Retour au début de page

Playlist Wielrennen

Nederlanders zijn dol op wielrennen. Genoeg reden voor Muziekweb om een playlist te maken met de leukste fietsliedjes.

 1. Trumpet cross Rein van den Broek
 2. Op fietse Skik
 3. Leontien Jan Blom
 4. Wielrenner Ton Engels
 5. We maken een ritje Henny Vrienten & Sesamstraat
 6. Bicycle race Queen
 7. Ballad of Emma O'Reilly Lea Kliphuis
 8. De rode vod Alex Roeka
 9. Mont Ventoux Crackerhash
 10. Trappe, trappe De Raggende Manne
 11. Het leven is een kermiskoers Joost Prinsen & Frank Lammers
 12. Tarantuella Rein van den Broek
en savoir plus
Nederland is een land van wielrenners. Elk weekend zijn op onze uitstekende fietspaden veel hobbyisten te vinden. En over fietsende topsporters hebben we met Marianne Vos en Tom Dumoulin ook niet te klagen. Geen wonder dat Nederlandse artiesten zich hebben laten inspireren door de fiets.

Trumpet cross – Rein van den Broek
Trompettist Rein van den Broek schreef dit nummer samen met Paul Natte begin jaren 80 voor het Ministerie van Defensie. Vrij toevallig kwam het terecht bij Radio Tour de France dat het sinds 1983 gebruikt in elke uitzending over de wielerkoers.

Op fietse – Skik
Dit overbekende liedje gaat natuurlijk niet over wielrennen. Maar laten we niet vergeten dat onze mooie fietspaden niet alleen voor de snelheidsduivels zijn. Ook recreanten genieten van een mooi tochtje.

Leontien – Jan Blom
Jan Blom schrijft naar eigen zeggen alleen maar liedjes over ‘vrouwen, fietsen en andere ongemakken’. Die drie onderwerpen komen samen in het lied Leontien waarop Blom zingt hoe hij op de fiets wordt ingehaald door Leontien van Moorsel.

Wielrenner – Ton Engels
Singer/songwriter én wielerfanaat Ton Engels kwam zijn eigen achternaam tegen in een uitslag van de Tour de France uit 1948. Hij schreef er dit liedje over dat begint met de mooie zin ‘In ’n veurig laeve waar ich wielrenner’.

We maken een ritje – Frank Groothof, Bert Plagman, Henny Vrienten
We maken weer een uitstapje naar een rondje fietsen voor het plezier, door de duinen dit keer. Dit opzwepende nummer komt uit het kinderprogramma Sesamstraat en wordt gezongen door Frank (Groothof) en Tommie (Bert Plagman). De muziek is van Henny Vrienten, die in de koortjes meezingt.

Bicycle race – Queen
Dit onvermijdelijke fietsnummer werd nergens zo’n grote hit als in Nederland. Zanger/pianist Freddie Mercury schreef het nadat hij in 1978 de Tour de France had zien langskomen nabij de studio waar Queen aan het opnemen was.

Ballad of Emma O’Reilly – Lea Kliphuis
Verzorgster Emma O’Reilly was een van de eersten die uit de school klapte over het dopinggebruik van Lance Armstrong. De wielrenner schold haar publiekelijk uit, maar gaf jaren later toe dat ze gelijk had. Zangeres Lea Kliphuis zong een prachtige ballade vanuit de optiek van O’Reilly.

De rode vod – Alex Roerka
Wielrennen is een sport met vele verliezers, zelfs de winnaars moeten vreselijk afzien. Luister maar naar Alex Roeka’s De Rode Vod waarin hij vertelt over de laatste kilometer van een renner die op de hielen wordt gezeten door het peloton.

Mont Ventoux – Crackerhash
De Mont Ventoux heeft een legendarische status binnen de Tour de France. De berg schijnt een van de moeilijkste bergen te zijn om te beklimmen. Veel hoogtepunten uit de wielergeschiedenis vonden er plaats. Er waren ook schrijnende dieptepunten, zoals de dood van een uitgeputte Tom Simpson in 1967.

Trappe trappe – De Raggende Manne
Wielrennen is geen moeilijke sport. Gewoon blijven trappen, dan kom je er vanzelf. De Raggende Manne hebben het kort en krachtig verwoord met hun onstuimige wielersingle Trappe Trappe.

Het leven is een kermiskoers – Joost Prinsen, Frank Lammers
Rondes in kleinere plaatsen worden soms minachtend ‘kermiskoersen’ genoemd. Joost Prinsen en Frank Lammers schreven een prachtige smartlap over zo’n wielerwedstrijd. Uiteraard met een hartverscheurende tekst over bier, fietsen en verbrijzelde knieën.

Tarantuella – Rein van den Broek
Elke finish in de Tour de France wordt op Radio 1 opgeluisterd met Tarantuella, dat net als de herkenningstune van Radio Tour de France werd geschreven door Rein van den Broek en Paul Natte.