Retour au début de page

Playlist Surinaamse liedjes

Reis mee met Muziekweb en ontdek de rijkdom van Surinaamse muziek.

  1. Een pot met bonen [part one] Lieve Hugo
  2. Wintie groove [part 1] Oscar Harris & The Twinkle Stars
  3. Wasmasjien Trafassi
  4. January February Dutch Rhythm Steel & Showband
  5. Dame uit Suriname Cherry Wijdenbosch
  6. Adjossi Max Nijman
  7. Djienke Sahare Ramola Guptar
  8. Odie odie Vrolijke Surinaamse Jeugd
  9. Surimaribo Ronald Snijders
  10. So yu ben taigi mi Kenny B [SR]
  11. Lelakone wong jawa suriname Mento
  12. Wittie visie Iwan Esseboom & Funmasters
  13. De s van Suriname Henny Vrienten & Sesamstraat
en savoir plus
Pot met bonen [part 1]Lieve Hugo
Lieve Hugo staat bekend als The King of Kaseko. Kaseko is Surinaamse dansmuziek die veel invloeden uit Latijns-Amerika bevat, maar dankzij artiesten als Lieve Hugo ook een Nederlands sausje kreeg. Een Pot Met Bonen is een oud Nederlands volksliedje uit de 19e eeuw.

Wintie groove [part 1]Oscar Harris & The Twinkle Stars
Op deze funky dansplaat vol opzwepende ritmes en spetterende blazers bewijzen Oscar Harris & The Twinkle Stars niet alleen eer aan James Brown, maar verwijzen ze ook naar de Afro-Surinaamse religie winti. Tot slaafgemaakte West-Afrikanen brachten hun religie naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika, waar deze vervolgens een eigen invulling kreeg.

WasmasjienTrafassi
In de jaren 80 en 90 was Trafassi de succesvolste Surinaamse band in Nederland. Het onverwoestbare Wasmasjien bereikte in de zomer van 1985 de vierde plaats in de Top 40. De band rondom zanger Edgar ‘Bugru’ Burgos treedt nog steeds op en is altijd goed voor een feest.

January, February - Dutch Rhythm Steel & Show Band
De Dutch Rhythm Steel & Show Band is een Surinaamse steelband, die ook bekend staat onder de naam Trinidad Oil Company. De kenmerkende steeldrum heeft een prominente plek in het geluid van de Zaandamse groep, die in 1977 een Europese hit scoorde met January, February.

Dame uit SurinameCherry Wijdenbosch
Rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 vertrokken veel Surinamers naar Nederland. Cherry (Wijdenbosch) zingt in het antiracistische Dame Uit Suriname over de vooroordelen waarmee je als Surinaamse Nederlander geconfronteerd kan worden.

Adjossi - Max Nijman
Een belangrijke inkomstenbron voor Suriname is bauxiet, een mineraal dat dient als grondstof voor aluminium. Max Nijman werkte lang in de bauxietindustrie, maar werd uiteindelijk beroemd als soulzanger met ballads in het Sranantongo. Nijman kreeg als bijnaam ‘soulman number one’. Adjossi is een van zijn bekendste nummers.

Djienke sahareRamola Guptar & Naya Zamana Orchestra
De Surinaamse bevolking kent een diverse samenstelling. Hindoestanen vormen een van de grootste bevolkingsgroepen. Djienke Sahare is een voorbeeld van de Hindoestaanse invloed op de Surinaamse cultuur. Het nummer was te horen in de film Wan Pipel (1976), de ‘eerste Surinaamse film over Suriname’ en inmiddels een klassieker.

Odie odie - Vrolijke Surinaamse Jeugd
Zang- en toneelgroep Vrolijke Surinaamse Jeugd werd opgericht in 1942 en stond onder muzikale leiding van René Waal. Hij liet het koor optreden bij bijeenkomsten van de politieke partij NPS. Tal van later beroemd geworden Surinaamse artiesten waren verbonden aan de Vrolijke Surinaamse Jeugd, dat op Muziekweb ‘ongetwijfeld het meest funky kinderkoor op deze planeet’ wordt genoemd.

SurimariboRonald Snijders
De productieve dwarsfluitist en etnomusicoloog Ronald Snijders beperkt zich niet tot een genre en combineert graag stijlen. Hij geldt als de uitvinder van de kasekojazz: een dansbare mix van jazz en kaseko. Op zijn album Bijlmerjazz is daarnaast ook nog plaats voor salsa, funk en rap. In 2013 brengt hij een box uit van 20 cd’s met niet eerder verschenen muziek.

So yu ben taigi mi - Kenny B
Voor hij in Nederland in 2015 een enorme hit scoorde met Parijs was Kenny B (Kenneth Bron) in zijn geboorteland al een beroemdheid met verschillende nummer 1-noteringen op zijn naam. Met opbeurende reggaebeats en teksten in zowel het Nederlands als het Sranan maakt Kenny B uiterst zonnige muziek.

Lelakoné wong Jawa SurinameMento
Eind 19e eeuw werden tienduizenden Javanen uit Nederlands-Indië naar Suriname gehaald om te werken als contractarbeider. Het merendeel van de Javanen bleef in Suriname, en wist hun eigen cultuur te behouden. Het nummer Lelakoné Wong Jawa Suriname is Surinaams-Javaans en heeft duidelijk Indonisische wortels.

Wittie visie - Iwan Esseboom & The Funmasters
Deze dansvloerkraker van Iwan Esseboom & The Funmasters was een grote hit in 1983 en heeft sindsdien niets aan populariteit ingeboet. DJ Gregor Salto maakte in 2017 zelfs een officiële remix, maar het is toch de originele, ruim tien minuten durende versie van Wittie Visie die de mensen nog steeds in beweging krijgt.

De s van SurinameSesamstraat
We sluiten af met Sesamstraat. Actrice Gerda Havertong, die de rol van Peetje speelt, bezingt in De S Van Suriname de liefde voor haar vaderland: Suriname, swietie Sranang. De muziek werd gecomponeerd door Henny Vrienten.

Samenstelling: Ingmar Vroomen
Illustratie: Judith de Rond