Retour au début de page

Playlist Robots

Geniet van de bits en bytes van deze Robots Playlist! Speciaal voor mens én machine!

  1. It's more fun to compute Kraftwerk
  2. Metal Gary Numan
  3. Digital love Daft Punk
  4. Automatic lover Dee D. Jackson
  5. Electric lady Janelle Monáe & Solange
  6. Robots Flight of the Conchords
  7. How does it make you feel Air [FR]
  8. Robots Dan Mangan
  9. Bicycle built for two Max V. Mathews
en savoir plus
Buzz-buzz-buzz! De actie Nederland Leest staat in 2017 in het teken van Robotica. Diverse muzikanten lieten zich inspireren door sciencefictionfilms en -boeken. De beste liedjes hebben wij verzameld in deze playlist. Ze bewijzen dat robots best kunnen swingen en zingen. En net als mensen hunkeren ze naar liefde!

It’s more fun to computeKraftwerk
De scheidslijn tussen mens en machine lijkt bij Kraftwerk flinterdun. Het Duitse kwartet, opgericht in 1969, had veel invloed op de ontwikkeling van electropop en house. Kortom, het ideale begin voor deze playlist.

MetalGary Numan
Robots spelen een grote rol in het vroege werk van Gary Numan. De Engelse zanger, wiens fans ook wel Numanoids worden genoemd, liet zich inspireren door sciencefictionschrijvers als Philip K. Dick. Metal gaat over een androïde met menselijke emoties en ambities.

Digital loveDaft Punk
Hoe de Fransen van Daft Punk er precies uitzien weet niemand, maar hun robothelmen zijn wereldberoemd. Digital Love is een iconisch Daft Punk-nummer, dankzij de magische “gitaar”-solo. Deels menselijk, deels geprogrammeerd.

Automatic loverDee D. Jackson
De Engelse discozangeres Dee D. Jackson scoorde in 1974 een gigantische hit met Automatic Lover. In het lied zingt ze gepassioneerd over een relatie met een robot. Ze haalde er onder andere in Argentinië, Turkije en Japan de top van de hitlijsten mee.

Electric ladyJanelle Monáe & Solange
Janelle Monáe kruipt op haar albums The Archandroid en The Electric Lady in de metalen huid van Cindi Mayweather. Het alter ego van de Amerikaanse zangeres waarschuwt ons voor een dystopische toekomst. Monáe baseerde haar verhaal deels op de film Metropolis van Fritz Lang.

RobotsFlight of the Conchords
Ook Flight of the Conchords komt met een sinistere toekomstvoorspelling. De grappenmakkers blijken het echter over het jaar 2000 te hebben. Pure onzin dus! Hierna vuurt het duo allerlei (muzikale) clichés over robots op ons af. Once again without emotion…

How does it make you feelAir
Het Franse electroduo Air staat bekend om het gebruikmaken van gastzangers. Op dit nummer gaan vloeiende zangkoren en een mechanische stem een duet aan. De vocalen zijn echter allemaal van Roger Joseph Manning Jr. De techniek staat voor niets!

RobotsDan Mangan
Stel je eens voor dat je mobiele telefoon stukgaat. Wat dan? Singer/songwriter Dan Mangan schreef hierover het nummer Robots. Zonder telefoon voelde hij zich eerst geïsoleerd, maar daarna voelde hij zich gelukkig en onafhankelijk van techniek.

Bicycle built for twoMax V. Mathews
Pionier Max V. Mathews lukte het in 1961 al om een stuk voor digitale stem te arrangeren. Auteur Arthur C. Clarke hoorde deze kunstmatige zang en verwerkte het in de film 2001: A Space Odyssey.

Samenstelling: Jop Euwijk en Ingmar Vroomen