So Good.

Kruideniertje – Tineke Schouten
In 1974 maakte Tineke Schouten een lp met mooie luisterliedjes. Zoals het beschouwelijke Kruideniertje, dat mijlenver afstaat van de grappige sketches die Schouten tegenwoordig maakt.

Amsterdam – Dutch Rhythm Steel & Showband
De Dutch Rhythm Steel & Showband trad in de jaren 70 vaak op in Berlijn en andere Europese steden, maar de Zaanse band hield toch nog het meest van Amsterdam.

Waiting – Bruno Basta
Bill van Dijk is bekend van succesvolle musicals als Cyrano. Ook is hij een gevierd stemacteur. Maar wist je dat hij begin jaren 80 heerlijke rock maakte met zijn band Bruno Basta?

Maak eens een gebaar – Aksie De Bevrijdende Lach
Hoor Freek de Jonge, Kees van Kooten en Wim de Bie rappen met Doe Maar als begeleidingsband. Een bijzonder samenwerking uit 1983, voor een actie van Amnesty International.

Klaartjes moeder – Cilly Dartel & Harry Bannink
Het album over de stripfiguren Jan, Jans en de kinderen (1992) is een prachtig werk van Harry Bannink en Willem Wilmink. In dit nummer horen we Cilly Dartell zingen samen met componist Bannink.

Iets – Mal Evans Memorial Band
Hoe zouden The Beatles hebben geklonken als ze uit Tilburg waren gekomen? Nou, als de Mal Evans Memorial Band! De groep bracht in 2007 een plaat met Nederlandstalige Beatles-covers uit.

Hagedissenkoningin – De Sprooksprekers
Het enige album van De Sprooksprekers werd lovend ontvangen in 1997. DJ The Prophet, DJ Dano, rapper Def P en dichters Olaf Zwetsloot en Serge van Duijnhoven gingen hierna elk hun eigen weg.